tiistai 8. joulukuuta 2020

Erikoisten Asiantuntijoiden kätevät niksit, osa 2


EAn niksikirjan toinen osa käsittelee nukkumiseen liittyviä ratkaisuja, joita moni kaipaa. 

Turhaan ei puhuta siitä, että sinisen valon katselemista (tv, läppäri, tabletti, puhelin) pitää vähentää iltaa kohti. Jos kuitenkin haluaa käyttää kännykkää tai muuta laitetta vielä sängyssäkin, voi ainakin joistakin puhelimista kytkeä sinisen valon pois päältä. Ainakin Iphonessa on tällainen ominaisuus. Jos koko päivän on tehnyt töitä tietokoneen ruudulla, ei kannattaisi enää illalla jatkaa samaa ruudun tuijotusta, vaan lepuuttaa silmiään vaikka hyvässä kirjassa tai luonnossa. Telkkaria voi katsella pitempään sitten vaikka viikonloppuna tai muina vapaapäivinä. Useimmat tv-sarjat, elokuvat ja muut ohjelmat ovat katsottavissa uudelleen tai jopa etukäteen Yle Areenasta, Netflixistä, CMoresta, Elisa Viihteestä ja mitä näitä nyt on. Osa on maksullisia, mutta mikäpä tässä maailmassa ei maksullista olisi. 

Valoista puheen ollen: kirkasvalolamppu tai kirkasvalohoitolaite tähän aikaan vuodesta on ihan ”must have” -juttu. Puolisen tuntia päivässä aamulla kirkasvalohoitoa vaikkapa aamupalaa syödessä parantaa yöunen laatua ja vähentää kaamosmasennusta ja -väsymystä. Masennuksen ja väsymyksen kanssa on muna/kana -tilanne. Kumpi oli ensin? Jos on väsynyt, voi masentaa ja jos masentaa, voi väsyttää. 

Nukkuminen onnistuu parhaiten pimeässä, joten pimennysverhot varsinkin valoisaan vuodenaikaan ovat varteenotettava vaihtoehto. Voi niitä käyttää pimeimpään aikaankin suojaamaan esimerkiksi katuvaloilta tai autojen valoilta. Lisäksi tai niiden sijasta voi käyttää tummia silmälappuja jos ei muuten, niin turvallisuuden tunnetta luomaan. Jalkoihin voi laittaa lämpimät, kutittamattomat sukat tai vaikka kahdet päällekkäin, puuvillaiset ihoa vasten ja villasukat päälle. On myös tutkittu asia, että jalkapohjien lämpimänä pitäminen edesauttaa uneen pääsyä ja siinä pysymistä. 




Ympäristön ääniltä voi suojautua korvatulpilla. Niitä oppii käyttämään pienen harjoittelun jälkeen. Apteekissa myydään ”kertakäyttöisiä” pehmeitä korvatulppia useammassa eri koossa. Ne eivät ole kertakäyttöisiä, vaan samoja voi käyttää monta yötä, jopa viikkoja. Tottumattoman korvatulppien käyttäjän kannattaa ottaa ainakin toinen tulppa pois, jos lähtee yöllä pimeässä hortoilemaan vaikka vessaan. Kodin äänet vaikuttavat myös tilan hahmotukseen, varsinkin pimeässä. Tämäkin asia on kokeiltu itse. Minä olen käyttänyt korvatulppia nukkuessani jo niin monta vuotta, että en osaa enää nukkua ilman niitä, vaikka olisi hiljaistakin. 

Mukava tyyny tai kaksi (tai useampia) ja sopivan lämmin peitto sekä riittävän usein vaihdetut ja tuuletetut vuodevaatteet ovat tärkeä asia. Huoneen lämpötila ja oma tunne siitä voi vaihdella yön mittaan. Sen vuoksi voisi olla hyvä, että osan peitoista voi siirtää helposti syrjään, jos yöllä tulee kuuma olo. Tämä koskee varsinkin tietyssä iässä olevia naisia.
 


Kaikki ylimääräiset/turhat sähkölaitteet on hyvä sammuttaa yöksi, esimerkiksi tv:n lepovirta ja kotiteatterin kaiuttimet. Wifi-vekottimenkin voi sammuttaa yöksi. Sähkölaitteita ei kannata pitää makuuhuoneessa, jos suinkin mahdollista. Näillä keinoilla voi vähentää haitallisen sähkömagneettisen säteilyn määrää sekä turhaa sähkön kulutusta.

Kahvinjuontia voi vähentää eikä kahvia kannata juoda puolenpäivän jälkeen ollenkaan, koska kofeiinin poistuminen elimistöstä voi kestää kymmenenkin tuntia. Kunnon aamupala ja lounas kannattaa syödä ja vähentää syödyn ruoan määrää iltaa kohti. Kello 17 jälkeen pitäisi syödä ja juoda enää vain vähän, jotta aineenvaihdunta rauhoittuisi iltaa kohti. Iltapalaksi voi syödä vaikkapa banaanin. Se sisältää tryptofaania, joka tutkitusti edistää unen saamista. Se lienee sanomattakin selvää, että unettomuutta ei kannata alkoholilla lääkitä. Alkoholi tekee yöunesta katkonaista.


Jos yöllä sattuu heräämään, on parempi käydä ”nenä puuteroimassa”, jos tuntee tarvetta siihen, eikä yrittää säästellä ja pidätellä, koska se haittaa rentoutumista. Valoja ei pidä sytyttää. Yöllä herättyään on hyvä juoda lasillinen kylmää vettä. Se edesauttaa takaisin uneen pääsemistä. Tietynlaisista hengitysharjoituksista voi olla myös apua. Keuhkojen alaosa vedetään ensiksi ilmaa täyteen ja sitten yläosa. Sitten pidätetään hengitystä muutaman sekunnin ajan ja sen jälkeen voi antaa ilman virrata rauhallisesti ulos nenän tai suun kautta, kumman sitten tunteekaan mukavammaksi. Muutama sekunti taukoa ja sama uudestaan. Tämän toistaminen muutaman kerran peräkkäin antaa mukavan pehmoisen olon, koska se aktivoi parasympaattista hermostoa, eli rauhoittaa kehoa.  

Ohessa linkki erääseen toiseen blogiin, jossa kerrotaan samasta asiasta.

Jos pääkoppa lähtee laukalle, voi perinteisen lampaiden laskemisen sijaan vaihteeksi miettiä ja laskea kotimaisia tai ulkomaisia kaupunkeja joissa on käynyt. Tai laskea montako sarjakuvahahmoa muistaa ja minkä nimisiä ne ovat. Tai laskea kuinka monen mausteen tai yrtin nimet muistaa. Voi myös vaikka luetella mielessään saksan kielen prepositioita. Tai mitä tahansa yhtä tylsiä litanioita. Joka tapauksessa, koska kahta asiaa ei pysty ajattelemaan yhtä aikaa, voi tällä tavoin saada suljettua mielestään jonkun muun asian mitä murehtisi ja miettisi koko yön pakkomielteenomaisesti. 

Terveellinen ruokavalio ja suolistomikrobiston hyvä kunto vaikuttavat myös yöuniin. Kuitupitoinen, monipuolinen ja kasvisvoittoinen ruoka on parasta unohtamatta kuitenkaan hyviä proteiineja. Lisäksi voi käyttää jotain lisäravinnetta, joka parantaa suolistomikrobiston kuntoa, esimerkiksi maitohappobakteereja. Rasvaista ruokaa, grillattua lihaa ja makkaroita kannattaa välttää. Jos huonokuntoisen suolistomikrobiston onnistuu saamaan paremmalle tolalle, sen kyllä huomaa omassa voinnissaan monella tavalla. Yksi niistä on parantuneet yöunet. 




Jos luomumenetelmien lisäksi joutuu käyttämään jotain lääkitystä unen saamiseksi, ylläpitämiseksi tai sen laadun parantamiseksi, ei siitä pidä kärsiä huonoa omaa tuntoa eikä tuntea häpeää. Hyvä uni on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta niin tärkeää, että siihen on pyrittävä kaikin keinoin.

Ja sitten on se tämän hetken best seller: painopeitto. Mutta siitä on tulossa ihan oma postaus myöhemmin. 

Näitä niksejä voi hyödyntää soveltuvin osin siten kuin kenellekin mahdollisesti sopii. Niitä ei pidä kokea niin, että tyrkyttäisimme omia tapojamme. Kaikki edellä mainitut niksit on käytännössä koettu vuosien mittaan ja hyviksi havaittu. Tarvittaessa voi olla viisainta kääntyä lääkärin puoleen. 

Tässä linkkejä aikaisempiin postauksiimme samasta aiheesta:






Kuvat: Pixabay
Ei kaupallista yhteistyötä
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.



4 kommenttia:

  1. Minulla on tosi hyvät unen lahjat, voin illalla vielä klo 23:45 :kin juoda kahvia,eikä se vaikuta mitenkään,usein juon viimeiset kahvit termarista tuohon aikaan, en siis tarvitse painopeittoa, en osais nukkua sen kanssa, Ransu silkkimme tunkee viereen tai jalkopäähän aina nukkumaan, kumma että se ei voi nukkua omassa sängyssä.
    Uni on tosi tärkeä, silloin kun vielä olin työssä, niin tein yö-vuoroa 10 vuotta, en käsitä nyt miten oikein jaksoin, mutta nuorena jaksaa, ei ollut samanlaista päivällä nukkuminen, nyt nautin älyttömästi kun saan nukkua pitkään aamulla, kun valvon aina pikku tunneille asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Olet tosi onnekas, kun olet varustettu hyvillä unenlahjoilla. Koirat nukkuvat mielellään ihmisen kanssa kylki kyljessä, koska ovat pennusta asti tottuneet nukkumaan porukassa ja lähekkäin. Se tuo niille turvallisuuden tunnetta. Meilläkin Haukkuli nukkuu samassa sängyssä ja mielellää polvitaipeessa kerällä tai sitten pitkänään niin, sttä hänelläkin on pää tyynyllä niin kuin toisillakin.Koirien silittäminen muistuttaa niitä emon huolenpidosta ja nuolemisesta. Siksi ne pitävät nimenomaan silittämisestä, eivät niinkään taputtelusta. Mukavaa loppuviikkoa ja kauniita unia!

      Poista
  2. No huhhuh! Nyt tuli läkähdyttävä määrä niksejä, toivottavasti noiden kanssa jumpatessa tulisi unikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Siihen tulikin kerättyä kaikki hyviksi havaitut keinot ja suurin osa niistä onkin omass aktiivisessa käytössä. Parhaat suosikit ovat korvatulpat, kylmän veden juominen ja hengitysharjoitukset. Uusinta hottia on painopeitto ja siitä on kohta tulossa postaus blogiin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!