lauantai 23. heinäkuuta 2022

Aivojen ääretön tarina

 


Aivotutkija David Eagleman on kirjoittanut tietokirjan, joka on helppolukuinen maallikollekin. Kirjaa lukiessa tai kuunnellessa voi kokea monta ahaa-elämystä, kun aivojen toimintaa tuodaan esille liittyen myös arkipäivän askareisiin.

Miksi ihminen on ainoana lajina levittäytynyt asumaan lähes jokaiseen maapallon kolkkaan ja asunee vielä joskus Kuun ja Marsinkin kamaralla?

Miksi ihminen voi tuntea haamusärkyä menetettyään jonkin osan kehostaan tai alkaa hyljeksiä toimivaa ja tallella olevaa raajansa?

Miksi monilla näkövammaisilla on absoluuttinen sävelkorva?

Miten ihminen voi hahmottaa ympäristöään kaikuluotaamalla?

Kaikkiin edellä mainittuihin ja monin muihin "ihmeisiin" löytyy vastaus aivoistamme.

Tiesitkö muuten, että et ole enää sama ihminen kuin olit eilen tai viikko sitten tai tulet olemaan vuoden kuluttua. Aivomme muokkaantuvat ihan joka hetki sekä itsessään että ulkoisten vaikutteiden johdosta. 

Tiesitko, että jos olisit syntynyt täsmälleen samalla geeniperimällä kuin nyt muutama sata vuotta sitten jossain muussa maassa, et perimästäsi huolimatta olisi kehittyyt samanlaiseksi kuin olet nyt johtuen hurjasti muuttuneesta maailmasta. Eikä tarvitse edes tehdä kuvitteellista aikahyppyä, riittää, että syntyy toisen kulttuurin piiriin. Ajatusmallit ja arvot muokkaantuvat elettävän elämän ja ympäristön vaikutuksesta perimmämme vaikuttaessa vain osin, myös ulkoiseen olemukseemme, johon vaikuttaa saamamme ravinnon laatu ja määrä.

Tiesitkö, että myös eläin voi oppia korvaamaan esimerkiksi menetettyjä raajojaan, kuten ihminenkin. Kirjassa kerrottiin koirasta, joka oli syntynyt ilman etutassujaan. Se oppi kulkemaan pystyasennossa kuten ihminen. Aivoissa tietyt liikkumista ohjaavat hermostot luovat uusia yhteyksiä. Tärkeä tekijä tässä on motivaatio oppia käyttämään raajaa uudella tavalla. Kuten ovat tehneet esimerkiksi suunsa tai jalkojensa avulla taideteoksia tekevät ihmiset.

Hurja esimerkki aivojen kyvystä rakentaa hermoverkkoa uudestaan kompensoimaan puuttuvia osia kertoo Alice-nimisestä tytöstä, jolta puuttuu kokonaan toinen aivopuolisko. Vain pieni toisen käden hienomotoriikan puutos kertoo ulospäin tästä aivojen vallitsevasta tilanteesta.

Mielenkiintoisia asioita olivat muiden muassa miten aivot pyrkivät korjaamaan tai muuttamaan monia asioita, esimerkiksi miten näemme ja havainnoimme. Tästä esimerkkinä optiset harhat.

Sekin tuli selväksi, että aivojen tärkein tehtävä on etsiä informaatiota siinä missä yhteyttävät kasvit etsivät auringon valoa ja bakteerit sokeria.

Pidin tästä kirjasta todella paljon. Vaikka kirja on alusta loppuun silkkaa tiedettä, on asiat esitetty viihdyttävällä ja mielenkiintoisella tavalla. Aion ilman muuta lukea tai kuunnella David Eaglemanin aiemminkin suomennetun teoksen Aivot - Ihmisen tarina.

Nyt kuunteltu teos Aivojen ääretön tarina löytyy äänikirjana (myös E-kirjana) BookBeatin valikoimista Kalle Chydeniuksen lukemana. Kirjan on suomentanut Nina Mäki-Kihniä.


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat 

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

13 kommenttia:

  1. Aivot ovat kyllä ihmeellinen elin. Työkaverini teki kerran väikkäriä, ja assisteerasin ihan vaan mielenkiinnosta. Seuloimme läpi kuvia, joissa ihmisiltä puuttui isojakin osia aivoista. Nämä ihmiset olivat kuitenkin päällisin puolin ihan "normaaleja" (jos nyt meistä ketään voi normaaliksi ylipäätään sanoa :D ).

    Oliko siinä kirjassa kerrottu miksi naiset ovat parempia kuin miehet suorittamaan monta asiaa yhdellä kertaa?

    Vastaan itse: Koska naisilla on molemmat aivopuoliskot yhdistävä aivokurkiainen on naisilla yleensä paksumpi ja se aikaansaa paremman "laajakaistan" eri aivopuoliskojen välille edesauttaen näin aivojen eri osa-alueiden yhteistoimintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukaan ei suorita kuin yhtä asiaa kerrallaan, multitaskaaminen on harha. Edelleen kokonaisvaltaisesti katsottuna, yhden asian kerrallaan loppuun suorittamine on se juttu. Ei se että tekee kymmentä asiaa ja suurin osa jää kesken.
      Se että pysyy niiden kymmenen asiat mielessä yhtä aikaa onkin eri juttu ja siihen tuo leveämpi kaistanopeus saattaa vaikuttaa.

      Poista
    2. Kiitos kommenteistanne Dzinni ja Sus'
      Tähän sopii vastaukseksi, että miehillä on putkiaivot ja naisilla tippaleipäaivot. Näin muistan kuulleeni 😁
      Ainakin meillä tuo pitää jossain määrin paikkansa. Siinä missä minä teen kolmea kotitaloushommaa yhtäaikaa, mies katsoo televisiota. Jaa, mutta taitaahan hän katsoa useampaa kanavaa yhtä aikaa. Tasoissa ollaan! 😁

      Poista
    3. Valitettavasti ainakin minun työssäni täytyy hoitaa monta asiaa samalla aikaa. Ne kaikki kuitenkin tulevat (ja pitää tullakin ) tehtyä ja mielellään ajallaan.

      Multitaskaamisen tunnistavat hyvin myös esim. pienten lasten äidit :D

      Poista
  2. Aivot on kaiken keskus, käsikään ei osaisi tehdä mitään ilman aivoja.
    Aikoinaan kävin tätiäni katsomassa kontiolahden sairaalassa, hänen vierellään sängyssä oli nainen joka oli ollut onnettomuudessa, hän oli aivokuolleena ollut monia vuosia, aivot kun ei antaneet käskyjä, häntä syötettiin letkulla ja hoidettiin petiin täysin, kukaan ei käynyt häntä katsomassa, koska hänen kanssa ei voinut kommunikoida.
    Myöhemmin tätini kuoli sairaalassa, niin en tiedä miten kauan se nainen vielä makasi vuoteessaan.
    No siitä on jo n.50 v. aikaa.
    (Myöhemmin sairaala lakkautettiin, ja muutamassa markku pölösen elokuvassa ja tv-sarjassa on tuo sairaala.)
    Jossain ulkomailla olisi jo lakattu hoitamasta aivokuollutta,tehty armomurha omaisten suostumuksella, itse en sitä kannata, vaikka olisi aivokuollut tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä mielessä muuten jokaisen kannattaisi tehdä hoitotestamenttinsa hyvissä ajoin, koska eihän sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu. Huomista ei ole luvattu meistä kenellekään, valitettavasti, ja useimmat meistä eivät todellakaan halua elää aivokuolleina toisten armoilla vailla toivoa paremmasta, sillä siitä tilasta ei voi parantua vaan aivot alkavat hajota pikkuhiljaa.

      OmaKannassa hoitotestamentin teko sujuu helposti.

      Poista
    2. Kiitos kommenteista!
      Eutanasia on vaikea asia, toisaalta olen sen puolesta, toisaalta vastaan! Ymmärrän hyvin lääkäreitä, jotka sitä vastustavat- ovathan he lääkärin valansa vannoneet. Mutta hoitotahto tulisi jokaisen kirjata Kantaan. Ja elinluovutustestamentti. Elvytyskielto (jos niin haluaa). Kiitos muistutuksesta

      Poista
    3. Elintenluovutustestamenttia ei itse asiassa tarvita enää, ELLEI henkilö nimenomaisesti kiellä elintensä luovuttamista kuolemansa jälkeen.

      Minilex: "Suomessa kuolleen henkilön elimiä sekä kudoksia on mahdollista käyttää toisten hyväksi. Jos vainaja ei erikseen kiellä ja vastusta omien elinten luovuttamista, vainajan elimiä sekä kudoksia voidaan käyttää. Suurin osa elinluovutuksista saadaan kuolleilta luovuttajilta. Ihminen on kuollut kudoslain mukaan silloin, kun hänen aivotoimintansa ovat lopullisesti loppuneet."

      Tässä muuten oli myös siis kommentti tuohon kommenttiin, jossa mainittiin aivokuollut henkilö.

      STM:n sivuilla lisää aiheesta: https://stm.fi/elinluovutus

      Poista
  3. Taidanpa hankkia tämän teoksen, kiitos vinkistä. Alkoi tälleen jälkijättöisesti kiinnostus nousemaan, vanhentuessaan hidastuu nämä aivot..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kirjan voi lukea useaan kertaan, mielestäni. Siksi sen voisi hankkia jopa omaksikin. Kaikkea lukemaansa ei kuitenkaan muista.
      Nykyään en enää viitsi hommata romaaneja omaksi, kun en lue niitä kuitenkaan uudestaan. Tietokirjat on eri juttu.

      Poista
  4. Kirja vyöryttää valtavan määrän yksittäisiä kokeita. Se yrittää tehdä asiasta vetävän tarinan japuuduttaa lukijansa yksittäisiin tapauksiin. Pääasia, että aivot ovat mukautuva elin, joka sopeutuu etilaisiin tiedonkäsittelytehtäviin tarpeen mukaan, tuli sanotuksi jo alussa. Loppu on vain sen varioimista. Tiukempi ja asiallisempi kerronta olisi paikallaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!