sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Painopeitto


Tämän syksyn myyntihitti ja joululahjavinkki tuntuu olevan painopeitto. Ei se ole sinänsä mikään uusi keksintö. Sellaista on käytetty jo pitkään sairaanhoidon puolella. Vanhan ajan täkit olivat myös ihanan painavia, sellaisen alle oli mukava käpertyä ja nukahtaa kylmänä ja pimeänä talvi-iltana. Sitten peittojen piti taas olla kevyitä ja helppohoitoisia, kotikoneella pestäviä ja kuivausrummussa kuivatettavia untuvapeittoja. 

Univaikeudet ovat varsinkin aikuisiällä todella yleisiä. Yhtä valvottaa pienet lapset, jotain toista elämän huolet, kolmatta jokin sairaus ja kivut. 

Nyt on lanseerattu kansan käyttöön painopeitto, jonka painava täyte muodostuu pienistä lasihelmistä. Kalliimmissa versioissa jokainen helmi on ”yksittäispakattu” peiton sisään, jolloin paino jakautuu äärimmäisen tasaisesti. Edullisemmissa malleissa on ommeltuna pieniä neliön muotoisia taskuja, joissa jokaisessa on tietty määrä lasihelmiä. Päällisen ja sisuksen materiaalin laatu voi myös vaihdella.



Suositellaan, että painopeiton paino olisi 10-15% oman kropan painosta. Niinpä valitsin itselleni 7kg painavan peiton, mikä on riittävä ja sopiva. Pussilakanan laittaminen ja poistaminen on vähän tavallista työläämpää peiton painon vuoksi, mutta ei mikään mahdoton tehtävä. Myös kaikki muu peiton siirtely on luonnollisesti raskaampaa. Paikallaan köllötellessä peiton alla se ei tunnu painavalta, mutta asentoa vaihtaessa tuntuu. Tv-mainoksessa entinen jalkapallotähti mainostaa painopeittoa ja leyhyttää sängyllä olevan peiton reunaa. Se peitto ei todellakaan ole painopeitto, vaan joku muu. Halutaanko ehkä mainoksessa antaa kuva, että painopeitto on kevyt vaikka se on painopeitto.


Unen laatua parantava vaikutus johtuu rauhoittavasta ja turvallisesta tunteesta, jonka peiton paino antaa. Tätä kirjoitettaessa noin viikon käyttökokemuksen perusteella voin vahvistaa sen pitävän paikkansa. Yöunet ovat parantuneet tämänkin ansiosta lisää. Jo aikaisemmin kirjoitimme ruokavaliomuutoksista, jotka ovat vaikuttaneet yöuniin. Aiemmassa postauksessa, niksikirjan osassa kolme, kerroimme monista muista yöunen laatuun vaikuttavista keinoista ainakin omiin kokemuksiin perustuen. Ohessa linkki.  https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/12/erikoisten-asiantuntijoiden-katevat_8.html




Tilasin oman peittoni Finlaysonin nettisivuilta ja se tuli Postin toimipaikkaan noudettavaksi neljässä päivässä. Painopeittoa kävin ”sovittamassa” etukäteen toisessa kaupassa. Aika nopeasti paketti tuli, huomioiden koronan ja joulun ruuhkat. Noutoautomaattiin sitä ei voi kuulemma toimittaa, koska se on hygieniatuote. En ymmärrä logiikkaa. Miten se muuttaa tilannetta, jos noudan sen Postista, oli hygieniatuote tai ei?

Kuvat:Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen on kielletty. Linkkejä blogiin ja erillisiin postauksiin saa jakaa. 


6 kommenttia:

  1. Painava peitto kuulostaa hyvältä ja voisi olettaa sen auttavan hyvien unien saamista. Mutta, onko se liian lämmin, kun mikä tahansa peitto tuntuu minulle välillä liian kuumalta ja sen joutuu pitkimaan pois päältään ainakin pari kertaa yössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Moni on kysynyt tätä samaa, että onko se liian lämmin, mutta minun mielestäni se ei ole sen lämpimämpi kuin mikä tahansa muu peitto. Päinvastoin, minulla on sen päällä vielä toinen, ohuempi lisäpeitto, jonka saa sitten helposti heitettyä sivuun jos tulee kuuma. Ja tuleehan se.

      Poista
  2. Siis nyt vast tajusin että minullahan on painopeitto, ei niitä nykyaikaisia, vaan äidiltä saatu vanha painava peitto, tosin en ole sitä käyttänytkään, ennen ne oli painavia, mitä niissä on sisällä, en ole tutkinut, jos sen pesee, niin se on pestävä kesällä, se vetää hirveesti vettä, hyvä jos jaksaa narulle kantaa, taidankin ottaa ensikesänä käyttöön sen, minä palelen kun jalat on kylmät aina.
    Uni ongelmia mulla ei ole, tää pimeä aika enempi väsyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne vanhanaikaiset täkit ovatkin ihania. Hyvin samankaltaisia kuin tämä uusi viritys.

      Poista
  3. Olipas mielenkiintoinen painopeiton esittely. Ymmärrän kyllä, että se voi parantaa unta. Itselläni on aika harvoin univaikeuksia, enkä siis tarvitse kyseistä peittoa. Tosin olisi kiva vain kokeilla sen tuntua. Hyvää alkavaa viikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se selvästi parantaa unta ainakin minun mielestäni. Itse kävin "sovittamassa" peittoa eräässä liikkeessä. Olin sitten niin ikävä ihminen, etten ostanutkaan peittoa sieltä vaan nettikaupasta.

      Poista

Kiitos kommentistasi!