tiistai 5. lokakuuta 2021

Allergisoiva auringontähti

 


Auringontähti ja jäärä

Auringontähti on maanmainio perenna ja perhoskasvi. Se on helppohoitoinen, paahteessa viihtyvä ja niin halutessasi joka paikkaan leviävä. Jos haluat rajoittaa kasvuston vain tiettyyn paikkaan, mykeröt kannattaa kerätä pois ennenkuin ne ovat täysin ruskeita ja terälehdet varisseet pois. Muuten pieniä auringontähden taimia on seuraavana kesänä ihan kaikkialla.

Elokuun loppupuolella puuhailin pihamaalla ja ryhdyin nyppimään samalla myös auringontähden puolivalmiita kukintoja etteivät siemenet pääse kehittymään. Meillä on auringontähtiä jo tarpeeksi. Teen hienosäätöä vaativat puutarhatyöt suurimmaksi osaksi paljain käsin. Aijai! En tiedä olisiko hanskoista ollut tässä tapauksessa loppujen lopuksi ollut apuakaan.

Ei mennyt kauankaan aikaa, kun oikean käden nimettömän ja kesisormen välinen tyvi alkoi kutista niin maan kamalasti. Kutka oli lopulta niin tuskaista, että Uko lähti kyläkaupasta hakemaan allergialääkettä ja  palasi mukanaan Kestine-merkkistä antihistamiinia. Ei muuta kuin tabletti kitusiin ja odottamaan helpotusta. Vaan eikö mitä - syyhytys vain paheni ja pian kutina alkoi tuntua kasvojen iholla sekä huulissa, ulko- ja sisäpuolella. Antihistamiiniohjeistuksen mukaan tabletteja voi ottaa 1-2 vuorokaudessa, joten otin toisenkin. Kädet turposivat pullataikinan tavoin ja huulet pingoittuivat kuin botox-piikin saaneina. Kutina ja turvotus rajoittui käsiin ja huuliin, eikä kitalaki ja nielu tuntunut turpoavan...silloin olisikin tullut kiire.

Iltaa kohden tilanne alkoi rauhoittua. Kutina laantui, mutta turvotus pysyi. Hakeuduin sitten seuraavana päivänä työterveyteen. Diagnoosi oli yllättävä. Olen kuvailun perusteella allerginen auringontähdestä erittyville eteerisille ainesosille, joiden erittyminen kasvista kiihtyy, kun kasvia koskee ja varsinkin, jos kasvin osa rikkoutuu. Näinhän siinä kävi kukintoja riipiessäni Mutta ei siinä vielä kaikki. Olen mitä ilmeisimmin allerginen myös sille allergialääkkeelle, jota otin. Lääke lisäsi histamiinin tuotantoa elimistössäni ja se voimisti allergista reaktiota eikä vaimentanut sitä niinkuin olisi pitänyt.
Enpä ole tällaisestakaan kuullut eikä ole tullut mieleenkään, että allergialääkkeelle voisi olla allerginen. Jos ei tilanne olisi ollut niin ikävä, se voisi olla jopa vähän koominen. Sain sitten lääkäriltä tiedoksi vaikuttavalta aineeltaan toisentyyppisen allergialääkkeen. Siinä vaikuttava aine on setritsiini eikä Kestine-lääkkeen tapaan ebatsiini, joka aiheutti reaktion pahenemisen. Kävinkin heti ostamassa tätä toisentyyppistä allergialääkettä varastoon. Onneksi en ole joutunut sitä vielä testaamaan.


Kämmenselät, kämmenet ja sormet turposivat muutamissa minuuteissa otettuani allergialääkettä, jolle olinkin allerginen.Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen kielletty.

4 kommenttia:

 1. Ai se on sen niminen kukka, entisellä paikalla niitä oli, enkä tiennyt niiden nimiä, joka vuosi ne nousi uudestaan.
  Onneksi itse en ole millekkään allerginen, sitä terv.hoitaja juuri kysyi kun kävin täällä terkkarilla, ja muutenkin kaikki on hyvin,
  siitä olen kiitollinen, on löytynyt sopivat sokeri ja verenpaine lääkkeet, vaikka niitäkään ei tarvitsisi olla, mutta ilman niitä olisi huonommin asiat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Juu, tuo auringontähti on sitkeä kasvi - eikä sitä ole helppo hävittäkään, jos haluaisi siitä eroon. Enkä kyllä haluakaan - se on hyvä perhoskasvi. On upea mäky kun kukissa on yhtä aikaa kymmeniä perhosia.
   On onnekasta, jos ei ole allerginen millekään. Tai että pärjää vähillä lääkityksillä.
   Mutta onneksi moneen asiaan saa lääkkeillä avun ja pystyy elämään sairauksista huolimatta esimerkiksi kivutonta elämää tai että saa nukuttua.

   Poista
 2. Oho. Vetää vakavaksi. Hyvä, kun kirjoitit tästä. Kuka nyt allergialääkettä osaisi epäillä allergisen reaktion lisääjäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja sanos muuta - ei olisi tullut mieleenkään, että allergialääke voi aiheuttaa allergisen reaktion pahenemisen. Eli tilanne voisi olla oikeasti myös tosi vaarallinen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!