keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Myrskyluodon MaijaMyrskyluodon Maija on visuaalisesti upea ja tunnelmaltaan koskettava kertomus. Elokuva onnistuu välittämään meren kauneuden ja samalla kuvaa vahvasti päähenkilön, Maijan, voimakasta luonnetta. Näyttelijäsuoritukset ovat upeita ja elokuvan musiikki täydentää tunnelmaa hienosti. Vaikka tarina saattaa olla tuttu, se on kuitenkin toteutettu taitavasti, tarjoten katsojalle uudenlaisen kokemuksen. Myrskyluodon Maija on ehdottomasti katsomisen arvoinen, erityisesti niille, jotka arvostavat merellistä draamaa ja vahvoja naishahmoja elokuvissa. 

Pääosan esittäjä Amanda Jansson on tuttu ruotsalaisesta poliisisarjasta ”Ohuella langalla”. Myrskyluodon Maijana hänen näyttelijäntaitonsa pääsevät paremmin esiin kuin tukholmalaisena poliisina. 

Elokuva on kertomus paitsi tahdosta, voimasta ja rakkaudesta, myös luonnon ylivoimasta. Ennen kaikkea se on Maijan kasvutarina nuoresta tytönhupakosta vahvaksi ja rohkeaksi aikuiseksi naiseksi, joka ei pelkää tarttua koviinkaan haasteisiin. 

Elokuvan alussa Maija näytettiin vähän liiankin kevytmielisenä, pikkusta vaille vähä-älyisenä. Tosikkona nyt ainakin. Minusta se oli tarpeetonta, mutta Amanda Jansson onnistui siinä hienosti ja hienovaraisesti, ei päästänyt sitä ominaisuutta roolihahmossaan liian yliampuvaksi.

Verrattuna lähes 50 vuotta sitten esitettyyn tv-sarjaan oli elokuvan pääpariskunta, Maija ja Janne, kokeneet nuorennusleikkauksen. Jannekin oli elokuvassa paljon vetävämmän näköinenkin kuin 70-luvulla.Tv-sarjassa Maija vaikutti ikäistään vanhemmalta, melkein nelikymppiseltä. Ainakin 2020-luvun silmin katsottuna. 

Tv-sarja oli tähän elokuvaan verrattuna suorastaan tylsä, mutta onhan toki tekniikkakin kokenut tässä ajassa melkoisen harppauksen. Lisäksi tv-sarjan käsikirjoitus oli tietenkin elokuvan käsikirjoitusta huomattavasti pidempi, mutta päätapahtumat lienevät toteutuneet kohtalaisen samanlaisina. Ohjaaja Tiina Lymi on tehnyt hienoa työtä, kuten kaikki tiimin jäsenet. Ja mistä olivatkin löytäneet niin karun ja lähes puuttoman luodon, jolla elokuva pääosin oli kuvattu.

Elokuva oli koskettava monelta osin ja viimeistään Lasse Mårtensonin samannimisen sävellyksen ensitahdit saivat kyyneleet nousemaan katsojan silmiin. Melkein kolme tuntia kestävä esitys vaati istumalihaksilta paljon, kuten etukäteen arvelinkin. Mutta pitkästymistä ei silti tapahtunut missään vaiheessa, vaikka tempo olikin aika hidas ja ainoa oikea tähän elokuvaan ja se korosti meren ja luonnon keskellä asumisen omaleimaista luonnetta.

Tämän postauksen ensimmäinen kappale oli tekoälyn kirjoittama. 😁 Huomasitko?

Kuva: Finnkino
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty
Ei kaupallista yhteistyötä.

3 kommenttia:

 1. Enpä huomannut tekoälyn osuutta! Myrskyluodon Maijan olen tv-sarjana katsonut ainakin kolme kertaa, joten tuttu on tarina. Myös tuossa alkuperäissarjassa Maijaa ja Jannea näytelleet olen molemmat tavannut. Janne jopa asuu samassa kunnassa kuin minä ja Maijan olen tavannut työpaikallani kun hän kävi äitiään katsomassa.
  Tätä uutta versiota en ole vielä nähnyt. Ensin mietin etten ollenkaan halua sitä mennä katsomaan, mutta voi olla että kuitenkin menen.

  VastaaPoista
 2. Jotenkin tuo ekakappele tuntui laimealta. Ehdin jo miettiä, että yleensä siellä Asiantuntijat kirjoittavat persoonallisemmin ja tyylihän muuttuikin jatkossa.
  Menen katsomaan, kun ehdin. Nyt menee yhtä aikaa Myrskyluodon Maijan kanssa The Zone of Interest ja Poor Things, jotka varmaan poistuvat ohjelmistosta nopeammin, joten ne ensin. Meillä on Maija vielä huhtikuussakin Hopeatähti-sarjan näytäntönä. Hopeatähti on eläkeläisille suunnattu päiväelokuvanäytäntö, ihan samoja elokuvia kuin muinakin aikoina, mutta hinta on vain 8 e ja saleja avataan tarpeen mukaan. Hyvä palvelu!

  VastaaPoista
 3. Erikoiset Asiantuntijat27. tammikuuta 2024 klo 9.42

  Isäntä jututti tekoälyä Maijasta ja sai sen kertomaan, että se arvioi asiaa vuoden 2022 tilanteen pohjalta (tms.), joten tekoäly arvioikin siinä itse asiassa sitä vuoden 1976 Maijaa. Mutta ihan meni täydestä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!