keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Kuninkaaksi tulemisesta




No nyt on kovat karkelot tulossa Britanniaan, kun Charles III kruunataan kuninkaaksi tämän viikon lauantaina eli toukokuun kuudentena. Eipä ole televisiosta ennen katsottukaan Brittiläisen Kansainyhteisön kuninkaan kruunajaisia. Edellisen kuningattaren, Elisabet II:n kruunajaiset ilmeisesti televisioitiin, mutta ei Yrjö VI:n joka oli hänen isänsä ja kruunattiin kuninkaaksi 12. toukokuuta vuonna 1937. 



Yrjö VI:n edeltäjähän oli Edvard VIII, joka luopui kruunusta mennäkseen avioliittoon amerikkalaisen, kolmesti eronneen Wallis Simpsonin kanssa ja kruunun joutui vastentahtoisesti ottamaan vastaan Elisabet II:n isä Yrjö VI. 



Etanan lailla maailmanmenon muutoksiin sopeutuva Britannian kuningashuone on jo siinä suhteessa muovautunut, että avioerot eivät ole sille ihan maailmanloppu.

Elisabet II:n lapsista kaikki ovat eronneet paitsi prinssi Edvard ja puolisonsa herttuatar Sofia. Lisäksi Harry-boy avioitui kertaalleen eronneen Meghaninsa kanssa eikä tuntunut missään. 

Ja nyt kuninkaaksi kruunataan Charles III, joka jo virallisesti on hallitsija. Hänkin erosi aikoinaan prinsessa Dianasta ja tuleva kuningatar Camilla on hänkin eronnut Andrewistaan (Parker-Bowles).

Kruunajaisseremonia on vain näytelmä, joita britit rakastavat ja osaavat niitä järjestää. Sitä taitoa pitää kyllä ihailla. Mitä tahansa tapahtuukin, niin koneisto polkaisee pystyyn sellaiset bakkanaalit kurpitsavaunuineen, ettei ikinä onnistuisi Suomessa. Hyvä, kun täällä osataan mustilla autoilla ajaa peräkanaa lentokentältä presidentinlinnaan. 

Britit ovat niin tottuneita sellaisiin järjestelyihin, etteivät turvajärjestelytkään tuota tuskaa. Tarkka-ampujia Lontoossakin on varmaan jokaisen töllin katolla niin että saavat varoa, etteivät ammu toisiaan.

Suomessa kun joitain vuosia sitten käväisivät itse herrat Trump ja Putin samaan aikaan vierailulla, oli esikoistyttäremme töissä eräässä rakennuksessa, josta on suora näkymä presidentinlinnalle. Kaihtimet tietenkin suljettiin karavaanin saapumisen ajaksi koko talosta ja ehdottomasti kiellettyä oli kurkkia kaihtimien raoista tai edes avaimenrei’istä. Pahimmassa tapauksessa olisi voinut löytää luodin otsastaan. Tai joku muu olisi löytänyt sen, ehkä patologi.

Mutta palataan Britanniaan. Camillahan on Charlesin nuoruudenaikainen sussu, mutta he eivät saaneet toisiaan, koska Camilla ei ollut tarpeeksi ylhäistä sukua eikä tiettävästi enää neitsyt. Tai jotain. Niinpä Charles piti kyörätä johonkin kauas sotilashommiin, että Camillan ehtisi sillä aikaa napata joku muu.

Ja niinhän siinä kävi ja Charlesin aikaansaannokset naismaailmassa sen jälkeen tunnetaankin hyvin. Diana täytti tehtävänsä pyöräyttämällä kaksi perillistä ja sen jälkeen ei ollut enää niin väliä. 

Vaikka Dianan kohtalo olikin surullinen, se on jo historiaa ja pitää katsoa nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Maailma lienee jo toipunut (paitsi Harry ja William) ja nyt pitää mennä eteenpäin. Charles sai lopulta rakastamansa Camillan jo vuonna 2005, kahdeksan vuotta Dianan kuoleman jälkeen. Olkoot he onnellisia ja me muut heidän puolestaan. Mitäpäs niitä vanhoja kaivelemaan. 


                   Kuva: Reuters

Kun Camilla ei saanut prinsessahäitä, vaan vaatimattoman vihkimisen kaupungintalolla, niin saakoon nyt ison juhlansa hänkin. Dianahan aavisti aikoinaan ja sanoi sen ääneenkin, ettei hänestä itsestään koskaan tule kuningatarta. No, Camillasta tulee/tuli, mutta se ei kouraise niin syvältä, kun hän ei kuitenkaan ole hallitsija eikä hänestä sellaista tule, pelkkä koriste (?) vain Charles III:n rinnalle. Elisabet II sentään paini ihan eri sarjassa kuin Camilla, vaikka molemmat ovat kantaneet samaa titteliä. 


     Kuva: Lifetime

Nyt siellä kuhistaan siitä, kuka pääsee vilkuttamaan linnan parvekkeelle ja kuka ei. Harry varmaan tahtoisi, mutta ei pääse. Andrew ei pääse, mutta ei ilmeisesti tahtoisikaan. Häntä surettaa enemmän se, että meni kämppä alta sekä hyvät tienestit. 

Aikaisempien televisiointien tapaan taidan hommata pullon kuohuvaa ja leipoa kakun. Nautiskelen sitten niitä samalla kun katson juhlallisuuksia. Sen tein ainakin silloin, kun oli Williamin ja Katen häät.

Kuvat: Wikipedia, Lifetime, Reuters

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman tekijän lupaa on kielletty. 

Ei kaupallista yhteistyötä. 

 


2 kommenttia:

  1. Ei voisi vähempää kiinnostaa Englannin kuningashuone. Ei ole koskaan kiinnostanut. No, Dianaa kohtaan tunsin myötätuntoa. Joten en katso kruunajaisia. Kukin tavallaan. Eikä oikeaa tapaa ole.

    VastaaPoista
  2. Todellinen ainoa oikea Kuningas on Jeesus Kristus, hän on kuningasten kuningas ja herrain Herra.1tim.6:15
    Kirkossa papit puhui Raamatullista sanomaa, voisi sanoa että evankelioivaa.
    Onhan sitä tullut jonkin verran seurattua heidän elämää, valtavan surullista oli Dianan kuolema, muistan sen päivän ja ne hautajaiset, Williamin lapset on suloisia, koko perhe, tuleva sukupolvi saa nähdä milloin William kruunataan ja hänen poikansa aikanaan, Charles ei ole enää niin nuori, voi olla että ehdin vielä näkemään seuraavat kruunajaiset, riippuu siitä miten vanhaksi Charles elää.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!