sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Laiskuus vai joutilaisuus?




Erikoisten Asiantuntijoiden erikoisen tarkastelun kohteena on tällä kertaa laiskuus. Laiskuudesta on sorvattu lukuisia sanontoja ja sananlaskuja. Siitä voikin päätellä, että kyseinen taipumus on puhuttanut kansakuntia jo pitkään. Laiskuuden paheksunta tai sen vastakohta ahkeruus liittyvät elintason nousuun sekä varallisuuden kasvuun, jota alettiin mitata 1800-luvulla.

Katolisen kirkon opetuksen mukaan Seitsemän kuolemansyntiä ovat: ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo. Uskonpuhdistus poisti ajatuksen kuolemansynneistä. Nykyraamattu korostaa kuolemansyntien sijasta kristillisiä hyveitä ja armoa, mutta populaarikulttuurissa tämä varhaiskeskiajalta peräisin oleva syntilista nousee esille tämän tästä. Luterilaisen teologian mukaan ihmisen ei tarvitse mitenkään hyvittää syntejään tai tehdä jotain päästäkseen syyllisyydestä. Kaikki on jo tehty Golgatalla. Epäusko Kristusta kohtaan on syntien synti, viimekädessä ainoa kadottava synti, koska se estää anteeksi saamisen. 




Ihmiset eivät pääosin valitse vapaaehtoisesti epäonnistumistaan, epäpätevyyttään tai tehottomuuttaan.

Tutkimusten mukaan "laiska" on joko
a) ahdistunut siitä, että ei ole "tarpeeksi hyvä", tai
b) epävarma siitä, miten tehtävä pitäisi aloittaa.


Tämän päivän hektisessä työelämässä vapaa-ajalla laiskottelun taito on ennemminkin hyve kuin pahe. Koko ajan ei voi suorittaa. Työn vieroksuminen on kokonaan eri juttu. Sitäkin kuulemma jossain tapahtuu.




Jos vapaa-aika netissä tai telkkarin ääressä ei olekaan laiskuutta? Se voi yhtä hyvin olla rentoutumista. Länsimaisessa kulttuurissa ajatellaan usein, että koko ajan pitäisi tehdä jotain hyödyllistä, mutta myös rentoutuminen ja palautuminen on hyödyllistä, suorastaan välttämätöntä.

Luova ajattelu ja tekeminen vaativat onnistuakseen joutilaisuutta, jota ei pidä nimittää laiskuudeksi. Sen ovat Erikoiset Asiantuntijatkin tulleet huomaamaan lyhyellä bloggaajan urallaan. Lisäksi vapaa-ajan vietto harrastuksena pidetyn blogin parissa ja toisten blogeja lukemalla on rentouttavaa. Eikä se ole silti laiskuutta, päinvastoin. Aina oppii ja viisastuu itse tekemällä ja lukemalla.





Florida Gulf Coast -yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan laiskuudella ja korkealla älykkyydellä saattaa olla yhteys.

Tutkimus, joka julkaistiin Journal of Health Psychology 2015 -tiedelehdessä, viittaa siihen, että henkilöt, jotka mielellään ajattelevat paljon ja ratkovat vaikeita ongelmia, ovat fyysisesti huomattavasti vähemmän aktiivisia kuin henkilöt, jotka eivät ole niin kiinnostuneita pohdinnoista ja ongelmanratkaisusta. 



Tutkijoiden mukaan tämä saattaa johtua siitä, että hyvin älykkäät ihmiset eivät ole kovin herkkiä pitkästymään, eivätkä he siksi tarvitse fyysistä rasitusta tylsyyden karkottamiseksi. Erikoiset Asiantuntijat löysivät tästä lausunnosta heti itsensä. 👌😆😆


Internet pursuaa vinkkejä tahdonvoiman lisäämiseen ja tehokkaampaan toimintaan. Vähintään yhtä tärkeää on huolehtia itsestään ja omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan. Syö hyvin, kuntoile ja lepää. Mitä paremmin voit, sitä enemmän ja parempaa saat aikaan. Pidä huolta myös henkisestä hyvinvoinnistasi. Rakasta lähimmäisiäsi ja itseäsi. Tee asioita, joista oikeasti pidät. Älä tee mitään, mikä on vastenmielistä (jos ei ole pakko) tai ahdistavaa.

Ohessa linkki aikaisempaan, samaa aihepiiriä koskevaan postaukseemme:
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/08/kotvi-kotva.html

Ohessa linkit aikaisempiin, katolisen kirkon kuolemansyntejä (kateus, viha ja ahneus) ruotiviin postauksiimme:
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/10/kateus-kuolemansynti.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/11/viha-kuolemansynti.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/12/ahneus-kuolemansynti.html

Mitä sinä ajattelet esillä olevasta asiasta? Millä tavalla rentoudut parhaiten? Jos olet luovan työn tekijä tai harrastaja, oletko huomannut joutilaisuudella olevan vaikutusta tuloksiin?
Kirjoita vastauksesi kommentteihin. Olemme iloisia kommenteistanne. Kiitos etukäteen.

Kuvat: Pixabay ja Shutterstock
Lähteet: yle.fi, Wikipedia, luterilainen.net, Kodin Kuvalehti, Me Naiset-lehti, tieku.fi
Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Olen täysin samaa mieltä siitä, että nykyisin pitäisi olla hyvin tehokas. Vapaa-aikakin saattaa olla yhtä suorittamista, esimerkiksi hampaat irvessä nopeatempoista ja hyvin rasittavaa kuntoilua. Jotta mukamas jaksaisi töissä. Ja niin työ on mielessä vapaa-ajallakin. Ihminen uupuu, jos ei palaudu töistään, ja stressihormonit kuluttavat mieltä ja kehoa. Mukavia välipäiviä sinne! On rentouttavaa lukea blogianne. Samalla saa ajattelemisen aihetta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Uupuminen työssä ja elämässä koskettaa monia. Joutilaisuuden sallimisessa ja lepäämisessä riittää opettelemista. Hyvää vanhaa vuotta sekä uutta alkavaa vuotta sinullekin!

    VastaaPoista
  3. Kiva huomata, että jotkut osaavat tämän joutilaisuuden ja laiskuudenkin taidon - nuoret !!!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi! Meillä varttuneemmillakin on vielä opittavaa nuorisolta. Mukavaa vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
  5. Onnea ensi vuoteen ja odotettavissa uusia mielenkiintoisia tarinoita erikoisilta asiantuntijoilta!

    VastaaPoista
  6. Kiitos! Näin on. Varastossa odottelee julkaisua jo taas monta uutta postausta. Välillä varasto hupenee ja sitten se taas täydentyy, kun on joutilaampaa aikaa ajatella ja kirjoittaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!