tiistai 31. joulukuuta 2019

Pahuuden anatomia


Kuva kirjan kannesta, jossa John Henry Fuselin maalaus The Nightmare (1781)

Psykiatrisen vankimielisairaalan ylilääkärin, dosentin, lääketieteen tohtorin ja psykiatri Hannu Lauerman varhaisempi teos Pahuuden anatomia, pahuus, hulluus, poikkeavuus on ollut Erikoisella Asiantuntijalla joulun ajan lukemistona. Vaikka joulu onkin kaikenlaisen hyvyyden aikaa. Kirjan takakannen tekstissä todetaan, että pahuus kiinnostaa ihmistä. Moni maailmanhistorian suurmies (?) on ollut diktaattori, despootti tai kansanmurhaaja. Pahuuden anatomia käsittelee pahuuden ilmenemistä ja ihmisten suhtautumista pahuuteen ja siitä rankaisemiseen. Mikä leimaa psykopaatin käyttäytymistä? Miten selittää uskonnon tai ideologioiden nimissä harjoitettavaa väkivaltaa tai terroria? Miksi pahuus voi joillakuilla yltää joukko- tai sarjamurhien tuottamaan nautintoon? Täyttävätkö tuomiot enemmänkin koston kuin kasvatuksen tarpeita?

Ei varmaan erikseen tarvitse mainita, että tohtori Lauerma on erittäin älykäs ihminen. Hän on monilahjakkuus paitsi omassa ammatissaan, myös kirjoittajana sekä Suomen lähihistorian ja lääketieteen ja tietenkin psykiatrian historian tuntijana. Kirja on monipuolinen tietoteos. Näkökulma on tietenkin psykiatrinen, mutta pätee monella muullakin tavalla.

Lauerma analysoi kirjassaan lyhyesti muutamia suomalaisia surullisenkuuluisia tragedioita, jotka tapahtuivat vuosina 1999-2008. Kirjassa mainitaan Helsingin ampumaratasurmat, Myyrmannin räjähdys, Jokelan koulusurmat sekä Kauhajoen koulusurmat.


Kaikenlaisten aatteiden ja uskontojen sekä lahkojen nimissä tehdyt väkivallanteot ovat Suomessakin olleet yleisiä, varsinkin syrjäseuduilla, missä tällainen toiminta on paremmin päässyt säilymään. Satakunnassa 1920-1960 -luvuilla vaikuttanut uskonnollinen lahko kartanolaisuus vaikuttaa melko puistattavalta. Lahkon käskyvallan alle joutuneita, vauvoista vaareihin, pahoinpideltiin raakalaismaisesti sekä käytettiin hyväksi monin eri tavoin. Tässä lahkossa oli kannattajia kohtalaisen vähän, vain parisen sataa. Tunnetumpia lahkoja ovat olleet åkerblomilaisuus sekä korpelalaisuus. Mielenkiintoisia tarinoita, vaikkakin erittäin kamalia. Näistä ei koulun historiankirjoissa juurikaan kerrottu. Tai sitten oma pääkoppa suojelee niiltä itseään ja on unohtanut ne aktiivisesti, vaikka kenties jossain kohtaa olisi osunutkin silmään. Suomi ja sen maaseutu ovat todellisuudessa olleet vielä 1930-luvullakin melko brutaali yhteiskunta, vaikka Suomi-filmin tuotokset yrittävät romantisoida sen aikaista ja myöhempääkin elämää sen minkä ehtivät.

Sarjamurhaaminen on kestosuosikki viihteessä. Viiltäjä-Jack lienee pisimpään vankan suosionsa säilyttänyt ja mystinen "sankari", jonka kuvottaville teoille ei tahdo selitystä ja ratkaisua löytyä.

Kieli ja lauserakenteet ovat tässä kirjassa monimutkaisempia kuin aiemmin blogissamme arvioidussa Psykiatrin päänavaus -kirjassa. Siinä oli käytetty apukirjoittajaa ja selitetty asiat kansantajuisemmin ja jopa vähän viihteellisemmin, jotta vähän erikoisempikin asiantuntija viihtyi kirjan seurassa hyvin.

Pahuuden anatomiaa illalla sängyssä silmät puoliummessa lukiessa täytyy välillä lauseita tutkia toiseenkin kertaan, kun ei heti saanut kiinni ajatuksesta. Nimestään huolimatta kirja ei ole pelottava eikä Lauerma kerro siinä potilaistaan, vaikka aineistoa varmasti olisi. Muunneltuja potilasjuttuja on Psykiatrin päänavaus -kirjassa, joka on siis uudempi. Alla linkki 28.12.2019 julkaistuun postaukseemme liittyen Psykiatrin päänavaukseen.
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/12/psykiatrin-paanavaus.html

Kuvien ja tekstin kopioiminen luvatta on kielletty.

Kuvat: Pixabay, Erikoiset Asiantuntijat

5 kommenttia:

 1. Lauermaa on todellakin syvällisesti sivistynyt, viisas mies ja hyvä kirjoittaja. Hän kommentoi Hesarissa melko usein raakoja murhia. Minusta on miekenkiintoista lukea psykohistoriaa esimerkiksi Stalinista ja Churchillistä. Stalin kärsi paranoidisesta skitsofreniasta tai persoonallisuudesta (tästä ollaan montaa mieltä. Churchill sairasti kaksiunntaista mielialahäiriötä. Hyvää uuden vuoden aattoa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi. Juu ja aina kun tapahtuu jotain kamalaa, Lauerma on tv-uutisissa haastateltavana. Paranoidista skitsofreniaa kärsivät ihmiset mainittiin hänen kirjassaankin useassa kohdassa. Hyvää alkavaa uutta vuotta myös!

  VastaaPoista
 3. Luin uudestaan tämän postauksen, tai olekohan lukenut sitä ollenkaan, mutta nyt oli pakko kommentoida, eli tuon sarjamurhaajan viiltäjä jackin tapauksen selvitti minun serkkuni serkku Jari Louhelainen, nimen voin julkisesti kertoa, koska hän teki tv-ohjelmankin tästä aiheesta, ja netistä löytyy tietoa myös valokuvan kera, Jari on tohtori, tutkija Liverpoolin yliopistosta, Jari ja serkkuni Enkku muistuttavat yhden-näköisyydellään paljon toisiaan.
  Olisinpa minäkin noin älykäs kuin Jari.

  Mutta todellakin uskonnon nimissä on tehty ja tehdään edelleenkin hirvittäviä tekoja, miten ihminen voi tehdä lapselle sellaista pahuutta,
  se voi tehdä jos saatanasta lähtöisin oleva pahuus on vallannut ihmisen,
  sydämeni pakahtuu lukiessani joskus IS sivuilta, ei pitäisi lukea.
  Niillä teoilla ei ole mitään tekemistä todellisen sydämen uskon kanssa Raamatun Jumalaan,
  kun ihmiset erottaisivat mikä ero on uskonnollisuuden ja uskon välillä, se ero on äärimmäisen suuri, uskontoja on maailma täynnä, mutta ne on vain uskontoja, on vain yksi usko joka on ainut oikea, se on Jeesuksen usko, "yksi usko, yksi kaste, yksi Herra".

  VastaaPoista
 4. pahuus Ukrainassa on mieletöntä, en tiedä onko helvetissä paremmat oltavat kuin nyt Ukrainassa, en löydä sanoja sille julmuudelle,
  enkä ihmisten kärsimykselle.
  pahuus lähtee henkivalloista, ja kun henkivallat tietää että sillä on vain vähän aikaa enää, "se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä," sen paikka on kerran oleva tulisessa järvessä, ja niitten jotka ovat sen vihollisen käytettävissä,
  niiden loppu on iankaikkinen kadotus, pahuus ei pääse taivaaseen, ei minkaanlainen pahuus, jota sanotaan synniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukrainassa oltavat ovat varmaan todellakin aika lähellä helvettiä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!