sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Maailmanloppu peruttuEsko Valtaoja: Maailmanloppu peruttu, kootut kolumnit II, julkaisija Tähtitieteellinen yhdistys Ursa v. 2018. Otavan kirjapaino Oy.

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori Turun yliopistosta. Pokkarikokoisessa kirjassa on noin 110 kolumnia, jotka hän on kirjoittanut ”Tusariin” ja Seura-lehteen vuosina 2014-2018. Jutut ovat parin-kolmen sivun mittaisia ja aiheet vaihtuvat tiuhaan, joten niitä jaksaa ahmia. Varasin jo kirjastosta hänen aikaisemmin ilmestyneen kirjansa, jossa on koottuja kolumneja.

Eskohan on tunnetusti viisas mies ja mielellään kirjoittaa tieteestä kirjoissaan kansantajuisesti. Moni ei mitään ymmärtäisikään gravitaatioaalloista, mustista aukoista, pimeästä aineesta tai eksoplaneetoista. Ja siis pelko pois, Esko ei kirjoita niistä nytkään. Ainakaan paljoa.


Kirjoittaja on aktiivisesti kiinni ajassa, eikä ole koteloitunut omaan tutkijankammioonsa. Kolumneista saamme lukea monista päivänpolttavista asioista. Pidän kovasti aikaansa seuraavista (iäkkäistä) ihmisistä. Esko on jo vuonna 2014 kirjoittanut asioista ja ilmiöistä, joista itse olen tullut tietoiseksi paljon myöhemmin (en kehtaa sanoa, milloin).

Hänessä on jotain samaa kuin vuonna 2003 poisnukkuneessa iäkkäässä isässäni, joka saattoi yllättää tietämyksellään sen hetkisistä trendeistä tai tv-sarjoista tai jollain yllättävällä ostoksella, esimerkiksi kännykällä (siis jo viime vuosituhannella) tai Joel Hallikaisen levyllä.

Palataan Eskoon. Kolumneissaan hän kirjoittaa muun muassa sekä Suomen että maailman lähihistoriasta, kirjallisuudesta, rock-musiikista, rasismista, puolisonsa lapsenlapsen edesottamuksista. Monesta muusta kiinnostavasta asiasta, mutta ei liian kantaaottavasti, että alkaisi ärsyttää, ei ainakaan minua. Ehkä siksikin, että EAt ovat Eskon kanssa monesta asiasta samaa mieltä.

Ohessa linkki kahteen aikaisempaan postaukseemme, jotka sivuavat näitä asioita.

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/08/mekkala-kaikesta-ajatuksia.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/02/sanan-ja-mielipiteenvapaus.html

Esimerkiksi siitä, että asiat halutaan nähdä liian mustavalkoisina. On vaan kaksi äärilaitaa. Siihen väliin ei mahdu mitään tai korkeintaan vähän harmaata. Ja että medialla on liikaa vaikutusvaltaa ihmisten elämässä. Ja että maailmassa tapahtuu paljon hyviäkin asioita, ei pelkästään pahoja. Media kirjoittaa sitä mitä ihmiset ostavat ja haluavat lukea. Me olemme niin pessimistejä, että huonot uutiset myyvät paremmin kuin hyvät. Sen vuoksi monelle maailmankuva on turhan synkkä. Tiesittekö esimerkiksi sitä, että terrorismin seurauksena maapallolla kuolee vuoden mittaan paljon vähemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa?

Ohessa Esko ottaa kantaa covid-19:ään Ilta-Sanomien kolumnissaan.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006446534.html

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat/kirjan etukansi
Ei kaupallista yhteistyötä
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Blogin linkkiä saa ja pitää jakaa. Kiitos yhteistyöstä.

3 kommenttia:

 1. Esko Valtaoja on kiistämättä älykäs ja viisas mies. Se tässä silti ihmetyttää, että maailmanloppu nousee esiin aina silloin, kun on joku katastrofi meneillään. Raamatussa kuitenkin sanotaan, että se päivä tulee niin kuin varas yöllä...

  Joka tapauksessa minäkin olen tyystin ärsyyntynyt mustavalkoisesta ja yksipuolisesta mediasta. On käsittämätöntä, että kaikki muu lakkasi olemasta koronan myötä. Myös muut kuolin syyt. Kaiken lopun ajan uutisoinnin seassa parasta on pelasta pörriäinen-kampanjamainokset, vaikka tietysti nekin liittyvät em aiheeseen. Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Samaa mieltä kanssasi. Kirja ei kuitenkaan ole uutuus, se on julkaistu jo vuonna 2018, kun koronasta ei ollut vielä tietoakaan. Erikoinen Asiantuntija vaan havahtui lukemaan sen sattumalta vasta nyt, kun etsin Esko Valtaojan kirjoja luettavakseni. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
  2. Aivan, luin huonosti päiväykset.
   Mukavaa viikkoa myös Erikoisille Asiantuntijoille!

   Poista

Kiitos kommentistasi!