maanantai 12. elokuuta 2019

Erikoiset lukuvinkit syksyynErikoisilla Asiantuntijoilla on ystäväpiirissään joitakin pankissa työskenteleviä henkilöitä. Jokunen saattaa jopa lukeutua blogin lukijakuntaankin. Olemme valinneet syksyn uutuuskirjojen valikoimasta parhaimmistoa blogimme lukijoille. Kirjat on suunnattu erityisesti pankkiväelle, mutta sopivat erinomaisesti kenen tahansa muunkin lukutoukan kirjahyllyyn. Leo Johtonen:
Korkoputkinotko

Kertomus vuokralla asuvan lapsiperheen yhdestä hektisestä arkipäivästä syvällä Etelä-Savon sydämessä. Tarina alkaa aamutuimasta kertoen monin tavoin suojaamatonta elämää elävien, vuokralla kärvistelevien perheenjäsenten päivästä aina väristyttävään iltaan saakka, jolloin nämä poloiset riskinottaja- ja laiskuri-isän lapsoset painavat päänsä ensi kerran oman kodin olkipatjoille. Vuokralla olo on ollut liipasimella jo moneen otteeseen perheenisän mielenkiinnon kohdistuessa sittiäisiin uutteran työnteon sijaan. Velvoitteet ovat jääneet suunnittelun asteelle ja asuntosäästötili avaamatta kerta toisensa jälkeen. Lasten ja teinien kanssa on ollut haastetta, niinkuin tavallista on. Vaimoparkakin on ryhtynyt suunnitelmiin korpikuusen kyynelten heruttamiseksi. Tarinan opetus on se, että joskus voi käydä hyvä mäihä vaikkei itse pistä tikkua ristiin tai talleta rahaa asuntosäästötilille. Vai oliko kyseessä hyväntahtoisuuteen kätketty vastuunoton pakote. Margareetta Bitch-Shell:
Suoraveloituksen viemää


Jännittävä ja todentuntuinen arkipäivän kuvaus erilaisista maksamisen tilanteista. Lainan suoraveloitus, e-lasku ja verkkokaupan e-maksu ovatkin yllättäen ja pyytämättä vieneet rahasi. Olet ruokakaupan kassalla juuri maksamassa ostoksia koko kaveriporukan viikonlopun mökkireissua varten ja tilin saldo ei riitä. ”Ei myyntilupaa”, maksupääte kirkuu. Luottokorttikin on suljettu maksuviiveiden vuoksi. Kyllä elämä riepoo. Silloin kirjan esimerkkihenkilö ottaa tilanteen haltuun, koska tietää asiat paremmin kuin kukaan muu ja soittaa tulikivenkatkuisen puhelun pankin asiakaspalveluun. Koko kauppakeskus kuulee, kuinka paskan pankin asiakas hän onkaan ja lupaa vaihtaa heti asiointinsa muualle. Teos puhuttelee ja koskettaa eniten niitä, joille omien raha-asioiden hallinta on muutenkin haasteellista.


Oona Renkeli:
Ilonen tilillepano

Raastava ja henkeäsalpaava kertomus keskisuomalaisesta perheestä, jossa leskeksi jäänyt äiti ei maksa lapsilleen viikkorahaa. Äidin rahat hupenevat paikalliseen keskikaljabaariin tai kyläkaupan juomatarjoomaan. Käsitettä pullopantti ei tunneta eikä lapsia voi juoksuttaa asialle lupaamalla pullorahat palkaksi. Maapallo- eikä Kultapossu-kerhoja tunneta pienessä kyläpahasessa, jossa pankkipalvelua tarjoaa vain tilallisia suosiva paikallinen Osuuspankki. Kaikenlaista henkistä ja fyysistä puutetta kärsivät lapset jäävät vaille iloista toimitusta säästöpossua tyhjennettäessä, alati karttuvaa tarrakokoelmaa ja tilillepanon merkintää omaan säästökirjaan. Levoton lapsuus on ajelehtimista ilman minkäänlaista päämäärää tai tavoitetta, jonka konttorin nurkassa istuva pankkitäti voisi tarjota näille onnettomille. Tarina on kuitenkin myös selviytymistarina. Ilman säästöpossun kolikoiden kilinää ja tarravihkoakin voi oman elämänsä ottaa haltuunsa niin päättäessään. Ista Siskonmäki:
Liian paksu pankkineuvojaksi

Teoksessa pohditaan työelämän jatkuvaa muutosta ja lisääntyviä vaatimuksia rahoitusalalla. Teoksen näkökulma on myös vahvasti työsuojelullinen. Tuore ja raikas kannanotto työntekijöiden valintakriteereihin erilaisilla asiakaspalvelualoilla. Viime vuosisadan puolivälissä sai pankista töitä, jos vain oli kaunis käsiala. Nyt ovat kriteerit ja ajat toisenlaiset.Christa Akatie:
Isän pikalainan arvoitus

Salapoliisitarinan muotoon puettu kertomus 1930-luvulta, jolloin koko maailma kärvisteli Suuren Laman kourissa. Ranskalainen perheenisä on ollut pitkään allapäin rahahuoliensa vuoksi ja päätynyt salaa hakemaan pikalainaa. Pikalaina on lähtenyt tulemaan Istanbulista ja alkuun rahaliikenne näytti edistyvän sujuvasti. Rahan eteneminen kuitenkin pysähtyy silloiseen Jugoslaviaan ja isältä pyydetään tullimaksua, jotta rahan matka voisi jatkua. Rahalastia kuljettavassa junassa on sattumalta matkassa myös pieni ja pullea rahoitustarkastaja, jolla herää omat epäilyksensä junan kyydissä matkaavasta rahtitavarasta. Tarkastaja ratkaiseekin varojen alkuperän ja estää yrityksen kotiuttaa rikoksilla käärityt varat perheenisän kaltaisten ahdinkoa hyväksi käyttäen. Kekseliäs tarina, jossa peitetarina on niin uskottava, että vain tarkkanäköisin rahoitustarkastaja pystyy pureutumaan rahanpesun ytimeen. Ja sen hän tosiaankin tekee keinoja kaihtamatta. 
T.T.Polkien:
Taru Osuuspankin herrasta

Tarinan päähenkilöinä ovat robotit, pienet ja vaatimattomat olennot, joiden harteille asetetaan suuri taakka. Robotteja auttavat heidän suuressa tehtävässään ihmiset, ihan tavalliset työntekijät. Matkallaan kohti kaukaisuudessa siintävää täydellistä digitalisaatiota he kohtaavat paljon vaikeuksia, vihaisia asiakkaita ja toimintahäiriöitä. Tarinaa johdattaa kertojana toimiva Osuuspankin herra, joka
tuo tarinaan mukaan runsaasti omia näkökulmiaan ja mielellään selittää asiat aina parhain päin.
Aatu Taklas:
Linnunradan käsikirja pikavippaajille

Maailma on tuhoutumassa. Maapallon viime minuuteilla osuuspankkilainen pikavippaaja lähestyy nordealaista tilinylittäjää ehdottaen yhteistä pakomatkaa tuhoutuvalta kotiplaneetalta. Voiko muukalaisen mukaan lähteä matkalle maailmankaikkeuteen? Ei taida olla muita vaihtoehtoja. Yhdessä he kulkevat ympäri Linnunrataa ja löytävät planeetan, josta kaikki maailmankaikkeuden valuutta on peräisin. Avaruuden keskuspankki on löytynyt. Matkalaiset ymmärtävät reissutessaan myös sen, että erilaisuudestaan huolimatta kaikilla on sama tavoite elämässä: saavuttaa onnellisuutta, löytää uutta tietoa ja rikkauksia. Kirjan kertojaminä on rahoitusalan kaikkitietävä Finanssivalvonnan Ukko Yliherra, joka kaikessa viisaudessaan antaa kaksikon itse löytää oivalluksensa elämän todelliseen rikkauteen. Humoristinen ote vaikeaan aiheeseen keventää lukukokemusta ja antaa eväitä raja-aitoja ylittävään ystävyyteen. 
Sihanna Jonosalo:
Ennen koronlaskua ei voi

Oodi pankkien tietojärjestelmien monimutkaisuudelle ja niitä käyttäville työntekijöille. Saamme tietää muun muassa, mitä voi tehdä ennen koronlaskua ja mitä ei. Ja mitä olisi pitänyt tehdä. Ja mitä pitää tehdä koronlaskun jälkeen ja mitä ei. Ja mitä pitäisi tehdä ja mitä poikkeuksellisesti missäkin tilanteessa ei pidä tehdä. Ja jotta homma ei menisi liian helpoksi, koronlaskuahan on olemassa ainakin kahdenlaista.Seppo Kuningas:
Kolme korttia pankista

Erikoinen yhdistelmä kauhua ja fantasiaa niinkin tavallisesta aiheesta kuin kortti maksuvälineenä. Kirja kertoo kortin käyttöön liittyvistä liioittelun vaaroista. Mitä turhuuksien ovia liiallinen limiitti voi aukaista ja laukaista jopa riippuvuuksia. Varakortti on paikallaan paljon matkustavalle, mutta kolmas kortti herättää epäilyksiä kortinhaltijan rahoitustarpeista ja tarkoitusperistä. Korteista pullottava lompakko vetää puoleensa hämäräpuolen kulkijoita ja ripustautuvia riippakiviä. Black Platinum -kirjasarjan toinen osa vie lukijansa hämärän rajamaille, josta ei ole paluuta ilman luopumista kolmannen kortin hankinta-aikeista. Pimeyden perukoille avautuvat ovet sulkeutuvat, kun pitäytyy kahden kortin pakassa. Ahdistava kertomus ahneudesta ja liioittelusta on kerrottu uskottavasti fantasian keinoin ja se poikkeaakin edukseen muista korttioppaista. Rohkea ote jokaista koskettavaan aiheeseen.Ronja Ohranen:
Björn W. kävi täällä

Tarina ummehtuneelta 80-luvulta tähän päivään. Opiskelijat parveilivat taistolaisuuden hengessä ja porvarit esittivät olevansa työläisten perillisiä. Huikea päähenkilö on epäsovinnainen, poliittista identiteettiään etsivä nuorukainen. Kirja on muistutus siitä, että jokaisella meillä on oikeus etsiä, kokeilla, yrittää, erehtyä ja vaeltaa mielensä mukaan. 

HUOM!
Nämä uutuudet ovat niin kysyttyjä, että kirjaston digitaalinen varausjärjestelmä on jo tukkeutunut. Kannattaa käydä kirjastossa paikanpäällä vaatimassa ehdottomasti henkilökohtaista palvelua mieluisan kirjan varaamiseksi.Erikoiset Asiantuntijat eivät halua tekstillään ja kuvillaan loukata ketään eikä mitään. Tekstissä mainituilla tai kuvissa näkyvillä liikeyrityksillä tai kirjailijoilla ei ole kaupallista yhteistyötä Erikoisten Asiantuntijoiden kanssa eikä mitään muutakaan tekemistä heidän Erikoisen huumorintajunsa tai tämän Erikoisen postauksen kanssa. Kuvat ovat Erikoisten Asiantuntijoiden ottamia tai netistä lainaamia ja edelleen Erikoisten Asiantuntijoiden itse muokkaamia.

Alkuperäiset teokset:

Joel Lehtonen: Putkinotko
Margaret Mitchell: Tuulen viemää
Kreetta Onkeli: Ilonen talo
Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi
Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus
J.R.Tolkien: Taru sormusten herrasta
Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille
Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi
Stephen King: Kolme korttia pakasta
Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä


3 kommenttia:

 1. Tää on AIVAN hulvaton!! :DDD

  VastaaPoista
 2. Kirjoittakaa lisää huumorijuttuja kun se näyttää onnistuvan. Tämä on hauska!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Hautumassa on, mutta ei ole vielä valmista. Itse asiassa on aloittamista vaille valmista. :D Meidänkin mielestämme tämä kirjavinkkijuttu on ihan parhaasta päästä. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!