tiistai 6. kesäkuuta 2023

Sinun tähtesi täällä, Jenni Haukio


Parempaa ja sopivampaa puolisoa ei tasavallan presidentti olisi voinut saada kuin Jenni Haukio.

Kuuntelen tohtori Haukion kirjoittamaa kirjaa vuosistaan presidentin puolisona.

Kirjan alussa kaksi ensimmäistä lukua Jenni kuluttaa kynää ihan rasittavuuteen asti paatokselliseen isänmaallisuuteen, kiitollisuuteen veteraaneja ja lottia kohtaan sekä muuhun kotimaan ylistämiseen.

Siinähän ei sinänsä ole mitään moitittavaa, päin vastoin. Ja sellainen aihe sopii oikeinkin hyvin maan äidin muistelmateoksen alkuun.

Alkuviehätyksen nimissä sitä jaksoi kuunnella noin 40 minuuttiin asti, mutta sitten alkoi jo tökkimään. Anteeksi Jenni, mutta kelasin toisen luvun loppuun ja siten hyppäsin yli osan näistä ylistävistä ja ylevistä sanoista.

Minusta kirjan oikeampi julkaisuaika olisi ollut otollisempi vasta vuoden kuluttua, kun koko 12 vuoden rupeama tasavallan presidentin puolison roolissa olisi ohitse. Kolme runokokoelmaa hän on julkaissut jo ennen tätä kirjaa.

Olen aina ihaillut Jennin raikkautta, rauhallista energisyyttä ja sivistyneisyyttä ja koko hänen olemustaan. Jenni korostaa moneen otteeseen lukemisen tärkeyttä kaiken ikäisille ja erityisesti lapsille ja olen ihan samaa mieltä. 

Muistan, kuinka entinen naapurimme rivitalosta kertoi nähneensä ekaluokkalaisen esikoistyttäremme istumassa asuntomme terassilla koulupäivän jälkeen lukemassa tietosanakirjaa. Siis tietosanakirjaa! Ei ole mennyt hukkaan sekään lukeminen, vaikka äkkiseltään tuntuu erikoiselta, että ekaluokkalainen (nykyinen valtiotieteiden maisteri) kiinnostui tietosanakirjasta. 

Olisin odottanut Jennin kirjalta ehkä enemmän kertomuksia hänen henkilökohtaisista ajatuksistaan ja muusta omaan persoonaan ja perheeseen liittyvistä asioista.Tuoreena isoäitinä minua olisi kiinnostanut kuulla enemmän Aarosta ja hänen edesottamuksistaan ja lapsille tyypillisistä tokaisuista. 

Mutta Jenni ei päästä lukijaa lähelle itseään ja perhettään, vaan kertoo mieluummin työstään Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkönä ja roolistaan presidentin puolisona. Valtiovierailuista ja virallisista vierailuista ulkomaille sekä matkoista kotimaassa. Taiteista ja kulttuuriperinnöstä.

Presidentin puolison asemassa olemisesta ja toimimisesta hän ei saa rahallista korvausta eikä hänen rooliaan ja siihen kuuluvia tehtäviä ole määritelty sen kummemmin missään. Jossakin tasavallan presidentin kansliaan liittyvässä laissakin presidentin puoliso mainitaan vain kerran. 

Kaiken kaikkiaan kirja on mielenkiintoinen ja voin kyllä suositella sitä kaikille. Jenni Haukio kertoo monipuolisesti erilaisista kiinnostuksen kohteistaan ihan hengästymiseen asti. Siis kuuntelijan hengästymiseen. Jenni pääsee kunnolla vauhtiin vasta kirjan puolivälin jälkeen. Jäykistelyt ovat kirjan alkupuolella, kuten edellä totesin. 

Bookbeatiä ihmettelen siinä, että kun kuuntelen kirjaa pätkissä, niin uuden kuuntelukerran aloittaessani Bb pakittaa itsekseen taaksepäin jonkin matkaa. Aloin ihmetellä, kun teksti oli jo niin tuttua. Mutta tämä on toistunut joka kerta. Mitä ihmettä? Siinä menee aikaa hukkaan sitä enemmän, mitä lyhyemmissä pätkissä kirjaa kuuntelee. 

Kuva: Adlibris

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa.1 kommentti:

  1. Mulla on tallennettuna tämä kirja. Saa nähdä mitä itse tykkään.
    Tuon saman pakittamisen ilmiön olen minäkin muutaman kerran havainnut, mutta kuvittelin vain että muistan jonkun saman tapaisen kohdan kirjasta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!