lauantai 6. marraskuuta 2021

Pyöräilijän tappoaika


Tästä samasta aiheesta jaksan saarnata joka vuosi tähän aikaan. Nyt kun taas piti tehdä se riivatun kellojensiirto, muuttuivat illat pimeämmiksi. Hyöty, mikä saavutettiin aamujen hetkellisenä valaistumisena, menetetään parissa viikossa. 

Tänään iltahämärissä ja tihkusateessa läksin pikaisesti käymään autolla kirjastossa. Oli pakko hakea varattu kirja pois. Noin kilometrin päässä kotoa on vilkasliikenteinen risteys, jossa pyöräilijöitä ja autoilijoita suhahtelee menemään usein ylinopeuttakin, vaikka nopeusrajoitus on 30 km/h. On koululaisia ja on päiväkodeista lapsiaan hakevia vanhempia kuka minkäkinlaisella menopelillä. Myös niitä kamikaze-sähköpotkulautoja on nähtävissä.Ja sitten on niitä pyöräilijöitä, jotka yhä edelleen pimeässä ajavat MUSTALLA PYÖRÄLLÄ, MUSTISSA VAATTEISSA, ILMAN MINKÄÄNLAISTA VALOA TAI HEIJASTINTA EDESSÄ TAI TAKANA.

Yhden tällaisen päälle olisi tänään tuossa risteyksessä ollut hyvä tilaisuus ajaa, mutta joku intuitio kehotti minua yhtäkkiä pysähtymään suojatien eteen, vaikka en nähnyt ketään missään. Sitten kuitenkin edestäni suhahti  henkilö ilman mitään valoja tms. kaikessa rauhassa, samalla kännykkään puhuen. Takanani tullut autoilija ajoi melkein perääni. Joillain autoilijoilla on ärsyttävä tapa ajaa ihan toisen peräluukussa kiinni. Varsinkin, jos noudatat sitä 30 km/h nopeusrajoitusta. Tällä kertaa en minäkään noudattanut, huomasin kaasujalan olevan vähän painavampi, kun kirjaston sulkemisaika lähestyi.Eikä tämä ole ensimmäinen kerta. Sama toistuu joka syksy. Mikä ihmeen itsesuojeluvaiston puute pyöräilijöitä vaivaa erityisesti syksyisin? Edes joku valkoinen vaatekappale auttaisi asiaa, esimerkiksi valkoinen kypärä. Puhumattakaan asianmukaisista valoista pyörässä tai heijastinliivistä tai -henkseleistä. Nyt on monilla lenkkeilijöillä näkynyt heijastavat käsineet käsissään. Nekin toimisi pyöräilijällä tosi hyvin ainakin eteenpäin ja sivulle päin.Pienimmillä koululaisilla yleensä on jonkinlainen heijastin ja värikkäitä vaatteita, mutta he eivät useimmiten edes pyöräile ja kävelevät jalkakäytävällä turvallisesti. Sitten tulee se ikä, jolloin ei enää tarvita heijastinta ja kaikki vaatteet pitää olla mustia.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

2 kommenttia:

 1. Nythän pitää olla takanakin valot, mutta todellakin vastaan on tullut monia ja monen ikäisiä pyöräilijöita joilla ei ole mitään valoa, ei heijastintakaan, ajan 1x viikossa aamuisin pimeällä, ja iltaisin 3x viikossa, hyvä etten törmännyt pyöräilijään joka oli täysin musta. Sama juttu on kun autolla on liikkeellä, oikeesti ajaessa ei näe mustaa kävelijää tai pyöräilijää, tartteis polisin pitää ratsiaa edes kerran, sitä ei tiedä ovatko he välinpitämättömiä, kun aika paljon täällä uskalletaan ajaa ilman valoja, en ole vielä nähnyt ratsiaa tai kuullutkaan siitä.
  Voisihan sitä käydä sanomassa polisille, mutta luulisi että se olisi joka syksyinen operaatio.
  Onpa ihana Aurinkoinen aamupäivä, hyvää aurinkoista päivää myös sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Nyt on ollutkin onneksi välillä aurinkoisiakin päiviä, vaikka on marraskuu. Parin viikon päästä on jo ensimmäinen adventtisunnuntai. Onkohan nuo "pimeät" pyöräilijät niitä, jotka eivät koskaan itse aja autoa? Eivät tajua sitä, että vaikka he itse näkevät pimeässä ihan hyvin esim. katuvalojen ansiosta, niin se ei ole sama asia autoilijan näkökulmasta. Se punainen takavalokin on hyvä asia, Tietää ainakin, mihin suuntaan se pyöräilijä on menossa. Sama logiikka valojen väreissä kuin aujtoissakin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!