torstai 28. marraskuuta 2019

Minimalismi


Kysyin Googlelta, kun satuin lukemaan minimalismista toisesta blogista. Mitä se oikeastaan on?

Ensimmäinen Googlen vastaus oli, että kyseessä on abstraktin taiteen suuntaus. Myös Wikipedia antaa vastaukseksi, että minimalismi on abstraktin taiteen suuntaus muun muassa kuvataiteessa, muotoilussa, arkkitehtuurissa, musiikissa ja elokuvassa, jossa pyritään keskittymään kaikkein olennaisimpaan ja karsimaan ilmaisu turhista rönsyistä.

Kiasman sivujen mukaan minimalismi on taidetta, joka on tehty mahdollisimman vähin keinoin. Minimalismi kuuluu syntyneen 1960-luvulla nuoren newyorkilaisen taiteilijapolven piireissä. Näihin piireihin ovat kuuluneet mm. Donald Judd, Robert Morris, Richard Serra, Frank Stella ja Dan Flavin.

https://www.guggenheim.org/artwork/1745

https://www.guggenheim.org/artwork/artist/robert-morris

https://www.guggenheim.org/artwork/21794

https://www.guggenheim.org/artwork/artist/frank-stella

https://www.guggenheim.org/artwork/artist/dan-flavin

Melko huikeita teoksia. Niistä voi sitten tykätä tai olla tykkäämättä.

Pohjoismaista muotoilua ja arkkitehtuuria on pidetty niukkuutensa ja vähäeleisyytensä takia usein minimalistisena. Suomalaisesta arkkitehtuurista tulee heti mieleen Alvar Aalto. Enpä tiedä, onko hän "virallisesti" minimalisti, mutta aika selkeää ja suoraviivaista on hänen suunnittelunsa, jos vaikka esimerkeiksi tässä yhteydessä otetaan Finlandia-talo, Stora Enson  pääkonttori, Lakeuden Risti, Ristin kirkko ja Jyväskylän työväentalo.

https://www.google.com/search?q=alvar%20aalto

Minimalistisesta sisustuksesta puhutaan myös paljon ja ohessa linkki yhteen juttuun.

https://askelterveyteen.com/luo-minimalistinen-koti-8-vinkin-avulla/amp/

Minimalismi elämäntapana viehättää Erikoista Asiantuntijaa, mutta en ole pahimmasta päästä. En halua ostaa mitään, mitä en oikeasti tarvitse. Kaiken pitää olla silti tarkoituksenmukaista ja laadukasta. Olemassa olevan tavaran karsiminen on myös tärkeää. Jos joskus jotain ostan, panostan mieluummin laatuun kuin että hankkisin mitään väliaikaista tai turhaa.

En ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksi kaikki astiat pitäisi olla samaa kallista sarjaa tai kodintekstiilit jostain Pentikin liikkeestä ostettuja ja kaikki samaa paria. Tai vaatteet jotain tiettyä merkkiä vain sen merkin vuoksi. Ei se aina ole laadun tae. Tai viinilasit jotain Villeroy&Bochia? Kyllä se viini ja piimä tulee kumottua halvemmastakin lasista. Arkipäivänä käytettävät lautaset, lasit, mukit ja aterimet meillä ovat kaikki jollain tavalla käytettynä hankittuja. (Ei varastettuja kuitenkaan 😁.) Ainoastaan jos vieraita tulee syömään tai kahville, kaivan Arabian Arctica-sarjan astiat esiin.

Entiseltä työpaikalta lopetettiin työpaikkaruokala ja kaikki astiat myytiin henkilökunnalle. Sitä edellisessä työpisteessä koko putiikki muuttui R-kioskiksi ja silloinkin astiat myytiin henkilökunnalle. Sama tapahtui vielä yhdessä kolmannessakin paikassa. Sitä perua meillä on lautasia, laseja ja muita keittiövälineitä. Osan olen ostanut kirpputorilta. Sieltä saa oikein hyviä mukeja, joskus ihan uusiakin. Jos ostaa kirpputorilta vaikka reikäkauhan, on käytön kannalta ihan sama, onko se ostettu kirpputorilta parilla eurolla vai uutena Prismasta ja uhrattu siihen kymmenkertainen määrä euroja.

Kirpputorilta ovat peräisin myös huushollimme lakanat, tyynyliinat, keittiöpyyhkeet ja kaikki ovat eri paria. Mitä sitten?  Miksi käsipyyhkeiden pitäisi olla Marimekkoa? Yhtä hyvin kädet saa kuivaksi johonkin muuhunkin laadukkaaseen pyyhkeeseen. Käytöstä poistetut (rikki menneet) pussilakanat ja aluslakanat vien usein vielä löytöeläintalolle, jossa ne saavat  "uuden elämän" eläinten makuualustojen suojana.

Ohessa linkki toiseen blogiin, jossa juttua kirppistelystä:
https://helenaeinax.blogspot.com/2019/12/miten-valita-sopivia-vaatteita-kirpparilla.html?m=1

Ohessa linkit Erikoisten Asiantuntijoiden samaa aihetta käsitteleviin aikaisempiin juttuihin.

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/09/ala-osta-mitaan-tarpeetonta-vuosi.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/08/beessit-aluspoksyt-ja-muuta-noloa.html

Ei kaupallista yhteistyötä tekstissä mainittujen tuotteiden, liikeyritysten, taidemuseon ja Erikoisten Asiantuntijoiden välillä.

Kuvat: Pixabay






5 kommenttia:

  1. Ihana lukea postaustasi - se on vaan itsetunnon kohotusta, että pitää olla paljon merkkiastioita, lakanoita jne - ei tarvitse, nauttii olostaan paljon enemmän, kun kierrättää ja ostaa kirpparilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Samaa mieltä. Hyvä mieli tulee siitä, kun saa annettua käyttökelpoiselle tavaralle uuden kodin ja samalla siitä maksettu raha menee hyvään tarkoitukseen. Ja onpahan yksilöllistä tavaraa. Kirpparilta löytää usein jonkun harrastelijaompelijan itse ompelemia lakanoita ja tyynyliinoja. Mukavaa viikonloppua ja adventin aikaa!

      Poista
  2. Minä olen minimalistinen sisustaja, mutta lähinnä siksi, että monien muuttojen myötä on kaikki ylimääräinen vähitellen karsiutunut pois. Toisaalta tykkään rönsyilevista kodeista, joissa joskus vierailen. Mutta minimalisti en idealistisesti ole enkä oikein tykkääkään näistä ismeistä, kun ne ovat vaan kaupallista muotia nekin usein opaskirjoineen ja blogeineen. Ja tykkään ostaa Marimekkoa, jos joskus jonkun liinavaatteen tai pyyhkeen ostan. Marimekon kuosit ovat minusta useimmin kauniita ja ne ovat myös kestäviä. Tämä on tietysti makuasia, mutta en löydä mistään muusta merkistä minua hyvälle tuulelle saavia kodintekstiilejä. Minimalistisesti kyllä niitä ostan. Yhtään ylimääräistä lakanaa tai pyyhettä ei ole kaapeissa turhaan odottamassa. Olen samaa mieltä kanssanne, Asiantuntijat, että laatu on parasta minimalismia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi! Muutossa on se hyvä puoli, että tavarat tulee karsittua ja järjesteltyä uudelleen, Ellei sitten iske vauhtisokeus ja tule heitettyä pois sellaista, mitä jälkeen päin kaipaa. Marimekko on aina laadukasta ja kaunista. Itse olen ihaillut Vallilan kuoseja jo pitkään. Verhoja ja lakanoita en tarvitse, enkä lähde niitä ulkonäkösyistä uusimaan. Tänä syksynä ostin Vallilan Outletista uuden kynnysmaton. Sellaisen jossa on hauskoja koiran kuvia. Mukavaa viikonloppua ja adventin aikaa!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!