keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Ajatuksia koronarajoituksista


Tammikuun 10. päivänä julkaisimme blogissa postauksen, joka perustui HS:n yleisönosastolla olleeseen kirjoitukseen ja sen herättämiin ajatuksiin. Samassa lehdessä yleisönosastolla oli myös helsinkiläisen erikoislääkärin Kimmo Ketolan kirjoitus koronarajoitusten epäjohdonmukaisuudesta, mikä herätti bloggaajassa ajatuksia.


Ketola korostaa myös kirjoituksessaan hyvää rokotekattavuutta, jolla voidaan turvata terveydenhuollon kapasiteettia ja varmistaa yhteiskunnan toimintojen jatkuvuutta. Tämän hetkiset koronarajoitukset eivät ole johdonmukaisia, tieteelliseen näyttöön perustuvia, oikeasuhtaisia eivätkä kohtuullisia. Virus leviää kaikissa sisätiloissa, joissa ihmisiä on koolla ja ovat toistensa kanssa tekemisissä. Joihinkin tilanteisiin liittyy suurempi tartuntariski kuin toisiin. 

Rajoitukset tulisi nyt kohdentaa rokottamattomiin ihmisiin, eli niihin, joita toimenpiteillä voidaan parhaiten suojata. Rokottamattomien liikkumista sisätiloissa pitäisi rajoittaa jo heidän itsensä vuoksi. 

Rokottamattomat saattavat olla viruksen tartuttajia todennäköisemmin kuin rokotetut, koska rokottamattomaan tauti ja sen vakavampi muoto tarttuu herkemmin kuin rokotettuihin.Rokotuspassi pitäisi ottaa käyttöön siten, että vain täyden rokotussuojan saaneet pääsisivät sisätiloihin. Tässä ei auttaisi negatiivinen tulos koronatestistä. Tämän voisi ajatella lisäävän kansalaisten intoa ottamaan koronarokotus. 

Miksi muun muassa kaljakuppilat saavat olla auki, mutta uimahallit ja kuntosalit suljetaan? Baarit ovat kuitenkin varsinaisia koronaviruksen pesiä, koska niissä ollaan usein ilman maskia, lähellä toisia ihmisiä ja puhutaan kovaan ääneen. Uimahalleista ja kuntosaleilta ei tiettävästi ole jäljitetty montaakaan koronavirustartuntaa. Tähän lienee selityksenä se, että valtio joutuisi korvaamaan baareille tulojen menetyksiä, jos ne suljettaisiin tai niitä rajoitettaisiin. Mutta uimahalleille ja kuntosaleille ei? Tässä mennään siis yli siitä missä aita on matalin.

 


Lainsäädäntöä tulisi muuttaa. Sitä voidaan kyllä muuttaa ripeästikin, vaikka nykyinen hallitus onkin hidas ja aikaansaamaton jahkailija. Nyt vasta hallitus on perustamassa niin sanottua koronanyrkkiä, jota tasavallan presidentti ehdotti jo melkein kaksi vuotta sitten, heti koronapandemian alussa. 

Onneksi edes perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on ottanut enemmän roolia pandemian hoidossa. Lapsellinen pääministeri voi keskittyä bilettämiseen ja "boomereiden" pilkkaamiseen.Vielä voisi miettiä asiaa siltäkin kannalta, että kumpi on ihmisen terveydelle parempi, vetää päiväkännit baarissa vai käydä kuntosalilla tai uimahallissa?Miksi rokotettujen pitäisi rajoittaa omaa elämäänsä rokottamattomien ehdoilla? Rokottamattomia on väestöstä kuitenkin pieni vähemmistö. Turhaan rokotettuja koskevat rajoitukset, kuten liikuntatilojen tai nuorten harrastustilojen sulkemiset aiheuttavat negatiivisia terveydellisiä vaikutuksia vielä pitkään.Elämän tulee jatkua ja yhteiskunta tulee pitää toimintakykyisenä. Rokotetut eivät voi jäädä rokottamattomien panttivangeiksi. Voi vain toivoa, ettei meitä kohtaa mikään vielä suurempi katastrofi, esimerkiksi sotatilanne. Talvisodan henki on tipotiessään, kun vain individualismi ja egoismi kukoistavat.

Otteita yleisönosastokirjoituksesta Helsingin Sanomissa 6.1.2022

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

16 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Talvisodan henki on tipotiessään - totta! Sitä tässä tarvitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Yhteen hiileen puhaltamista ja toisten huomioimista tarvittaisiin. Siten varmaan tästäkin riesasta päästäisiin nopeammin.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Tarkoitin talvisodan hengellä sitä yhteen hiileen puhaltamista ja yhteistyötä ja toisista ihmisistä huoelen pitämistä, mikä tässä hetkessä tuntuu puuttuvan. Mitään sotaa ei todellakaan tarvita.

   Poista
 5. ((Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen sanoi IS:n haastattelussa tiistaina, että noin kolmanneksella sairaalaan tuloon on jokin muu syy kuin koronatartunnan aiheuttamat hengitysvaikeudet. Tällöin potilaalla oleva koronavirusinfektio tulee ilmi
  sivulöydöksenä, mutta häntä hoidetaan silti koronaosastolla.kopioin))

  Luin myös että pandemian aikana teholla on ollut kahdesti rokotettuja 69.(IS)
  Mutta kuinka paljon on parantunut ihmisiä, ei mitään tietoa,
  (ei näitä kommentteja kukaan lue,kunhan laitan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Olen varma, että kommenttejasi luetaan, ethän missään nimessä poista mitään. Juuri näillä saadaan toivottua keskustelua aikaan. Se on varmaan vaikeampaa tilastoida, kuinka moi on parantunut ja kuinka moni yhä vielä sairastaa. Eikä kaikkea katsota tarpeelliseksi tilastoidakaan. Onhan siitä moni onneksi parantunutkin.

   Poista
 6. Minä, jo iäkäs ihminen, sain koronan, n. viikko sitten alkoivat oireet.Olin saanut kolmannen rokotuksen juuri 2 viikkoa sitten. Ehkä se on vähän auttanut tässä sairaudessa minua, oireet eivät hirveän pahat ole olleet.
  Huom. Olin ollut hyvin varovainen. Maski naamalla ja käsihuuhdetta usein. Kävin vain ruokakaupoilla ja apteekissa, en missään muualla ja sain tuon pirulaisen viruksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Huh, kuulostaa hurjalta, että kuitenkin sait viruksen, vaikka kaiken varmaan tehnyt, että välttyisit silytä. Toivottavasti voit jo paremmin!

   Poista
 7. ((”Se mikä täytyy muistaa on, että tämä on poikkeuksellista – tämä ei ole normaalia, että ihmisten perusoikeuksia ja ihmisten elämää ja mahdollisuuksia harjoittaa omaa ammattiaan rajoitetaan näin raskaasti. Nyt pitää yhdessä miettiä, miten päästään mahdollisimman nopeasti näistä rajoituksista eroon ja ihmiset voivat elää mahdollisimman normaalisti”, Emma Kari sanoi.
  Myös hän sanoi että "koronapassi on ihmis sortoa"))

  *No jo alkaa olla toinen ääni kellossa, en tiedä välillä nauraisko vai itkis, mutta oikeesti sääli on niin yksityis yritysten puolesta,
  lasten harrastusten, ja myös päättäjien,jotka epätoivoisesti yrittävät saada korona ja omigrooni kuriin.
  Sori mä kyl poistan viestini myöhemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ethän poista sitä. Ei siihen ole mitään syytä. Kaikki kommentit luemme ennen julkaisua. Arvostamme kovasti sitä, että postauksiamme kommentoidaan.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Oikeesti kuunteleeko hallitus yhtään hoitajia, tai tietääkö he paljoakaan hoitajien työstä mitä se on ?? meinaan että he tekevät lakeja,ja päättävät minkä verran ja milloin hoitajia pitää olla töissä, mikä oikein mättää, kertoisiko joku??
  sote sitä sote tätä, mitenkä kauan sitäkin on jauhettu,?

  Sitten ihmetellään että voi voi mistä saadaan hoitajia ja miksi he vaihtavat alaa, luullaanko että työpaikat hoitajilla tulee täytettyä sillä kun he mielivaltaisesti tekivät lain, ja äänestetään hoitajien pakkorokotusta, jonka seurauksena moni hoitaja menettää työpaikkansa kenties lopullisesti, mä en todellakaan ymmärrä tätä touhua,
  minun ystäväni menettää hallituksen päätöksen takia työpaikkansa.
  En ollut uskoa silmiäni, kun luin että palomiehetkin pakkorokotettaisi, siis minkä takia?

  Sanotaan että:"kun lähtee sutta pakoon, tuleekin karhu vastaan."
  Halutaanko oikeesti laittaa ihmiset ahdingon partaalle mm.myös ravintoloitsijat, ruokapaikat,
  kyllä kaikesta tästä joudutaan maksamaan ja paljon.
  No luki tai ei kukaan, mut pitkät illat on tullut valvottua näitten päätösten takia, onneks aamulla saa nukkua pitkään.

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!