Työelämässä on trendikästä kotvia eli tauottaa työtä. Työrupeamaa pilkotaan jaksoihin kotvien. Kotviessa ei tehdä mitään mikä varsinaisesti edesauttaisi työn joutumista, vaan ollaan vaan ja ihmetellään. Annetaan rauha aivoille ennen ryhtymistä uuteen puuhaan tai aiemman työn jatkumista kohti sen seuraavaa vaihetta.
Kotviminen on työn tekemiseen kuuluva tärkeä tauko, jona aikana työ hautuu tai valmistautuu ilman tekijän panosta. Se on siis tekeillä olevaan työhön liittymätöntä toimintaa tai aikaa ilman mitään tekemistä, jona aikana kuitenkin työ menee eteenpäin. Ajan ottamista muulle ajattelulle tai pääkopan tuulettamista ilman ajattelua, jos niin vain pystyy olemaan.
Kotvimisella tarkoitettiin ennen vanhaan odottelua, tuumailua, lykkäämistä tai paastoamista. Käsite on peräisin kalastuksesta ja metsästyksestä. Kun viedään verkot vesille tai viritetään ansa saaliseläimelle, ei voi tehdä mitään sen eteen, että kala uisi verkkoon tai supi juoksisi loukkuun. Voit vain soutaa rantaan tai kipaista kotiin ja kotvia sen aikaa, kun saalista joko tulee tai ei tule. Toivottavasti tulee.
Kuka sitten näinä kiireisinä aikoina taitaa kotvimisen taidon. Kun hankkeilla ja töillä on kiire, paine kasvaa, kun deadlinet huutavat työtä valmistumaan, töiden tilaajat soittelevat perään, katastrofin ainekset tuntuvat vaanivan joka nurkan takana. Käytännössä kotvimiseen otettu aika vie hankkeet nopeammin maaliin, kun vaan tohtisi sen työnsä tauottaa. Huokaista hetki, katsoa kauas, lepuuttaa silmää ja mieltä. Kotvimiseen käytettyä aikaa ei tarvitse kellottaa, kyseessä on mikrotauko. Pieni aivolepo, joka antaa tilaa luovuudelle tai käsillä olevalle työlle ratkaisun avaimen, jos hommaan on tullut pieni tenkkapoo. Kotviessa aivot saavat tilaa työstää luovasti, tiedostamatta työstössä olevaa asiaa.
Kotviminen ei ole laiskottelua eikä kahvitauon korvike. Kotviminen on olennainen osa työn tekemistä, jota ilman työ ei ehkä valmistu tai valmistuminen kestää kauemmin ja jopa huonommalla lopputuloksella.
Kotviminen kannattaa kaikilla elämänalueilla palkkatyön lisäksi. Omissa remonteissa, pihahommissa, viikkosiivouksessa, perjantai-illan kotikutoisessa parisuhdeterapiassa, lastenkasvatuksessa. Kaikessa missä aikalisä on tarpeellinen, jotta päästään maaliin eikä jäädä jauhamaan.
Kotvi siis, ihminen, edes kotva.
Kielitoimiston sanakirjan mukaan kotvan vakiintuneita merkityksiä ovat ’hetki, tovi, tuokio’. Kotvan kesto on epämääräinen. Esimerkiksi sanonnan ’kotvan aikaa’ merkitys on lähempänä sanontaa 'jonkin aikaa' kuin ’hetken ajan’. Kotvan kesto voi siis vaihdella, mutta työelämässä lienee suotavaa, että on kotvan kesto on kohtuullinen.
Erikoiset Asiantuntijat paneutuivat kirjallisuuden kautta kotvimiseen ja suosittelevat asiasta kiinnostuneita lukemaan esimerkiksi Kotvimisen vallankumouksen, joka ilmestyi Kariston kustantamana syksyllä 2018. Kirjan ovat kirjoittaneet Jenny Kangasvuo, Jonna Pulkkinen ja Katri Rauanjoki. (ei kaupallista yhteistyötä EA:n kanssa).
Kuvat: Pixabay
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!