lauantai 30. heinäkuuta 2022

Tiilikaton pesu ja pinnoitus, osa 2


Toukokuussa postasin omakotitalomme tiilikaton pesu- ja pinnoituspyrinnöistä. Ohessa linkki postaukseen.

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2022/05/tiilikaton-pesu-ja-pinnoitus-osa-1.html

Tänään 27.7. koitti vihdoin se hartaasti odotettu päivä, kun katon pesun ja pinnoituksen piti alkaa. Vaan eipä alkanut. Reippaat nuoret miehet tulivat paikalle pesemään kattoa ja asensivat isot pressut ympäri taloa suojaamaan seiniä ja terassia roiskeilta.

Sitten he kävivät ullakolla tarkastamassa ja aikeissa paikata kaksi reikää aluskatteessa, jotka oli havaittu aikaisemmassa vaiheessa ja josta kerroin edellä mainitussa postauksessa. Ja tapahtui niin, että he tutkivat aluskatetta lisää ja siitä olikin mennyt sormi läpi parista kohdasta. Niinpä he päättivät, etteivät uskalla alkaa kattoa pesemään, koska pesuvesi voisi tulla aluskatteesta läpi ja kastella ullakon lämpöeristeet eli villat. Homma keskeytettiin ennen kuin pisaraakaan oli liikkunut katolla ja puhdistuksen myynyt myyntimies pyydettiin paikalle ja hän saapui iltapäivällä yhdessä kollegansa kanssa.

Koko konkkaronkka kiipesi ullakolle tutkimaan asiaa. Ajan hammas oli tehnyt tehtävänsä ja lisäksi alkuperäinen aluskate ei ollut tietenkään samanlaista kuin kehittyneemmät nykyaikaiset tuotteet ovat. Ihan kreppipaperia oli tämä 90-luvun puolivälin aluskatemateriaali verrattuna siihen näytepalaan, mitä kattofirman miehet näyttivät nykyisin käytettävästä aluskatemateriaalista. Sen päällä pitäisi pystyä kävelemään ilman, että jalka tulee aluskatteesta läpi.

Sitten istuttiin taas keittiössä yli kaksi tuntia ja pohdittiin asiaa. Vaihtoehdot ovat a) ei tehdä katolle mitään, b) puretaan tiilet ja vaihdetaan uusi aluskate ja laitetaan vanhat tiilet takaisin ja pinnoitetaan, c) uusitaan koko katto aluskate ja päällyskate mukaan lukien. Tässä tilanteessa, kun katolla on rikkinäisiä tiiliäkin seitsemisen kappaletta ja jos halutaan talon arvon säilyvän ja jopa paranevan, päädyttiin siihen, että vaihtoehto on c. Kaikista älyttömin vaihtoehto olisi ollut b. Toisen miehistä piti mennä viemään venettään vesille, mutta hän siirsi sitä urakkaa meidän kattoasiamme vuoksi.

Järkikin sen sanoi, että hankkeen loppusumma tulee olemaan viisinumeroinen. Oma villi arvioni oli, että hinnaksi tulisi noin 40 te. Loppujen lopuksi, kun tarjous oli tehty ja vähän siitä tingitty, niin loppusumma ei ollutkaan ihan niin paha kuin odotin ja hyväksyimme sen. Toteutus on syys-lokakuussa ja materiaaliksi valittiin pelti, joka on tiilikaton näköinen. Tässä vaiheessa väriksi valittiin musta (nykyinen väri on punainen), mutta sen voi vielä vaihtaa viikon sisällä, koska sitten kattopellit tilataan ja sen jälkeen ei voi mielipidettä enää muuttaa. Seuraavana päivänä vaihdettiinkin väri sitten tummanharmaaksi.

Hirvittää koko tapaus. Mutta pitää muistaa, että katto on talon tärkein osa. Jos sitä ei ole, niin ei ole taloakaan. Ja jos se vuotaa, kohta ei ole tervettä taloakaan. Kiitän kattofirman kaikkia työntekijöitä ja näitä nuoria asentajamiehiä, jotka havaitsivat aluskatteen rappeutumisen. Silmämääräisesti se nimittäin näytti ihan hyvältä kahta reikää lukuun ottamatta jopa ensimmäiseksi ullakolla käyneen ukkelin  silmään. Minulle ei olisi tullut mieleenkään, etteikö aluskate sen verran kestäisi.

Ei kannata valita halvinta mahdollista vaihtoehtoa, ainakaan näin tärkeässä asiassa kuin omakotitalon kattoasiat. Tai mitkään muutkaan asiat. Tämä pinnoitusvaihtoehto silloin toukokuussa oli siis kaikista vaihtoehdoista kallein, mutta meidät vakuutti kaikkien toimijoiden laadukas tapa toimia silloin ja nyt. Lisään tähän vielä sen, että kukaan/kumpikaan yrityksen edustajista ei sopinut asiasta mitään ratkaisevaa vain Isännän kanssa ennen kuin myös minä olin paikalla. 

Pinnoitusneuvottelussa minua odotettiin kotiin kynsihuollosta ja tällä kertaa minulla meni hetki ennen kuin vapauduin etätyötehtävistä, että pystyimme jatkamaan keskustelua yhdessä. Joku patriarkaalisempi toimija olisi keskustellut vain talon isännän kanssa. Arvostan siis myös tätä asennetta ja hyvinkin oleellista seikkaa hyvin korkealle, koska omistamme talon kuitenkin yhdessä.

Ehkä oli siis tarkoitettukin, että aikaisemmin tänä vuonna emme saaneet hyvinkin perusteellisesti suunnitellulle kylppäriremontille tekijää. Se olisi niellyt melkein toisen samanlaisen summan. Sitä voidaan kuitenkin vielä siirtää, katto on tärkeämpi.

Tämä tarina saa jatkoa blogissa sitten, kun kattotiilet alkavat lentelemään katolta maahan.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!