lauantai 28. joulukuuta 2019

Psykiatrin päänavaus


Psykiatrin päänavaus on Turun psykiatrisen vankimielisairaalan ylilääkärin Hannu Lauerman sekä Kari Häkkisen yhteinen teos Lauerman kokemuksista Suomen haasteellisimpien vankien kanssa työskentelystä, hypnoosista, itsetuhoisuudesta, psyykenlääkkeistä ja tappouhan käsittelystä. Kirjassa on myös tarinoita Lauerman omasta elämästä ja hänen ajatuksiaan julkisuudesta.

Lauerma on maassamme kärkipään asiantuntija omalla alallaan. Kirjan teksti on painavaa, mutta helppolukuista. Kirjoittaja selittää lääketieteelliset termit, jotta maallikkokin ymmärtää mistä puhutaan. Lauerma ja Häkkinen kirjoittavat hyvällä kielellä ja ilman kirjoitusvirheitä. Tässä on selvästi käytetty sisälukutaitoista kustannustoimittajaa. Pidän kirjan tyylistä ja Lauerman persoonasta. Vaikka mies on aivan huippu omalla alallaan Suomessa ja mahdollisesti koko maailmassa, hän ei halua ylistyssanoja eikä tehdä numeroa itsestään.

Lauerma kertoo lapsuudestaan ja lääkärin ammattiin hakeutumisestaan, opiskelu- ja erikostumisajoistaan, harrastuksistaan ja hiukan perheestään, joka on hänelle hyvin läheinen ja tärkeä, mutta ei siitäkään hypetä liikaa. Mielenkiintoisia kertomuksia työstä ja potilaista. Hän haluaa käyttää nimenomaan sanaa potilas eikä sanaa asiakas, mikä on yleistä terveydenhuoltoalallakin. Kertomuksia potilaista on tietenkin muunneltu yksityskohtien osalta siten, ettei niistä voi ketään tunnistaa. Ainoa, joka mainitaan ihan nimeltä on jo edesmennyt Veikko "Jammu" Siltavuori, jonka teot ja historia tunnetaankin jo ennestään median välityksellä.

Välillä vaikuttaa siltä, että tässä yhteiskunnassa liian "hulluja" päästetään vapaalle jalalle, mutta tämän kirjan luettuani varmistuin siitä, että mikäli Lauermasta riippuu, asiat ovat hyvissä käsissä.
Siltavuoren tyyppiset heput saadaan pidettyä pois terveitten ilmoilta. Heitä on onneksi aika vähän. Kirjan pystyy ihan hyvin lukemaan ilman yöunien menetystä. Kaikkein herkkänahkaisimmista en olisi ihan varma. Kirjassa kerrotaan myös Anders Breivikistä, jonka osalta ainakaan tällä hetkellä olevan tiedon mukaan ei ole perusteita pitää häntä tahdonvastaisessa hoidossa sen jälkeen, kun vankeustuomio joskus päättyy.

Lauerma/Häkkinen kirjoittaa myös paljon hypnoosista ja sen käytöstä mielenterveyspotilailla ja muussa lääketieteessä. Hän varoittaa moneen kertaan turvautumasta omatekoisten terapeuttien antamiin hypnoosihoitoihin, jotka voivat olla suorastaan vaarallisia.

Suosittelen lukulistalle ja itsekin voisin lukea kirjan vaikka uudestaan.

Linkki aikaisempiin kirjallisuusaiheisiin postauksiin:

Anni Saastamoinen: Sirkka (tulossa blogiin 13.1.2020)
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/12/sirkka.html

Jari Tervo: Loiri
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/12/jari-tervo-loiri.html

Hellevi Pouta: Mieto
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/10/kun-miedosta-tuli-vakeva.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/09/kun-dekkarista-tulee-kauhua.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/08/erikoiset-lukuvinkit-syksyyn.html

Kuvien ja tekstin luvaton kopiointi on kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!