maanantai 1. toukokuuta 2023

Vappua


Pian 20 vuotta sitten edesmennyt isäni ei viettänyt vappua. Hän ei kokenut itseään ylioppilaaksi sen paremmin kuin työläiseksikään/toisen lukuun työtä tekeväksi. Vapunpäivä oli hänelle tavallinen työpäivä, jos se osui muuksi päiväksi kuin sunnuntaiksi. Ja työpäiviä oli muutenkin seitsemän viikossa, sunnuntaina ei tehty muuta kuin pakolliset kuviot. 

Isännän kanssa olemme molemmat ylioppilaita ja toisen lukuun työtä tekeviä, eli työläisiä eli toimistorottia. Paitsi Isäntä, joka siirtyy pian oloneuvokseksi, oikeastaan on jo. 

Silti meilläkään ei vappua erityisesti juhlita. Ylioppilaslakit päässä ollaan käyty torilla keekoilemassa 32 vuotta sitten. Myöhempinä aikoina lakit jäivät johonkin muuttolaatikkoon lymyilemään, eikä niitä erikseen olla etsitty. Ja eihän torille voi mennä ilman ylioppilaslakkia, kun se on kolmen vuoden työllä ja tuskalla ansaittu. No ei vainenkaan, itse olisin kyllä voinut panostaa lukio-opintoihin paljon enemmän, jos olosuhteet olisivat olleet toiset ja itsellä enemmän järkeä päässä, mutta siinä iässä ei välttämättä ole. 


Tänään Isäntä heiluu kuokan kanssa tonttiojan kimpussa. Sen perkaaminen on jokakeväinen homma. Minä keskityn granolan tekemiseen. Sitä pitää aina olla  kaapissa jugurtin päälle laitettavaksi. Tulee päivän siemenet ja pähkinät siinä syötyä ihan huomaamatta. Haukkulia harmittaa, kun ei sitä päästetty tällä kertaa tonttiojaa perkaamaan. Viimeksi se kurasi itsensä niin likaiseksi, että oltiin molemmat savessa, kun kannoin sen suihkuun takaovelta. Eilen illansuussa kävin Mantan lakituksen aikaan kuntosalilla. Oletin, ettei siellä olisi juuri ketään muita asiakkaita, mutta olipa neljä nuorisosiiven edustajaa, mikä oli ”vahva näky”.

Ohessa granolan ohje. Kannattaa googlettaa alkuperäinen, niin näkee siitä tekovaiheet tarkemmin. Sitä siis paahdetaan uunissa 25 min 160 asteessa. Puolivälissä sekoitetaan, jotta paahtuminen tapahtuu tasaisesti. Kun se on jäähtynyt, sekoitan siihen vielä pienen pussillisen kuivattuja karpaloita. Vappuna meillä kyllä liputetaan, kuten muinakin tärkeinä päivinä. Mitään erityistä vappulounasta ei tehdä/järjestetä, vaan tänäänkin syödään pakastimesta otettuja tai muita jämiä. Ulkokalusteet yleensä pitää saada vapuksi viimeistään ulos. Tänä vuonna sekin saa vähän odottaa, kun 1,5 vuotta sitten valmistunut terassi pitää ensin pestä ja öljytä. Glada ja klara vappen! Vappu juhlan nimenä kirjoitetaan muuten pienellä alkukirjaimella. Jos sen kirjoittaa isolla alkukirjaimella, on kyse Vappu-nimisestä henkilöstä. Tällä hetkellä en tunne ketään Vappua, paitsi naapurin koiran. 

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman tekijän lupaa on kielletty.

Ei kaupallista yhteistyötä. 
2 kommenttia:

  1. Hyvää vappua! Meillä on vappu mennyt lupsakasti tekemällä kotona pientä pintaremonttia. Makuuhuoneen 2/3 remontti menossa. Seinät maalataan, lattiaan laitetaan laminaatti ja listat uusitaan. Näissä hommissa aika kuluu kuin siivillä. Kaksi päivää satoi lunta, räntää ja vettä. Nyt paistaa aurinko <3

    VastaaPoista
  2. Meilläkään ei erityisesti juhlittu vappua. Ja samoin kuin teillä ylioppilaslakit ovat jossakin muuttolaatikoiden kätköissä, hävinneet, mutta eivät unohtuneet. En myöskään kauheasti panostanut opiskeluun hippikauden ja kodin olosuhteiden takia. Valoisaa toukokuun alkua sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!