tiistai 15. elokuuta 2023

Ennallistaminen


Vieraskynäilijämme kirjoittaa luontokadosta.

Törmäsin tähän käsitteeseen kun EU on ohjeistanut jäsenmaitaan, että pitää palauttaa luonto alkuperäiseen tilaan. Tämä ohje nosti suomalaisten metsänomistajien karvat pystyyn. Miten Keski-Eurooppalaiset voivat osata paremmin hoitaa metsiämme paremmin kuin me suomalainen itse. 

Todellisuudessa opit metsän hoidosta on otettu Saksasta, missä esimerkiksi metsän avohakkuita on tehty vuodesta 1750 lähtien. Perusajatus oli se, että metsän voi kasvattaa kuin kaurapellon. Hakataan metsä matalaksi ja tilalle istutetaan uudet taimet vain yhtä puulajia. Tämän hoitomuodon on huomattu altistavan erilaisille tuholaisille. On kiinnitettävä enemmän huomiota luonnon monimuotoisuuteen ja pyrkiä kasvattamaan erilaisia puulajeja. 



Viime aikoina on huomattu, että puun latvat, jotka osoittavat etelään on siirtynyt koilliseen sekä puun neulasmäärät ovat alkaneet vähentyä sekä kellastua. Tämö ilmiö on kiihtynyt viimeisen neljän vuoden aikana kautta koko Suomen, lukuunottamatta itäisen Suomen metsiä. Syyksi on paljastunut auringon ultraviolettisäteilyn lisääntyminen. Me jotka seuraamme sääprofeettoja, olemme onnellisia kun on aurinkoisia päiviä, mutta puut tarvitsevat enemmän sateisia sekä pilvisiä päiviä. 

Maapallon luonnontila on hälyttävä. Helteet sekä tulipalot eri maissa ovat sykähdyttäneet monia ja saaneet miettimään, mistä on kysymys. On mahdollista, että ilmastonmuutos on lähtenyt liikkeelle jo tuhat vuotta sitten meistä riippumatta. Mutta ihmisillä on ollut osuutensa. On hakattu pajon metsiä mikä on järkyttänyt luonnon tasapainoa. 



Suomen sanotaan elävän vihreästä kullasta, mutta ajatus jatkuvasta taloudellisesta kasvusta järkyttää luonnon tasapainoa. 

Olen koko elämäni aikana uskonut että avohakkuut on paras hoitomuoto. Nyt en enää usko niin. Puiden harvennus on paras hoitomuoto. Sillä se pitää yllä metsien mahdollisuutta pysyä monimuotoisena. 

Luonto-ohjelmat ovat minun suuria lempiaiheitani. Viime vuosina on ollut trendinä, että aina varoitetaan että nämä muutokset luonnossa ovat järkyttämässä luonnon tasapainoa. 

On puhuttu puun hiilinielusta. Kasvattamalla lisää metsää se voi pelastaa tai palauttaa luonnon tasapainon. Oikeasuuntaista, mutta puu on tehokkaimmillaan hiilinieluna vasta 30 vuotiaana ja siihen on vielä pitkä matka. 

Luonto on vielä meidän vai onko?

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty.


3 kommenttia:

  1. Ajelimme tänä kesänä yli 2000km. ja kiinnitin huomioni juuri metsien raivaamiseen, isoja aloja oli kaadettu puita, myös paljon tienvarsilta, paljon myös sai ihailla sitä miten suomen maassamme on siistit metsät, ja kauniit, niissä on hyvä liikkua jos marjastaa ja sienestää, myös soitakin vielä löytyy. Mutta meillä suomessa ei ole omaa ilmakehää, jos suomessa tuhlataan rahaa ilmastoon, samaan aikaan sademetsiä hakataan joka päivä, lentokoneet saastuttaa, laivat ja valtava liikenne suurimmissa maissa, joissa on monta kertaa enempi ihmisiä kuin meillä. Monia kymmeniä kilometriä ajettiin autiota maaseutua ja erämaata, lukemattomia hyljättyjä taloja, autioituneita kyliä, kyllä meitä suomalaisia on vähän, ne jotka on jääneet korpeen asumaan, ovat ikänsä siellä asuneet, eivät muuta kaupunkiin, vaikka kauppareissuun olisikin 30km.ja lähin lääkäri 100km.päässä, ympärillä pilkko pimeää, ei ole katuvaloja, ihmiset silti ovat onnellisia ja tyytyväisiä, niillä on sitä mitä kaupunkilaisilla ei ole, omat lähdevesi kaivot, raikas puhdas ilma ja luonto,metsä ja omavaraisuus, ihmiset siellä ovat paljon terveempiä, kuin kaupungeissa asuvat, koska vastustus kyky tulee luonnossa liikkuessa, etenkin metsästä.

    VastaaPoista
  2. No, vastaan ite itelleni.Ollessamme 2kk.itä-suomessa päin, niin siellähän satoi joka toinen päivä, siksi varmaan siellä on niiiiin vihreää, istutetut koivut ja kuuset voi todella hyvin, oli ilo nähdä miten jotkut maanomistajat hoitavat hyvin omat metsänsä.
    Kyllä niin suosittelen itä-suomi matkailua, maisemat ovat ihan erilaiset lukuisine vesistöineen,ajatellaanpa syksyä, väriloisto ja mitkä herkut voi hakea metsästä, en tarkoita riistaa.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Postaus oli mahtava. Juuri avohakkuita ei saisi tehdä, vaan harventaa metsää. Ne ovat niin rumiakin. Hiilinielut olisivat hyviä. Näitä kumpaakin metsän omistajat eivät hyväksy. Asiasta pitäisi tehdä laki.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!