lauantai 20. elokuuta 2022

Mistä tunnet sä ystävän


Minun ei pitänyt osallistua tähän Sanna Marin -vatulointiin ollenkaan, mutta pakko kai se on muutama sana kirjoittaa. On se ihan ok, että nuori ihminen bilettää, kyllä. Mutta onko 37-vuotias perheenäiti ja korkeassa asemassa oleva päättäjä sellainen henkilö, jonka on asiallista bilettää juuri siinä seurassa, jossa hän on niin tehnyt? 

Selvästikään kaikki samoissa peijaisissa olleet eivät ole hänen ihan oikeita ystäviään, koska joku on selvästikin halunnut häntä vahingoittaa kuvaamalla ja julkaisemalla kuvaamansa videot. Ja Sanna Marin on ollut aivan liian sinisilmäinen luultuaan, ettei biletyksen kuvaamisessa ole mitään vaaraa. Onko peräti käynyt niin, että pääministeri on astunut hänelle asetettuun miinaan ja näitä videoita käytetään häntä vastaan jossain tilanteessa vielä myöhemminkin.Hän voisi ihan hyvin kerrankin myöntää tehneensä virheen ja pahoitella sitä, eikä tiukasti ja härkäpäisesti vain kiistää kaikkea mahdollista. Onneksi hän meni mukisematta sentään huumetesteihin, vaikka tuskin viikkojen päästä missään testissä mikään enää näkyisikään. Hän kertoo, ettei ole nähnyt kenenkään käyttäneen samoissa juhlissa mitään muuta päihdettä kuin alkoholia. Mutta se ei sulje sitä mahdollisuutta pois, etteikö joku olisi käyttänyt. Tai ettei joku olisi sujauttanut Sannan juomaan jotain ylimääräistä.

Kun hänellä kuitenkin on tiedossaan arkaluontoisia tietoja Suomen puolustuksesta, tiedustelusta, Nato-päätöksistä ynnä muusta, pitäisi todellakin tarkkaan valita missä seurassa bilettää. Sellaisten ihmisten seurassa joihin voi sataprosenttisesti luottaa. Silloin ei tällaista pääsisi edes tapahtumaan. Eikä tarvitsisi spekuloida huumeidenkäytöllä eikä tehdä testejä. 

Marinhan ei omien sanojensa mukaan tuntenut edes kaikkia ihmisiä, joita kahdella yksityisasunnolla oli bileissä mukana. Kun pääministerikin on vain ihminen, voi hänellekin käydä muutaman miedonkin juoman nauttimisen jälkeen niin, että lipsauttaa suustaan jotain mitä ei olisi pitänyt tai jotain muuten tyhmää. Pitäisikö meidän vanhempien ja kokeneempien kettujen kertoa Sannalle, mistä tunnet sä ystävän?

Jos vertaan tätä tapausta nykyisen tasavallan presidentin seurusteluun aikanaan nykyisen vaimonsa kanssa. Siitä ei ainakaan suurella yleisöllä ollut mitään käryä ennen kuin iltapäivälehdet julkaisivat uutisen heidän avioitumisestaan. Molemmilla on täytynyt olla lähellään todellisia ystäviä, jotka ovat tienneet asiasta, mutta eivät ole menneet vuotamaan tätä jymyuutista julkisuuteen. Tilanteet oli hoidettu aivan toisenlaisella pieteetillä ja luottamuksella.

Tasavallan presidentin ja puolisonsa sen aikaiseen toimintaan verrattuna Sanna Marinin toiminta vapaa-ajallaan on todella kömpelöä. Se on kiusallista monestakin näkökulmasta: ainakin pääministerinä, poliitikkona, äitinä, aviopuolisona. Tulee vielä aika jolloin hänen oma lapsensa näkee uutisia äitinsä ei niin pääministerimäisistä edesottamuksista pääministerinä. Entäs tämä Olavi Uusivirran kanssa sekoilu sitten. Olisiko käynyt niin, että tämäkin tilanne oli järjestetty. Videolla on nähtävillä, että Uusivirta selvästikin suutelee pääministeriä kaulalle tanssilattialla. Ja kuinka ollakaan, videokuvaaja on sopivasti tanssilattialla parin vieressä. 

Tiedotustilaisuudessa perjantai-iltana pääministeri kertoi, että aviomies tietää tästä. Sitähän ei kukaan ole kysynyt, että mitähän se aviomies tuumaa tästä. Noin yleisesti ottaen voisi ajatella, että suurin osa Suomen aviomiehistä ei suhtautuisi välinpitämättömästi asiaan, jos heidän vaimojaan vieraat miehet pussailisivat tanssilattialla "ahnaasti" ja sen vielä joku videoisi.

Mitähän kaikkea tästä vielä paljastuukaan ja kuinka kauan meidän pitää tätäkin vatulointia taas katsella ja kuunnella eri yhteyksissä ja iltapäivälehtien lööpeissä. Ja kuinka kauan Sanna Marin itse joutuu kärsimään tapahtuneesta. Tiedotustilaisuudessa pääministeri ei vastannut selkeästi ainakaan kahteen asiaan, joita häneltä tivattiin moneen kertaan. Jos jokin asia olisi vaatinut pääministerin välitöntä puuttumista asiaan, olisiko hän ollut aamuyöstä tuona biletysviikonloppuna työkuntoinen? Pääministeri vain toisteli samaa asiaa: kaikki pääministerin päätösvaltaa tarvitsevat asiat tehdään kokouksissa, jotka ovat tiedossa etukäteen ja tällaisia kokouksia ei pidetä aamuyöstä. Mutta kysehän olikin siitä, että jos tapahtuu jotain yllättävää

Ei nyt jauheta sitä tässä enempää, mutta pitää silti muistaa, että Euroopassa ja EU:n rajoilla on käynnissä sotatila, jossa toisena osapuolena on Suomen naapurimaa, jonka kanssa meillä on yhteistä rajaa pitkälle toista tuhatta kilometriä. Kun ei nyt vaan sattuis mitään sillä aikaa, kun pääministeri bilettää. Toinen kysymys liittyi hänen siirtymiseensä biletyspaikalta kotiinsa ja mitä ilmeisimmin myös noilta yksityisasunnoilta toiselle sekä kahteen ravintolaan, joissa oli jatkettu juhlimista. Virka-autoa hän ei kuulemma ollut käyttänyt (sen hän kielsi tehneensä, koska siitähän olisi noussut uusi kohu taas) ja taksin käyttämisen hän kiisti jyrkästi. 

Eikö ainoa turvallinen kyyti tasavallan tärkeälle päättäjälle olisi kuitenkin ollut virka-auto? Ja jos se ei ollut se, niin millä kyydillä hän sitten siirtyi paikasta toiseen, kun ei mennyt taksillakaan? Kävelikö hän? Vai menikö turvamiehen kyydissä? Samassa kyydissä oli sitten luultavasti muitakin ihmisiä, näitä hyviä ystäviä, jotka huolehtivat biletysvideoiden tekemisestä ja jakamisesta julkisuuteen? Ja niin ollen heitäkin sitten kyörättiin kapakasta toiseen veronmaksajien kustannuksella ja oikein turvamiehen kanssa? Tämä alkaa kuulostaa niin loputtomalta suolta, että paras lopettaa näihin kuviin ja tunnelmiin ja alkaa harjoittamaan penkkiurheilua.

Ja korostan vielä, että juhlimisessa ja hauskanpidossa ei ole sinänsä mitään väärää. Pääministerin vaan täytyy olla siinä paljon meitä tavantallaajia kaikin tavoin huolellisempi. Hän on asemansa vanki niin kauan kuin hoitaa virkaansa ja se on/olisi pitänyt ottaa huomioon ammatinvalinnassa.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

 9 kommenttia:

 1. Anna Kontula sanoi ääneen sen, mitä moni on ajatellut: ei ole aivan tavanomaista, että lähes nelikymppinen perheenäiti ns juhlii (juopottelee, laulaa ja heiluu tanssilattialla) aamuun asti itseään nuorempien kanssa. Sitä tilanteen normaaliutta on kovasti korostettu.
  Tässä tapauksessa erikoista on vielä se, että bailaaja on Suomen korkein virkamies, jonka pitäisi olla aina valmiudessa, ellei ole lomalla ja silloinkin tarkka julkisuuskuvastaan.

  VastaaPoista
 2. Olen samaa mieltä siitä, että tuollaisessa asemassa oleva ihmisen ei pitäisi ainakaan altistua millekään videoinnille tuossa tilanteessa, varsinkin kun hän huomasi sen tapahtuvan. Muuten bilettäköön kuinka lystää. Ei ennen somea noitten miespoliitikkojenkaan viinasekoiluja paljoa karsastettu, vaikka niistä varmaan tiedettiin, mutta se oli ennen somea se.

  Kyllä huumeet voivat näkyä testeissä jopa viikkoja - ja näkyvätkin. Tiedän tämän siitä, koska aika usein kliinisiin tutkimuksiin osallistuvat koehenkilökandidaatit testataan ennen aloitusta, eikä huumeidenkäyttäjiä tietenkään oteta tutkimuksiin. Jopa unikonsiementen, tai siis niitä sisältävien leivonnaisten/ruokien syöminen näkyy huumetesteissä kolmisen päivää.

  VastaaPoista
 3. Piti vielä lisätä, että esim. hiuksista tehdyt huumetestit paljastavat huumeiden käytön vielä kuukausienkin päästä.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Niin fani kuin olenkin niin tämä juhlinta jotenkin ampui yli, ja en ihmettelisi yhtään jos kyseessä olisi ns. miina. Johon Sanna astui sinisilmäisyyttään. Elämä opettaa j kun vaaleissa lähtee pääministeriys niin siinäpä sitten ihmettelee.
  Toisaalta Marinin pikku bileistä on turha nostaa tällaista äläkkää kun ottaa lähi historiasta vaikkapa Ahti Karjalaisen. mies ei selvää päivää nähnyt toimiessaan Suomen pankin johdossa. joi suruunsa kun ei päässytkään pressaksi vaikka ahkerasti nuoli niin kekkoset kuin neukutkin.
  Ei vain ole mennyt jakeluun Sannalle että vaikka pitäisi olla niin että saa käyttäytyä kuin muutkin niin silti ei saa. Ja vaaliuurnilla tämä muistetaan, ei sitä kaikkea hyvää mitä on saanut aikaiseksi. Vatuloinnista tuli mieleen eräs pääministeri joka oli kovin tomera kun aloitti ja sortui sitten kun tajusi ettei osaa johtaa hallitusta/kansaa.
  Harmittaa puolestansa, hyvä liideri, saa aikaiseksi jotain eikä kaikki vesity lehmänkaupoissa.

  VastaaPoista
 6. Täällä oli muuten hyvä kirjoitus asiaa koskien/sivuten: https://suomenkuvalehti.fi/politiikka-ja-talous/analyysi-marinin-bilekohu-ei-kerro-hyvaa-suomen-valmiuksista-kohdata-informaatiovaikuttamista/?shared=1231001-a88dd6a3-500&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR05qPiCzVAFrSdvjdBa3CjOAGY_OyH0maXVrxYHCEOKU0aSHLCoFs7wAkM#Echobox=1660928041

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai se bilettäminen sinänsä mikään paha asia ole, jokainen viettäköön vapaa-aikaansa niin kuin haluaa. Se vaan, että menee luottamaan liikaa ihmisiin, jotka eivät ole luottamuksen arvoisia. Onhan tästä tehty vähän elämää suurempi numero. Teatterin yökerhossa ei saisi kuvata, mutta niin vaan joku on pistänyt rahoiksi pääministeriä kuvaamalla. Siellä pitäisi näköjään kerätä puhelimet pois asiakkailta, kun eivät osaa käyttäytyä. Se Kesärannassa kuvattu valokuva oli todellakin "ei asiallinen". Pelkkää myötähäpeää kuvassa esiintyvien ja kuvan ottaneen puolesta. Melkoista teinimeininkiä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!