perjantai 31. heinäkuuta 2020

Kaupunkipihat ja niiden rytökasat


Rytökasa on hieno ja kuvaava sana. Se sopii moneen asiaan ja paikkaan ja rytökasa voi sisältää vaikka mitä.

Suomalaisilla on yleisesti ottaen kauniit talot ja hoidetut pihat. Istutuksia hoidetaan, talot pidetään kunnossa ja pihaan sekä puutarhaan panostetaan aikaa ja vaivaa.

Erikoinen Asiantuntija on matkustanut vain Euroopassa eikä muualle halua eikä aiokaan matkustaa. Kanariansaarethan ovat maantieteellisesti katsoen Afrikassa ja siellä on tullut kerran käytyä, mutta jos sitä ei nyt lasketa tähän. Melkeinpä rumimmat talot ja pahimmat rytökasat olen nähnyt Britanniassa junamatkalla Gatwickin lentokentältä Lontooseen. Anteekksshhh! Toinen aika hirveä näky löytyy Suomesta, missä näkee joskus vanhoja maatalouskoneita ja autonromuja pihat täynnä. Se alkaa olla jo ympäristönsuojelullinenkin asia.

Meidän kaupunkipihaltamme lähti ainoa ja tosi ”pitkän uran tehnyt" rytökasa minun aloitteestani ja Isännän toteuttamana viime viikolla. Se oli puutarhavajan päädyssä ja suureksi osaksi näkymättömissä. Siinä oli pääosin edellisen asukkaan sinne kasaamaa vaihtelevan laatuista puutavaraa ollut mätänemässä kohta 20 vuotta, eli koko sen ajan, kun olemme tässä asuneet. Kasassa oli huomattavan paljon pieniä puisia, kuormalavan tyyppisiä kehikoita, jotain rakennusaikaisia varmaan. Nyt ne on pilkottu ja odottamassa poiskuljetusta energiajäteastiassa, osasta on tehty takkapuita, jotka poltetaan heti syys-lokakuussa, kun takanlämmitys taas alkaa.

Vielä vähän näkymättömämpi kasa löytyy edellä mainitun vajan alta. Näkymä paljastui, kun vajan päädyssä ollut kasa selvitettiin. Mikä juuttaan järki siinäkin on ollut, että on työnnetty vajan sokkeliin kaikenlaista rojua, mitä on vaikea saada sieltä pois ja josta kukaan ei voi jälkeenpäin tietää mitä siellä on. Miksei rakennusjätteitä voinut viedä saman tien kaatopaikalle tai käyttökelpoista tavaraa säilöä puutarhavajaan?

Kun Haukkuli tuli meille pentuna noin neljä vuotta sitten, se kävi tietenkin heti tutkimassa vajan alla olevat "aarteet". Se kuljetti sieltä pois rakennustarvikkeen riekaleita ja rikkinäisiä olutpulloja. Olikohan edellisellä isännällä tai emännällä ollut vajan alla salainen jemma? Ajan hammas oli tuhonnut jo oluet ja pilkkonut lasiset pullot palasiksi. Niitä sitten vajan vieressä mahallani maaten yritin onkia pois, ettei koiranpentu saisi lisää lasia kitusiinsa. Ilman Haukkulia ne lasiromut olisivat siellä vieläkin.

Kolmas rytökasa, jonka löysimme pian tänne muuttamisen jälkeen, on tontin ulkopuolella metsänrajassa. Ihmeteltiin, kun ei siinä tietyssä kohdassa kasvillisuus kasvanut samalla tavalla kuin muualla. Pienen kaivelun jälkeen selvisikin, että siihen kohtaan oli metsään kyörätty sekalaista rakennusjätettä ja peitetty tämä ympäristöteko vielä muovilla. Ihan vaan periaatteesta ei kuitenkaan lähdetty siivoamaan toisten jättämiä rojukasoja, vaikka ne meidän tontilta todennäköisesti olikin peräisin. Nykyään siinäkin jo kasvaa isoja puita, kun muovi on hapertunut rikki ja kasvillisuus päässyt kasvamaan sen läpi.

Sitten päästäänkin niinsanotusti paraatipuolelle. Jotkut omakotiasujat eivät selvästikään halua tietää, että tontin omistajan/haltijan lakiin perustuva velvollisuus on huolehtia myös katuojan ja mahdollisen yleisen kulkuväylän siisteydestä oman tonttinsa kohdalla aina kadun tai muun yleisen kulkuväylän keskiviivaan saakka. Lumitöihin ja hiekoittamiseen ei tarvitse ryhtyä, niistä huolehtii kaupungin organisaatio. Sen sijaan häiritsevät roskat kuten risut ja männynkävyt sekä lasinsirut kuuluu siivota pois, ennen kuin joku kulkija niihin teloo itsensä.


Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta 31.8.1978/669

10§
Tontinomistajan velvollisuutena on pitää katu puhtaana tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka, kuitenkin enintään 15 metrin leveydeltä.

.... tontinomistajalle kuuluu enintään 3 metrin etäisyydelle tontin rajasta ulottuvan, tonttiin välittömästi rajoittuvan viherkaistan ja ojan alueella roskien poistaminen, muu puhtaanapito ja kasvillisuuden siistinä pitäminen. ( 15.7.2005/547)

Kadun puhtaanapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu siistinä ja terveydellisesti tyydyttävänä, kuten kadulle kerääntyneen lian, lehtien, roskien ja irtonaisten esineiden sekä rikkaruohon poistamisen ajoradalta ja jalkakäytävältä.


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


3 kommenttia:

  1. Minäkin käytän sanaa rytokasa tai rytöläjä. Ihana sana!

    VastaaPoista
  2. Ennen vanhaan vietiin kaikki roina pihan perälle. Lasit ja metallit. Se on varmaankin ollut sitten rytökasa. Jos nyt kaivelisi sellaista, olisi kaikki tavarat tallella.
    Mutta ennen ei tiedetty tai välitetty, ei ollut kierrätystä, muuta kuin jonkinmoinen kompostointisysteemi. Huussin alunenkin kaivettiin vaan kuoppaan!
    Toista on nyt ja hyvä niin!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistanne. Ihan hirvittää ajatuskin siitä, miten huolettomasti ennen on toimittu. Kaikenlainen kierrätys ja järjestetty jätehuolto olisi pitänyt aloittaa jo sata vuotta sitten! No, joka puolella maailmaa sitä ei ole vieläkään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!