torstai 12. syyskuuta 2019

Älä osta mitään (tarpeetonta) -vuosi








Erikoisilla Asiantuntijoilla on menossa Älä osta mitään tarpeetonta -vuosi. Älä osta ainakaan normaalihinnalla. Ruokaa, lääkkeitä, polttoainetta, sähköä yms. välttämätöntä pitää tietenkin ostaa, mutta paljon muuta voi jättää väliin. Tämä ei tietenkään ole hyvä juttu kansantalouden näkökulmasta, mutta kukkaron ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta on. Yksittäinen teemapäivä ei meille riitä vaan pidetään saman tien kokonainen vuosi. 

Zero waste -elämäntavasta kiinnostuu yhä useampi ja se onkin ollut trendi-ilmiö jo pitkään. Roskattomaan elämäntapaan liittyy viiden K:n ohjeistus: kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi. Käytä siis uudelleen käytettävää ostoskassia, kestohedelmäpusseja, valmista ateriat itse, kieltäydy turhista muovituotteista ja hanki vaatteita käytettyinä. Minimoi ruokahävikin määrä ja kompostoi jätteet, jos vain mahdollista.

Kaappiin kuleksimaan jääneet kasvo- ja käsivoiteet ja niiden jämät voi käyttää jalkavoiteina. Liian voimakkaan tuoksuiset vartalovoiteet voi sipaista kinttuihin yöksi. Haju on haihtunut jo aamuksi. Kaappeihin kertyneet pesu- ja siivousaineiden jämät voi käyttää pois vaikka vessanpesuun, ennen kuin ostaa uusia. Huuhteluainetta ei pyykinpesussa tarvita ollenkaan. Pyykinpesuainetta ei tarvitse olla viittä erilaista. Yhdellä tai kahdella pärjää hyvin. Ehkä villapesuun omansa. Kaikenmaailman Hulluille päiville ja 3+1 -päiville ei pidä mennä. Eikä ostaa sitä suosikkiripsaria tarjouksesta vain sen takia, että se on tarjouksessa, jos ei vanhaakaan meinaa saada loppumaan. 

Luontaistuotteita en osta enää juuri lainkaan. Omegat ja d-vitamiinit aion hankkia syömällä enemmän kalaruokia.  Lapsille ja heidän puolisoilleen olemme jo jonkin aikaa hankkineet lahjaksi kotimaisia palveluita. Black Fridayta kannattaa taas hyödyntää marraskuussa. Välttämättömät tavarat heilläkin taitaa jo olla ja turhaa ei kannata ostaa.



Loppukesästä tarvitsin kuitenkin uudet juhlakengät. Tulossa olivat yhdet elämämme tärkeimmistä juhlista. Pari vuotta sitten viimeksi jalassa olleet eivät tuntuneet enää mukavilta. Vanhemmiten jalkaholvi laskeutuu ja kenkiä on vaihdettava isompaan kokoon. Ostin sitten epähuomiossa kuitenkin hiukan liian isot. Oikea koko olisi kahden koon puolivälistä, mutta helposti tulee valittua se isompi. Piti ostaa vielä toiset. Ja nekin olivat sitten lopulta liian isot. Kenkiä ei pitäisi sovittaa illalla. Molemmilla kenkäpareilla oli silti käyttöä samoissa juhlissa. Matalakorkoisemmat olivat tarpeeseen siinä vaiheessa, kun päkiät alkoivat olla jo ihan muusina. Ja tanssi ei ollut vielä edes alkanut.

Alla olevan kuvan kengät eivät liity tapaukseen.
Yritän pärjätä toistaiseksi näillä kamppeilla mitä on kaapeissa ja varastoissa ja jotka vielä mahtuvat päälle. Ajatuskin vaatekaupoissa kiertelystä tuntuu vastenmieliseltä. Edes alennusmyynteihin ei kiinnosta mennä penkomaan. Voi käydä tietysti niinkin, että vaatteet loppuvat ja on pakko ostaa jotain. Lapsityövoimalla teetetyt halpisvaatteet kierrän kaukaa. Kotimaassa tehtyä on tarjolla enää todella vähän, lienee pakko hankkia jotain muualla tehtyä. Joka tapauksessa sen kerran, kun jotain uutta ostaa, se pitää miettiä ja valita tosi tarkasti.

Alla olevassa kuvassa oleva lempileopardipaita (kirpparilta hankittu 3v sitten) tuli käytettyä aika lailla loppuun. (Huomaa reiät mm. kyynärpäissä. 😁) Paidan helmassa oli reikä jo ostettaessa, mutta ei se haitannut, kun käytin mustaa paitaa sen alla.

Materiaali oli 100% villaa ja se oli aivan mainio vaate sekä kesällä että talvella.





 
Edellä mainitun kenkäostoksen vastapainoksi raivasin kaapeista SPR:n Konttiin tusinan verran kaikenlaisia kenkäpareja. Vielä jäi ihan riittävästi omaankin käyttöön.

Alla olevan kuvan kengät liittyvät tapaukseen.



Toinen periaate liittyy matkusteluun. Vähennetään matkustelua, varsinkin ulkomaille. Pysyypähän nekin rahat Suomessa bruttokansantuotetta ja verokertymää kasvattamassa. No täytyy tunnustaa, että alkuvuodesta tuli lennettyä, mutta se matka oli maksettu jo viime vuonna. Seuraava lomaviikko vietetään Savossa vuokramökillä, joka on jo pariin kertaan testattu ja hyväksi havaittu. Mitäpäs sitä merta edemmäs kalaan eli Savoa edemmäs lomalle.



Alla olevan kuvan mökki ei liity tapaukseen.



Kuvat: Pixabay ja Erikoiset Asiantuntijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!