Erikoinen Asiantuntija lähti Isännän kanssa kalenterikaupoille saadakseen keittiön pöydälle perheen yhteisen "menoinfon". Kun ilmaisia pöytä- tai taskukalentereita ei näytä putkahtelevan postilaatikkoon enää milloin mistäkin liitosta ja järjestöstä. Löysimmekin sopivan pöytäkalenterin, mutta jäin hypistelemään vielä almanakan näköistä ja sisältöistä Suomen kansan kalenteria, jossa on paljon mielenkiintoista tietoa esimerkiksi kansanperinteestä.
Tähtitieteilijöiden mukaan alkava vuosi on noin 13 798 000 000. Todellinen maailmankaikkeuden ikä on siis noin 13,8 miljardia vuotta ja maapallon ikä noin 4,6 miljardia vuotta.
Vuonna 2020 sattuu maapallolla kuusi pimennystä, joista ensimmäinen 10. tammikuuta ja se on Kuun puolivarjopimennys. Se näkyy Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa sekä osassa Oseaniaa. Pimennys on syvimmillään ko 21.10 ja näkyy myös Suomessa, mutta Kuun valon vähäistä heikkenemistä voi olla vaikea havaita.
Tammikuussa ei ole virallisia eikä muitakaan liputuspäiviä. Seuraava liputuspäivä on vasta helmikuun 5. päivänä, joka on Runebergin päivä.
Vuorokauden valoisa aika lisääntyy kovaa vauhtia joulu-tammikuun vaihteesta lähtien ja esimerkiksi Helsingissä päivä on pidentynyt tammikuun aikana jo melkein kahdella tunnilla.
Tammikuuta on sanottu sydänkuukaudeksi, sillä se sijoittuu sydäntalven keskikohtaan. Maapallo on lähimpänä aurinkoa 5. päivänä tammikuuta, mutta Suomessa on talvi, koska pohjoinen puoli maapallosta on kallellaan auringosta poispäin. Venus näkyy lounaisella iltataivaalla auringonlaskun jälkeen.
Utsjoella aurinko pysyy horisontin alapuolella 21. tammikuuta saakka, jolloin se nousee ko 11:08 ja laskee klo 13:39. Helsingissä vastaavat ajat ovat ko 9:00 ja 16:04. Kaamos päättyy tammikuussa. Aurinko näkyy Muonion korkeudella 3.1. ja Nuorgamin korkeudella 18.1.
Vanha kansa on katsonut tammikuun säiden vastaavan heinäkuun säitä. Jos tammikuu on kylmä ja kirkas, tiesi se kuivaa ja poutaista heinäkuuta, kerrotaan Suomen kansan kalenterissa. Kun tammikuussa on puun kylki hilseessä, silloin on heinäkuussa haravan varsi märkä. Haapavesi.
Heikin päivä (19.1.) on tärkeä merkkipäivä, silloin katsotaan talven olevan puolivälissä ja karjan rehuista pitäisi olla vielä puolet jäljellä. Heikki heinät jakaa. Silloin karhukin kääntää kylkeään talvipesässään. Mikä tilanne mahtaa olla Korkeasaaren karhuilla, jotka vielä muutama viikko sitten olivat hereillä?
Keski-Pohjanmaalla on lapsia Heikin päivänä kehotettu menemään tunkiolle kuuntelemaan, kun talvenselkä paukahtaa poikki. Tänä päivänä ei taitaisi somettavalle nuorisolle enää mennä tuollainen ajanviettosuunitelma läpi.
Heikin päivän pakkanen tietää hyvää hernevuotta, mutta suojasää taas hyvää viljavuotta ja poutaista kesää. Revontulien sanottiin ennustavan pakkasia. Kun revontulet näkyivät, sanottiin Pohjan-Ukon polttavan piippuaan. Karjalan suunnalla uskottiin revontulien syntyvän siitä, kun valaskalat aukovat suutaan.
Kiinalaiset juhlivat uutta vuotta 25. tammikuuta. Silloin päättyy Sian vuosi ja alkaa Rotan vuosi. Seuraavat vuodet ovat Härän, Tiikerin ja Jäniksen.
Merkittäviä tapauksia tammikuussa:
Vuonna 1794 kahvin ja silkin käyttö kiellettiin.
Vuonna 1894 määrättiin, että kaikkien yliopiston opettajien oli osattava suomen kieltä.
Vuonna 1818 kirjailija Topelius syntyi.
Vuonna 1919 Åbo Akademi aloitti toimintansa.
Vuonna 1749 ryhdyttiin rakentamaan Viaporin linnoitusta.
Vuonna 1335 orjuus määrättiin laittomaksi Ruotsin kuningaskunnassa.
Vuonna 1862 ensimmäinen juna kulki Helsingistä Hämeenlinnaan.
Ajankohtaista tammikuussa/tammikuusta 2020 alkaen:
2020 YK:n kansainvälinen kasvinterveysvuosi
Tipaton tammikuu, alkoholiton teemakuukausi
Vegaanihaaste, vegaanisen ruokavalion teemakuukausi
1.1. Kirkkojen kansainvälinen rauhanpäivä
4.1. Maailman pistekirjoituspäivä
15.1. Suomen sanomalehdistön syntymäpäivä
18.-25.1. Kristittyjen ykseyden rukousviikko
26.1. Kansainvälinen tullin päivä
26.1. Kansainvälinen leprapäivä
27.1. Vainojen uhrien muistopäivä
Kuvat: Pixabay, Erikoiset Asiantuntijat/kansikuva Suomen kansan kalenterista 2020
Lähteet: Suomen kansan kalenteri 2020, ET-lehti.
Ei kaupallista yhteistyötä kuvissa ja tekstissä näkyvien tahojen kanssa.
Tekstin ja kuvien luvaton kopioiminen on kielletty.
Ohessa linkki aikaisempaan samaa aihepiiriä käsittelevään postaukseemme
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/12/aikansa-kutakin-sano-passi.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!