perjantai 29. marraskuuta 2019

Asuntokauppapainajainen





Me kaikki näemme unia. Toiset meistä eivät muista aamulla yöllisiä seikkailujaan, toiset muistavat ne hyvinkin tarkasti ja jotkut pitävät unistaan päiväkirjaa. Kun lakkaamme näkemästä unia, on mielemme kuulemani mukaan jollain tapaa vaurioitunut, skitsofrenia tai muu harhoja aiheuttava mielen sairaus on asettunut asumaan aivoihimme, ja silloin valveillaolo on yhtä harhaa, unennäköä koko elämä. Muistan tämän "viisauden" kouluajoilta, josko siinä on edes perää? Joskus nuorempana pelkäsin, että muutamien untanäkemättömien öiden jälkeen olisin sairastumassa. Kaikenlaista sitä jääkin taakaksi mieleen.


Unia on kautta aikain yritetty tulkita. Unien symboliikkaa ja unien antamia vihjeitä tulevaisuudesta, enneunia. Unien maailma on mielenkiintoinen ja unet itsessään ovat mielenkiintoisia. Unia ja niiden aiheita tulee ja menee. Jotkut unet toistuvat miltei samalla kaavalla. Ne herättävät pohtimaan, mistä oikein on kyse.




Nymma kertoi taannoin toistuvista unistaan, joista yksi toistuu itsellänikin. Kauhujen asuntokaupat.


Unessa olemme myyneet nykyisen kotimme ja ostaneet tilalle jonkin aivan järisyttävän kamalan luukun. Pohdin unessani järkyttyneenä, miten ihmeessä näin on päässyt käymään. Olen kauhuissani, jos emme enää pääsee takaisin vanhaan kotiimme ja  yritän ratkaista miten asuntokaupat voisi perua.


Uni on todella ahdistava ja mahdollisesti liittyy johonkin sen hetkiseen muuhun ahdistavaan tilanteeseen. Onhan koti rauhan ja hyvinvoinnin tyyssija, ja jos jotakin ikävää tai järistyttävää itsestä riippumatonta on tapahtumassa, järkyttää se perusturvaa, joka unessa ehkä näyttäytyy kotina ja sen menettämisenä. Tämä on oma tulkintani.


Kurkkasin Suomen Mielenterveys Ry:n sivustoa ja löysin artikkelin aiheesta. Ihan alkuun artikkelissa todetaan, että me emme tiedä, mitä unien sisällöt merkitsevät eikä tiede pysty niitä selittämään. On olemassa vain erilaisia teorioita.


Unet saattavat olla yönaikaista valmistautumista mahdollisiin uhkatilanteisiin. Ne saattavat olla vain satunnaista kuvalähetystä aivoissa. Tai pävän tapahtumien käsittely jatkuu yöllä ja niihin sekoittuu aiempia tapahtumia ilman todellisuusperää.




Suomen Mielenterveys Ry:n mielestä unia voisi täten tulkita vain leikkimielisesti.


Antiikin Kreikassa filosofit Platon ja Aristoteles tulkitsivat unia. Kuuluisin unien tulkitsija lienee psykoanalyysin perustaja Sigmund Freud. Hän piti unia väylänä tiedostamattomaan mieleemme.


Tieteen Kuvalehden artikkelin mukaan tiede on tutkinut unimaailmaa aivojen kuvantamisella ja fyysisillä kokeilla. Näiden tuloksena on syntynyt uudenlaista käsitystä unista. Unemme näyttävät kertovan millaisia ominaisuuksia ja kykyjä meillä on.


Tutkimuksen mukaan paljon unia näkevien on helppo oppia uusia asioita. Unet vahvistavat taitomuistiksi kutsuttua muistin osaa. Tähän aivojen osioon tallentuvat esimerkiksi pyörällä ajamisen taito tai jonkin instrumentin soittotaito. Asioita, jotka kerran opittuaan osaa hamaan loppuun asti. 


Tunteita käsitellään unissa. Mitä useammin, sen parempi. Nukkuessa voi unissaan käsitellä pois ikäviä asioita eivätkä ne tällöin käsiteltyinä hallitse valveilla olon aikaa niin paljon.


Paljon unia näkevät ovat tavallista luovempia. Unen aikana syntyy uusia mielleyhtymiä, joista taas kumpuaa uusia ideoita tai ratkaisuja. Monet keksijät ovat saaneet loistoideansa nukkuessaan.


Tavallisimmissa huoli- ja stressiunissa uneksitaan pakenemista, putoamisesta, eksymisestä, myöhästymisestä, hampaiden menettämisestä, seksin harrastamisesta (what?), lentämisestä tai alastomana olemista julkisella paikalla. Lue lisää linkistä:  https://tieku.fi/ihminen/aivot/unien-tulkinta-tiede-muuttaa-perinteista-unien-tulkintaa


Mutta se kodin myyminen? Ja toistuva uni siitä. Sivustolla  https://www.voice.fi/terveys-ja-hyvinvointi/a-143898  on avattu tulkinnat kymmenestä eri unen kohteesta. Yksi niistä on talo, joka sivuston mukaan symbolisoi unennäkijää itseään. Millaisia huoneita talossa on ja minkälainen tunnelma siellä vallitsee. Talon piha ja ulkoasu merkitsisi sitä, millaisena näet itsesi ja miten muut sinut näkevät. Talo unessa symbolisoi myös turvallisuudentunnetta ja sitä, kuinka turvalliseksi olosi koet.


Noidankoto-blogissa http://noidankoto.blogspot.com/p/unikirja.html on tulkintoja erilaisille unen  kohteille. Talo unissa symbolisoisi kotia ja perhettä. Jos unessa myyt kotisi, se tarkoittaisi jotakin ikävää tapahtuvan itsellesi. Jos ostat uuden kodin, tietäisi se harmia perheellesi. Jaa-a, mitäpä tästä nyt kostui muuta kuin pahaa mieltä, kun uni itsessäänkin on niin ahdistava. Uskoisin ennemminkin, että edellä pohtimani elämän ahdistava tilanne näyttäytyy unessa perusturvan järkkymisenä, joka unessa esiintyy kodin ja sen menettämisen muodossa.


Nymma pohti samaisia uniasioita aikaisemmin postauksessaan:


https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/08/unelmien-erikoiset-talokaupat.html



Hauska tai vähemmän hauska asia minusta on, että meillä on Nymman kanssa yksi samankaltainen toistuva uni. Nymma on lakannut uneksimasta talokaupoista kerrottuaan niistä. Toivottavasti minäkin, kun nyt pohdin asiaa kunnolla ja avauduin siitä täällä blogissa. Aika näyttää, miten käy.





Kuvat. Pixabay

Ei kaupallista tai muuta yhteistyötä jutussa mainittujen tahojen kanssa / Erikoiset Asiantuntijat.

2 kommenttia:

  1. Välillä kyllä toistuu jokin sama uni monta kertaa. Onneksi olet nähnyt vain unta pahoista asuntokaupoista. Meillä valitettavasti kävi näin oikeasti, että ostettiin asunto, jossa oli paljon vikaa mitä ei näkynyt eikä kerrottu. Onneksi nyt asiat selvisi hyvin päin. https://www.jonibrander.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kyllä - unet ovat kuitenkin vain unia, myös painajaiset! Tosielämän painajaismainen asuntokauppa on ihan jotain muuta. Onneksi, kuten kerrot, asiat selvisivät! Hyvää vuoden jatkoa ja joulun odotusta!

      Poista

Kiitos kommentistasi!