keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Ahneus, kuolemansynti


Katolisen kirkon opetuksen mukaan Seitsemän kuolemansyntiä ovat: ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo. Kuolemansynti tuhoaa ihmisen suhteen Jumalaan. Jumalasuhde palautetaan anteeksiannolla kasteessa tai ripissä ja ihminen pelastuu Jumala armon ansiosta.

Ahneena pidetään ihmistä, joka haalii itselleen materiaa tai mitä tahansa muuta yli oman tarpeen ja talloo samalla muita tai joku muu jää samalla ilman tarvitsemaansa. Vallan väärinkäyttäjääkin voisi sanoa ahneeksi.

Onko ahneus sairautta? Ahneus on tunnehaava tai persoonallisuushäiriö, joka saa alkunsa puutteellisessa kasvuympäristössä turvattomuuden tunteesta ja saa aikaan katkeruutta ja osattomuuden tunnetta. Tätä tunneperäistä tyhjyyttä yritetään täyttää materialla tai millä tahansa muulla, joka tyydyttää ahneutta. Se voi olla valtaa, työtä, kunniaa, seksiä tai vaikka viinaa.

Ahneutta voi saada aikaan myös kilpailuun kannustava yhteiskunta, kotoa saatu kasvatus ja ihmisen persoonallisuus. Ahneuteen liittyy myös saituus, itsekeskeisyys ja itsekkyys, kateus, tyytymättömyys, kovuus ja alentunut itsensä arvostaminen.

Pelkkiä negatiivisia asioita siis. Onko ahneudessa mitään hyvää? Ahneus on auttanut ihmistä selviytymään. Kun ravintoa on ollut niukasti, on ollut pakko hamstrata ja ahnehtia ja säilöä niukempien aikojen varalle. Näin on säilytty hengissä. Ahneus on siis ihmisessä sisäänrakennettua, koska ihminen osaa ajatella tulevaisuutta eikä toimi ainoastaan vaistojensa varassa, kuten eläimet. Hyvää ahneutta on sellainen motivaatio, joka johtaa kohtuulliseen kunnianhimoon. Ihminen haluaa parempaa ja ponnistelee, mikä vie eteenpäin sekä häntä itseään että koko yhteiskuntaa.

Jo 1200-luvulla kristillinen  kirkko määritteli, että pahe on kuolemansynti, jos kolme ehtoa täyttyy: teko on vakava, tekijä tietää sen vakavuuden ja teko on vapaaehtoinen. Ahneutta pidettiin erityisesti porvaristolle ominaisena paheena. Ahneutta oli halu ilahduttaa itseään materialistisilla hankinnoilla ja omaisuudella Jumalan miellyttämisen sijaan. Vuonna 2008 eräs katolisen kirkon arkkipiispa päivitti syntilistan tähän päivään. Entisetkin jätettiin voimaan, mutta uudet synnit saatiin vastaamaan nykyaikaa: yletön omaisuuden hankkiminen, ympäristön saastuttaminen, geenimanipulaatio, huumeiden käyttäminen ja kauppa, abortti, pedofilia sekä köyhyyden aiheuttaminen. Nämä päivitetyt synnit täyttävät hyvin edellä mainitun 1200-luvunkin määritelmän ja useimpiin niihin kietoutuu ahneuskin, tavalla tai toisella.

Mikä on ahneuden vastakohta ja voiko ahneudesta "parantua"? Ahneudelle ei ole selkeää vastakohtaa, mutta voisiko sellaisena ehkä pitää kohtuutta? Sitä, että hankitaan vain sen verran kuin itse tarvitaan, ei tallota toisten oikeuksia ja hyvää eikä omien toimien vuoksi kukaan toinen jää vaille tarvitsemaansa. Tämähän ei maapallolla toteudu, vaikkei varsinaista ahneuttakaan olisi olemassa. Vapaaehtoistyön tekeminen ja muu hyväntekeväisyys ovat asioita, joilla itseään voisi kouluttaa pois ahneudesta. Ei ole katastrofi, jos edes vähän luopuu omasta hyvästään jonkun toisen eduksi. Lasten kasvatuksessa sisarusten tasapuolinen kohtelu kaikessa suojaa kasvavia lapsia ahneudelta. Se vaan on hirvittävän vaikeaa. Aina joku kokee jossain asiassa jääneensä vähemmälle.

Postin pääjohtajan vuosiansiot olivat viime vuonna verotustietojen mukaan lähes 980 000 euroa. Oikotien Palkkavertailun mukaan posteljoonin keskipalkka kuukaudessa on 2 100 euroa. Pääjohtajan tienesteillä palkattaisiin töihin melkein 40 posteljoonia. Näihin ylisuuriin johdon palkkioihin ovat muutamat poliitikotkin jo onneksi puuttuneet, muiden muassa Katri Kulmuni ja Sari Essayah.


Ohessa linkit aikaisempiin kuolemansyntejä ruotiviin postauksiimme:

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/10/kateus-kuolemansynti.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/11/viha-kuolemansynti.html


Ja muutama sana minimalismista:

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/11/minimalismi.html

Sitaatteja ahneudesta (Wikipedia):

  • Joka ahnehtii, on aina puutteessa. (Claudius)
  • Ahne on hyvä ottaan, mutta käs vapisee jos antaa tarttis. (Jämsä) (Kansanrunousarkisto)
  • Ahneella on paskanen loppu. (Laukaa) (KRA)
  • Ahneus viisaanki villitsee. (Luhanka) (KRA)
  • Joka on ahne tytymätöi, sil on puutos puuttumatoi. (Noormarkku) (KRA)
  • Kerran ahne antoi, silloinki vähän ja väkisin. (Luvia) (KRA)
  • Paska ahneen kooras. (Nakkila) (KRA)

Kuvat: Pixabay
Kuvien ja tekstin luvaton kopiointi on kielletty.


2 kommenttia:

  1. Jotkut meistä, vähemmistö onneksi, ovat ahneita tai tulevat sellaisiksi helposti, kun jostain alun saavat. Siksi muuta konstia ahneuden hillitsemiseksi ei ole kuin pakko, pelkkä paheksunta ei riitä saati kirkon uhkailut. Mutta me markkinatalouden individualistit haluamme olla vapaita, muka, niin että jokainen voisi jossain elämänsä vaiheessa vuorostaan, muka, päästä ahnehtimaan. Jotenkin näin minä näen tämän ikävän ominaisuuden, joka ehkä jollain tavoin meissä jokaisessa vaarana piilee.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Se on juuri näin. Ahneus on meissä kaikissa, valitettavasti. Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!