sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Mikä helpottaisi Ukraina-ahdistuksessa?


Aivotutkija Minna Huotilainen kannustaa sodasta ahdistuneita pitämään kiinni normaaleista rutiineista ja tekemään jotain konkreettista.  Ukrainan sota aiheuttaa meissäkin täällä kauempana taistele tai pakene -stressireaktion. Helsingistä Ukrainaan ei ole paljonkaan pitempi matka kuin Helsingistä Nuorgamiin.

Omasta paniikista ei ole hyötyä sen paremmin itselle kuin toisillekaan. Sitä kannattaa yrittää hillitä. Ensireaktio ja shokki sotaa koskevien uutisten vuoksi rauhoittuu muutamien päivien aikana. Virittynyt tila voi silti jatkua pitkäänkin, varsinkin, jos tilanne paikan päällä jatkuu tai pahenee.Koko aivojen kapasiteetti ei ole käytössä silloin, kun mielessä on pelkoa ja ahdistusta. Ajatus ei kulje ja luova ajattelu kärsii. Normaalitkin tehtävät voivat tuntua liian rasittavilta ja voimia vieviltä. Mieli voi jäädä selviytymismoodiin. Siitä ulos päästäkseen on hyvä olla jokin selviytymisstrategia. 

Kannattaa tehdä ihan samoja asioita, mitä tekisi, jos sotauutisia ei olisi. Mikä tahansa kehon liikkeelle saaminen on hyväksi, vaikka ei ihan jaksaisi lenkille lähteä. Lihasten täytyy liikkua ja ruokkia aivoja. Paikalleen pysähtyminen on haitallista. Rutiineista kiinni pitäminen auttaa. 

Myös luonnossa liikkuminen ja itsensä niin sanotusti maadoittaminen auttaa stressaavassa tilanteessa. Pelkästään jo luontokuvien katseleminen voi auttaa. 

Näin kirjoittaa aitotutkija Minna Huotilainen Iltalehdessä.Olen huomannut tuon tekemisen, rutiinien ja liikkeelläolon positiivisen vaikutuksen. Onneksi tälle viikonlopulle osui ihanan aurinkoinen sää ja sitä on luvassa vielä ensi viikollekin. Silläkin on merkitystä verrattuna harmaaseen ja sumuiseen, vesisateiseen päivään, joka synkistäisi mieltä entisestään. 

Minulla odotti kaksi inhokkihommaa kotona, joita ei olisi ollut ihan pakko tehdä, mutta ryhdyin niihin juuri edellä kerrotun takia. Mankeloin kasan puhdasta pyykkiä. Tunsin helpotusta, kun sain nekin pois näkyvistä ja oli hetkeksi tekemistä ja liikettä. Toinen askare oli uunin puhdistaminen isommin kuin vain sen pohjan pyyhkiminen. Irrotin uunin luukun lasit ja pesin ja kuurasin ja hinkkasin niitä melkein jännetuppitulehdukseen asti. Sisimmäiseen lasiin roiskuu sellaisia pieniä ruskeita pisaroita, jotka eivät meinaa lähteä millään irti. Miedosti hankaavaa pesuainetta ja tiskiharjaa käyttämällä hinkkasin niitä hiki otsalla. Oli niissä lasilevyissä myös aikamoinen huuhteleminen, että sain ne pesuaineesta puhtaiksi. Varsinkin kun niitä on käsiteltävä varovasti, ettei tule kolhittua niitä rikki tiskialtaan reunoihin. Lisäksi pitää vielä kuivata ne ja virittää takaisin paikoilleen. Edellä kerrottu homma on kyllä helpompi kuin voisi kuvitella.

Tosin siinä kävi sitten niin, etten ollutkaan tyytyväinen lopputulokseen. Pieniä ruskeita pilkkuja näkyi aina vaan ja lisäksi ulommissa laseissa oli viiruja, jotka olivat jääneet pyyhkimisestä. Eikun kaikki uusiksi. Mutta vierähtipä siinä ainakin kolme varttia, jonka aikana en ehtinyt ajatella mitään sotauutisiin liittyvää.

Mauno Koiviston sitaatteja: 

"Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin. Yleensä se kannattaa siinäkin tapauksessa, ettei itse siihen edes uskoisi"...

"Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin." Meillä suomalaisilla on itäisen suuren karhun pelko geeneissä. Oletamme helposti sen olevan liian ylivoimainen vastustaja. Ja niinhän se voi ollakin. Tai sitten ei. Silti sekin voidaan yllättää, kuten Ukraina on tähän mennessä (27.2.2022 klo 14.44) onnistunut tekemään sitkeällä vastarinnallaan. 

Onneksi Eurooppa ja valtaosa muusta maailmasta tuomitsee Ukrainaan tehdyn barbaarisen hyökkäyksen ihan ehdottomasti. Euroopan tulee nyt pysyä yhtenäisenä ja jämäkkänä pakotteita ja rajoituksia asettaessaan. Ja kohdistaa ne niin, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa itselle. Talouspakotteet ja rajoitukset pitäisi kohdistaa vain tiettyihin henkilöihin liikkumisvapauden ja rahaliikenteen rajoittamisena. Niitä tiettyjä henkilöitä kyllä riittää, jotka pian sitten itse hermostuvat valtionsa johdon tekosiin ja painostusta sotatoimien lopettamiseen alkaa tulla yhteiskunnan sisältä päin.Näissä asioissa kuuntelen mieluummin asiantuntijoita kuin poliitikkoja. Parhaat asiantuntijat mielestäni ovat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja saman laitoksen tutkija Charly Salonius-Pasternak. Heidän lisäkseen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on erinomainen ulkopolitiikan asiantuntija. 

Muun muassa Mika Aaltolan haastattelu Ylen Ykkösaamussa 15.1.2022 kannattaa katsoa ja kuunnella. Se oli toki tehty jo ennen hyökkäystä Ukrainaan, mutta kuitenkin.

Lisäys: jos koet kirjoittamisen olevan sinulle luontevaa, kirjoita paperille, mitä ajatuksia Ukrainan sota sinussa herättää. Tai piirrä vaikka pelkkää viivaa. Halutessasi voit sen jälkeen repiä paperin palasiksi ja vaikka polttaa takassa. 

Lähde: Iltalehti, Wikipedia

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


19 kommenttia:

 1. Ajankohtainen postaus sinulta.
  Minäkin puran kasvavan huolen toimintaan.
  Silti ajatuksissa ovat ukrainalaiset ja puolalaiset, jotka ovat saaneet vastaanottaa ensimmäiset pakolaiset.🇺🇦🇵🇱 Ei kuitenkaan ahdistukseen saakka. Tulee myös halu jotenkin auttaa.
  Olen katsonut ja kuunnellut kaikki ohjelmat, joissa tiedän Mika Aaltolan puhuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Minä seuraan uutisvirtaa liikaakin. Pitäisi ehkä vain katsoa yhdet uutiset päivässä eikä jatkuvasti seurata nettiä. Autoin Ukrainaa lahjoittamalla pienen summan Unicefin kautta, vaikka en yleensä harrasta järjestöjen kautta auttamista, mutta tässä se on varmaan ainoa keino.

   Poista
  2. Piti vielä lisätä, että Puolahan ei ole ottanut vastaan pakolaisia aikaisemmin esimerkiksi tuolta Lähi-idän ja Afganistanin suunnalta. Hyvä on, että siellä on nyt resursseja ja halua auttaa Ukrainan pakolaisia, melkein veljeskansaa.

   Poista
 2. Samaa mieltä, että kannattaa kuunnella asiantuntijoita. Ja mielummin keskittyä arkisiin asioihin kuin panikointiin.🕊️🕊️🕊️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ja onhan niitä toki muitakin asiantuntijoita kuin nuo pari - kolme, jotka mainitsin.

   Poista
 3. Kirjoitan nyt toiseen kertaan tämän kommentin. Ensimmäinen hävisi. Ukrainan tilanne ahdistaa vähän, mutta minulla on vihan tunne päällimäisenä. Viha Putinia kohtaan. Viattomien ihmisten kuolema ohjus- ja pommi-iskuissa. Ja tämä 2020-luvulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Siksi julkaisussa on viive. Eli eivät ne välttämättä häviä mihinkään, mutta nyt näyttäisi siltä, että se edellinen kommenttisi olisi hävinnyt, kun ei sitä täällä näy. Sama täällä, vihan tunne on iso "möykky", ettei sitä osaa oikein edes käsitellä. Tuo mustan kääntäminen valkoiseksi ja valkoisen mustaksi on aikamoinen taito sekin. Tiedät, ketä tarkoitan.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja siitä aikaisemmasta kommentistasi (Ja pidot paranee), julkaisin sen äsken. Kaikenlaista pelotteluahan sitä nyt näyttää olevan ilmassa. Ukraina ja Suomi ovat tässä kaksi ihan eri asiaa. Venäjällähän on ollut Ukrainan kanssa erimielisyyksiä ja sota käynnissä jo 8 vuotta muutenkin ja Ukrainan itäosissa asuu venäläismyönteistä väkeä. Suomen kanssa ei ole mitään akuuttia hässäkkää, mutta ison karhun kainalossa pitää silti olla hereillä ja varuillaan koko ajan. Sehän me ollaan imetty jo äidinmaidossa.

   Poista
 5. Monenlaisia tunteita on kulkenut lävitseni muutaman päivän aikana: tyrmistystä, vihaa, pettymystä, kauhua, myötätuntoa, toivoa...
  Juuri nyt olen iloinen siitä, että Ukraina on kestänyt ja todellakin pari oligarkkia on jo arvostellut Hitl... sorry Putinia. On hyvä veto kohdistaa pakotteet yksittäisiin rikkaisiin henkilöihin. Raha sysää liikkeelle, vaikka epäoikeudenmukaisuus ei.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!