maanantai 20. syyskuuta 2021

Maailman siivouspäivä


Lauantaina 18.9.2021 oli Maailman siivouspäivä. Netistä löytyi asiasta seuraavanlaista tietoa:

"Maailman siivouspäivä sai alkunsa vuonna 2008, kun joukko virolaisia kokoontui ensimmäisen kerran yhteen pitääkseen huolta maastaan keräämällä roskia ympäristöstään. Viiden tunnin aikana yli 50 000 ihmistä keräsi yhteensä 10 000 tonnia jätettä. Vuodesta 2018 saakka alkaen päivä on ollut maailmanlaajuisesti vietetty tapahtuma,  Maailman siivouspäivä, joka on kerännyt yhteen lähes 20 miljoonaa ihmistä yli 100 eri maasta pitämään huolta yhteisestä planeetastamme. Maailman siivouspäivää vietetään myös tänä vuonna 18. syyskuuta.

Maailman siivouspäivä on kansalaisten järjestämä liike, jonka tavoitteena on puhdistaa planeettamme yhdessä päivässä. Sen visiona on kestävä maailma, joka ylläpitää sosiaalista hyvinvointia ja keskittyy samalla luonnon säilyttämiseen ja hoitamiseen. Liike on saanut miljoonat ihmiset mukaan valtakunnallisiin siivouskampanjoihin sekä aloitteisiin jätteiden ja roskaamisen nollatoleranssin puolesta. Kampanja haluaa myös lisätä ympäristötietoisuutta ja ympäristövastuullisuutta sekä osoittaa, että meidän kaikkien tulisi pyrkiä samaan päämäärään - tekemään maasta, kodistamme, puhtaampi ja kauniimpi paikka meille kaikille."

Siivouspäiviä on ollut muistaakseni keväisinkin. Ja silloinhan lumen alta paljastuu kaikki, mitä talven aikana on roskattu. Tästä aiheesta olemme aikaisemminkin postanneet. Vanhoja postauksia selatessa tämähän vaikuttaa olevan ihan lempiaiheemme! Olen joskus pitänyt "omia" siivouspäiviä ja kerännyt lähimaastosta roskia koiralenkillä tai itsekseni. Paikallinen asukasyhdistys on hankkinut seudun ilmoitustaululle kahdet roskapihdit, joista toiset on näköjään unohtuneet jäädä käyttäjältä palauttamatta. Siivouspäivänä järjestetään erilaisia kirppistapahtumia ympäri maata, esimerkiksi peräkonttikirppiksiä. Niissä en ole koskaan tykännyt käydä jostain syystä. Ehkä siksi, kun myyjä siinä edessä koko ajan toiveikkaana odottaa, että tulisi kauppoja, eikä asiakas voi omassa rauhassa hypistellä tuotteita.

Kaupunkipihat ja niiden rytökasat

Ei niin tavallista siivousta

Roskaamisesta ja siivoamisesta

Bloggaajasta ploggaajaksi

Älä osta mitään tarpeetonta -vuosi

Roskapussiepisodi kolmessa näytöksessä


Noin muuten tykkään käydä kirppiksillä joskus vaan katselemassa ja joskus etsimässä jotain tiettyä asiaa, yleensä astioita tai liinavaatteita. Aika suuri osa meidän ruoanvalmistusastioista onkin hankittu kirppikseltä. Paitsi ne kymmenet Tupperware-tötsät, joita on varmaan jokaisella kaapit täynnä eikä ole koskaan käytetty tai vain harvoin. T-kutsuilla ollessa joku kulho tai härpätin saadaan vaikuttamaan ihan ehdottoman välttämättömältä ja kutsuvieras ihmettelemään, että miten sitä onkaan ennen tullut toimeen ilman tuollaista. 

No suuri osa niistä on tosi käyttökelpoisia ja suurin osa meidänkin T-kipoista on koko ajan käytössä. Niitäkin saa muuten ostettua kirpputoreilta. Melkein uusina tai ihan uusina, eikä maksa kuin murto-osan siitä, minkä kutsuilta uutena ostetut. Anteeksi kaikki T-ware myyjät! Uutta tai vähän käytettyä tavaraa päätynee kirppiksille usein kuolinpesistä. Olen ostanut melkein kaikki nyt käytössä olevat lakanat ja tyynyliinat kirppikseltä. Ja havainnut, että jotkut varmaankin ompelevat lakanoita ja tyynyliinoja varta vasten ja kirppikselle lahjoittamista varten. Ne ovat parhaita. Kun tietää, että joku on nähnyt vaivan ja ihan omin käsin ommellut ne. 

Meidän siivouspäivä tänä vuonna oli päivän teemapäivää myöhässä ja siivottiin itsekkäästi vain oma autotalli, jota käytetään lämpimänä varastona. On siellä joskus autoakin pidetty, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Auton (nasta)renkaat ovat syöneet lattiaa. Tytärten rippi- ja lakkiaisjuhlissa autotalli viritettiin juhlakäyttöön siten, että tyhjennettiin se ylimääräisestä tavarasta ja peitettiin seinillä olevat hyllyt mansikkaharsoilla. Lattialle mattoja ja hyvä väliaikainen juhlatila kahvittelua varten oli valmis. Viimeiset tällaiset kahvittelut olivat yli kymmenen vuotta sitten ja sen jälkeen ei autotallia ole aktiivisesti siivottu, vaan satunnaisesti heitetty jotain turhaa pois. Roskaa ja pölyä oli myös ehtinyt kertyä niin paljon, että varsi-imurille oli käyttöä. Tämänkertainen siivous alkoi, kun kesäkalusteille piti raivata tilaa talvisäilytystä varten. Homma lähti vähän lapasesta ja käytiin kaikki hyllyt läpi ja roskiin lähti rojua, jota ei voisi viedä kirppiksellekään. Sen sijaan löytyi kaikenlaista mukavaa. Tytärten vanhoja piirustuksia ja askarteluja, lampaantaljan pala, joka on ollut kauan hukassa. Käytän sitä talvisin autossa peffan alla. Lyhyen ajomatkan vuoksi ei kannata auton penkinlämmitystä laittaa päälle. Lukuisa määrä erilaisia mattoja oli hyllyillä vähän siellä sun täällä, kun niitä oli aina tungettu sinne mihin kulloinkin sattui mahtumaan.

Autotalliin ei viedä koskaan likaisia mattoja, vaan melkein kaikki olivat pesun jäljiltä ja osa vielä pesulan pussissakin. Niitä ei raaski viedä kirppikselle, kun ei ikinä tiedä, miten sitä saa päähänsä rymsteerata kämppää uudestaan ja sitten voi taas tarvita tietyn kokoista tai -väristä mattoa. Autotalli on hyvä säilytyspaikka kaikille lämmintä säilytystilaa tarvitseville laitteille, esimerkiksi ruohonleikkurille. Aikaisemmassa postauksessa mainitut lammessa käytettävät pumput säilytetään myös täällä saavissa, jossa oleva vesi ei saa jäätyä..Ja saatiin aikaiseksi tyhjääkin hyllytilaa. Sitä ei ole koskaan liikaa. Sinne kyllä ajan oloon löytyy täytettä, siitä on elävä esimerkki koko autotalli. Alussa se tosiaan toimi autotallina, mutta sittemmin päätettiin ottaa se varastokäyttöön. Talvet ovat harvoin niin kylmiä, etteivät autot lähtisi ulkoa käyntiin, vielä kun käyttää lohkolämmitintä ja sisätilan lämmitintä. 

Isäntä sai ostettua jostain edullisesti metallisia, tukevia varastohyllyjä, jotka asennettiin molemmille sivuseinille. Päädyssä on pari vanhaa kirjahyllyä, joissa säilytetään jotain auton hoitoon tarvittavia aineita tai muita kemikaaleja, jotka saattavat vähän haista, niin ovat lasioven takana hyvässä tallessa. 

Autotallin takanurkassa on myös huushollin toinen jääkaappi-pakastin, joka siirrettiin aikanaan keittiöstä autotalliin siksi, että saatiin keittiöön lisää kaappitilaa. Muun muassa niille T-ware-tötsille. Jääkaappi-pakastin on koko ajan käytössä ja siellä on tietysti sellaista tavaraa, jota ei ihan joka päivä käytetä. Joulun ja muiden juhlien aikaan se on hyvä lisä säilyttää enemmän tilaa vieviä herkkuja. Kuvat Pixabay ja Erikoiset Asiantuntijat. 

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

Lähde: visitestonia.com

4 kommenttia:

 1. Kiva kun kerroit tästä Maailman siivouspäivästä. En ole kuullutkaan siitä. Me eletään sen verran metsässä, ettei ole roskia siivottavaksi. Tosin voisinhan mennä keskustaan ja siivota siellä. Teillä on hyvin järkevä ja siisti autotalli. Meillä se on rojua täynnä ilman hyllyjä.Tuskin voi ovea aukaista.

  VastaaPoista
 2. Me vietimme siivouspäivää lauantaina konmaritimme peräkärryllisen tavaraa mökiltä. Meillä on sellainen tapa että keräämme kotona vajaan ja mökillä varastoon ja sitten eikun kaatopaikalle. Tänä vuonna tämä on jo toinen kuorma. Meillä on myös paljon ylimääräisiä mattoja mitkä anoppi on kutonut mitkä lahjoitettiin pois. Osa kyllä jäikin. Toivottavasti saan vielä kotona talven mittaan kaikkea paperi juttuja käytyä lävitse, niitä tuntuu olevan edelleen tosi paljon.

  VastaaPoista
 3. Tuollainen lämmin säilytystila on käytännöllinen. Huomaa, että teillä on aikuisten perhe, kun autotallia ei ole tarvinnut koko ajan siivota.
  Meillä autotallit on siivottava vähintäin kerran vuodessa.
  Yhden talleista olen ottanut vähän samanlaiseen käyttöön kuin teillä.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!