sunnuntai 13. elokuuta 2023

Onko olemassa ilmaisia lounaita?


Onko olemassa ilmaisia lounaita? Vieraskynäilijämme pohtii asiaa seuraavassa:

Törmäsin tähän dilemmaan kahvilassa, kun oli sovittu hyvän ystävän kanssa, että vuoretellen katetaan kustannukset. Kävi niin, että vuorot olivat menneet sekaisin ja hän joutui tuplasti maksamaan kahvit eineksineen. Kun istahdetiin pöytään hän muistutti, että olisi ollut minun vuoroni tarjota ja totesi ettei ole olemassa ilmaisia lounaita. Koin häpeän tunnetta ja keskustelu oli väkinäistä minun puoleltani. 

Mietin pitkään mistä tämä termi ilmaisia lounaita tulee. Itse en ole ollut yrityselämässä mutta käytäntö tulee varmasti sieltä. Tarkoituksena on, että kaupan teossa kestitetään ostajapuolta tarjomalla lounaan, jota terästetään miestä (naista) väkevämmällä aineella. 

Erään toisen kaverin kanssa kun sovittiin kahville menosta, niin hän ehdotti heti, että jokainen maksaa omat kahvitarjoilut. Ilmeisesti hänellä oli kokemusta. Minulla ei ole ollut, koska haluan olla reilu ja tarjota puhtaasti ilosta. Tämä ei ole sina mahdollista niin, ettei toiselle osapuolille tulisi kiitollisuuden velkaa. Olen kohdannut sellaisia mestareita, jotka eivät lähde kahville, koska he aavistavat, että aiotaan pyytää palveluja. Kaiken kaikkiaan: on olemassa ilmaisia lounaita. Koska on olemassa termi kuin altruismi, jossa tarjoajan motiivi on puhdas ilman taka-ajatusta tai toisen osapuolen hyödyntämistä. Olen kohdannut joskus kassalla henkilön, joka oli jättänyt maksukortit kotiin eikä voinut maksaa ja lähellä oleva ihminen maksoi hänen ostoksensa. 

Itselleni osui bensa-asemalla toisella puolellani oleva nuori mopopoika, jonka korttia automaatti ei hyväksynyt jostain syystä, niin tarjouduin oitis auttamaan. Oli myöhäinen yö ja oli tärkeää pojan päästä turvallisesti kotiinsa. Antoisaa kesää!

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty.

1 kommentti:

  1. Onpas monimutkaista nuo kahvilamaksut. Me maksamme ystävien kanssa aina omat kahvit ja lisukkeet. Altruismi on kaunista. Kunpa sitä olisi nykyaikana enemmän.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!