sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Kantti vs. punttiOnko mielestäsi yläkanttiin vai alakanttiin arvioitu, että kyllä suomen kieli on maailman paras kieli? Muun muassa sen sanamuotojen, etuliitteiden, kuvailuun taipuvien sanankäänteiden ja sanojen monimerkityksellisyyksien ansioista. Kyllä en vaihtaisi suomen kieltä englantiin enkä venäjään saati kiinaan. Enkä mihinkään. Omalta kantiltani katsottuna.

Suomalaisella on kanttia puhua suomea maailmallakin, vaikka toiselta kantilta katsottuna kantti saattaa pettääkin. Suomen kieli kun ei mene muunkieliselle kuulijalle perille, vaikka sitä koittaisi puhua englanniksi murtaen tai lisäämällä volyymia. Onpa jollain ollut kanttia vääntää englantia suomalaisittain. Kaikkia tapoja olen kuullut yritettävän ja maanmiehen tai -naisen kantilta katsottuna se voi saattaa meidät kansakuntana noloon asemaan. Puhutaan vaan rohkeasti sitä ulkomaan kieltä ja yritetään ääntää - kyllä kantti sen kestää.

Vierailin tässä taannoin sellaisella kantti kertaa kantti kokoisella näkötornilla. Kyllä piti varovaisesti askeltaa, melkein menin kengän kantilla pohjia säästellen. Näkötornin mitoitus oli tehty pinta-alaltaan hieman alakanttiin, mutta kiikarointiaukko oli vastaavasti ihan yläkantissa. Kyllä siinä meinasi lyhyeltä naisihmiseltä mennä kantti, kun piti varpasillaan kurkkia maisemia. 

”Kollaa kestää”, mutta kestääkö kantti. Tutiseeko puntti ja kestääkö puntin kantti. Puntilla käynti kerran viikossa ei taida riittää eikä sen myötä kasva ainakaan kantti. Kanttia kysyy käydä puntilla useammin, mutta siihen voi auttaa kukkakaupasta saatava puntti punaisia tulppaaneja. Kotiväki kiittää ja tulee katsoneeksi puntilla käyntiä vähän eri kantilta.

Näin syyspimeillä on hyvä varata ainakin puntillinen tulitikkuja, on sitten kanttia raapaista vaikka useampikin kynttilä tulille. Raapaisupinta on sitten siinä askin kapeammalla kantilla. On asioita, joita ei tule arvioida alakanttiin ja yksi on hyödykkeiden riittävyys. Puntti paperia ja puntti päälle, niin ei tuuli vie mennessään. Puntin pituudesta ei myöskään kannata tinkiä, pysyy nilkka lämpimänä ja on kanttia lähteä ulos säiden viilentyessäkin.

Vai mitä sanoisi tähän Valtosen Puntti?  Onko kanttia vastata.


Kuva: Pixabay

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.


4 kommenttia:

 1. Minun kantiltani ei löydy mitään sellaista sanottavaa, sen paremmin kantista kuin puntistakaan, jota sinä et jo olisi tässä esittänyt. Luulin jo keksineeni hauskan sanonnan, mutta kun luin tekstin uudestaan, niin siellähän jo se juuri keksimäni tulikin vastaan.
  Taidan lähteä puntikselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Oli sitten kanttia lähteä puntikselle! 😉

   Poista
 2. Hauska! Tähän olisi voinut laittaa myös sanat kontti,suntti,lantti, ja Pentti. Tosin niillä ei ole niin montaa merkitystä. MÄNTTI ehdotus siis��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Ei ollenkaan mäntti ehdotus - näistä kaikista -ntti-loppuisista sanoista voisi riimitellä loppusointuisen tarinan. Laitetaanpa idea muhimaan 😉

   Poista

Kiitos kommentistasi!