maanantai 4. lokakuuta 2021

Perushuttu on parasta


Tämä postaus on ollut säilössä (luonnoksissa) jo pitkään odottamassa sopivaa hetkeä. Tänään tuli tehtyä liutuslootaa pitkästä aikaa. Tämä on enemmänkin syksyn tai talven ruoka, kuten esimerkiksi itse tehty hernekeittokin. Nyt kun syyspäiväntasauskin on jo ohitettu ajat sitten ja kirkasvalolamppua käytetty muutaman viikon ajan, tuntuu olevan oikea hetki liutuslootalle. 

Linkin takana olevaan ohjeeseen poiketen meillä oli Koskenlaskija Ruoka -valmistetta maustamattomana. Käytin sen, mutta lisäsin ripauksen savupaprikajauhetta saadakseni vähän savun makua. Saas nähdä, onnistuinko. Oheisessa kuvassa tämänkertainen loota on uuniin menossa:Ruokalaji, jonka nimeä ensikuulijat poikkeuksetta ihmettelevät.

Liutusloota, laktoositon ja gluteeniton

Niin minäkin ihmettelin, kun ekan kerran kuulin sen eteläpohjalaisen Isännän suusta. Hyvää arkiruokaa, joka vaatii pitkähkön kypsymisajan. Sen vuoksi sitä tehdään yleensä sunnuntaipäivänä ja niin paljon, että alkuviikosta riittää vielä lämmitettäväksikin. Se vaan paranee, kun sitä lämmittää uudelleen.

Tämän voi tehdä myös niin, että kuorii ja keittää perunat ensin lähes kypsiksi ja sitten vasta viipaloi ne. Suutuntuma on hiukan erilainen ja vaikuttaa se vähän makuunkin. Eikä tarvita niin pitkää kypsennysaikaa kuin raakaperunan viipaleista tehdyn kanssa. Ajatus kypsän perunan käytöstä tulee toisesta ohjeestamme:

 
Valkosipulijauheen/valkosipulin voi jättää liutuslootasta poiskin ja laittaa tilalle ripauksen basilikaa. Olen miettinyt myös, minkälaisen sävyn makuun voisi antaa pieni ripaus minttua. Ihan pieni vaan.

Allaolevassa kuvassa uusin liutusloota vasta uunista otettuna.
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Blogin ja postauksen linkkiä saa jakaa vapaasti.


9 kommenttia:

 1. Liutusloota. Onpa hauska nimi. Heti arvaa, että se on jokin murresana. Minäkin kai teen ehtaa liutuslootaa tonnikalasta, vaikka se on kai tämän ajan hömpötyksiä, tuontitavaraa ja eettisesti arveluttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan liutusloodan tehdä soijarouheestakin. Tosin onhan sekin eettisesti arveluttavaa.

   Poista
 2. Ei ole perusruokien voittanutta. Kokeiluun menee tämäkin. Kopsasin reseptin muistiinpanoihini. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Kokeile ihmeessä. Ja kokkihan saa aina vähän soveltaa oman maun mukaan.

   Poista
 3. Muistan kun äitini teki useinkin huttua, sitä syötiin voisilmän kanssa, vieläkin muistan sen maun, oli se hyvää, mutta koskaan en ole sitä itse tehnyt, tuokin sana huttu nousi lapsuudesta mieleen, se sana oli unohtunut.Mutta nuo loorat on sit herkullisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo perushuttu -sana tulee yhdestä tv-mainoksesta muutaman vuoden takaa. Se olis itä aikaa, kun älypuhelimet olivat tulossa markkinoille. Kaveri oli ulkomailla outo ruoka-annos edessään eikä osannut maan kieltä. Hän kysyi tekstiviestillä Suomessa olevalta kaveriltaan, että mikähän ruoka mahtaa olla kyseessä. Kaveri vastasi puhelimellaan Googletettuaan, että "Perushuttua, anna mennä vaan!" Ja lautasella oli käärmettä.

   Poista
 4. Nämä ruokapostaukset on rautaa! Nälkä vaan aina tulee. Ja ite ku ei oo tosiaan mikään Anthony Bourdain - tai ees K-kaupan Väiski - niin johonkinhan se on lähettävä syömään :)

  Taijan lopultaki, vanhoillani, alkaa opettelemaan ruoanlaittoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Suosittelen ainakin kokeilemaan kokkaushommia. Ikinä ei tiedä miten lahjakas kokki sinustakin vielä kuoriutuu. Ja ohjeitahan ei tarvitse noudattaa pilkuntarkasti. Kokki saa aina vähän soveltaa. Niin minäkin teen, tänään viimeksi. Meidän melkein kaikki ruokaohjeet löytyy blogistamme, kun kirjoittaa hakukenttään Kaikkien aikojen ... Niin me ollaan ne suurimmaksi osaksi otsikoitu. Jos asut sellaisella alueella, mihin on mahdollista tilata Ruokaboksi, niin suosittelen sitäkin. Kaupallista yhteistyötä ei meillä ole. Boksissa tulee melkein kaikki ainekset ja yksityiskohtaiset ohjeet valmistukseen. Itsellä pitää olla vain mausteita, tomaattipyreetä ja esim. öljyä, valkoviinietikkaa ja valkosipulia on hyvä olla myös vähän varastossa.

   Poista
 5. Tietääköhän nyk.ajan nuoret että huttu on ruokaa ? ja tehdäänkö sitä enää missään kodissa? se on perinneruoka, perunaa ja ruisjauhoja, ei ole tullut tehtyä, mutta nyt on herännyt mielenkiinto sen tekemiseen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!