tiistai 27. joulukuuta 2022

Poika nimeltä Joulu

 



Luin hiljattain Matt Haigin kirjoittaman romaanin Kuinka aika pysäytetään, josta pidin kovasti. Selasin sitten BookBeatista, löytyisikö sieltä hänen teoksiaan kuunneltavaksi. Jo vain, useampikin. En kuitenkaan ladannut niista yhtäkään kuunneltavaksi, vaan varasin kirjastosta kirjan Keskiyön kirjasto. On nimittäin niin, että tietyt kirjat haluan lukea. Kuunnellessa jää aina jotain puuttumaan. En osaa sanoa mitä se on. Enkä lukijan ääni vaikuttaa omaan mielikuvitukseen. Tai jotain.

Joulunpyhien aikaan meillä on Kuopuksen kanssa jokavuotinen perinne katsoa jokin jouluelokuva yhdessä. Viime vuonna katsoimme jälleen kerran suomalaisen Joulutarinan, sitä edellisenä vuonna Frozenin. Tänä vuonna selatessamme jouluelokuvia silmiini osui elokuva, jonka nimessä oli jotain tutunomaista. Sehän olikin tuttu BookBeatin sivuilta, kun selasin siellä Matt Haigin teoksia. Elokuva Poika nimeltä Joulu perustuu nimittäin Haigin samannimiseen kirjaan (alkuperäinen A Boy Called Christmas).

Tämä nyt katsottavaksi valikoitunut elokuva sijoittuu Suomeen. Juoni on samansuuntainen kuin suomalaisessa Joulutarina-elokuvassa, joka on mielestäni kaikkien aikojen jouluelokuva numero yksi. 

Tarinassa sattuu ja tapahtuu, se on yhtäaikaa hauska ja koskettava, se sopii kaikille lapsesta (7+) vaariin. Tässä elokuvassa on kuitenkin himpun enemmän fantasiaa ja taikuutta, mutta sähläyksen puolelle ei mennä. Menetyksiltäkään ei vältytä, mutta onneksi loppu on onnellinen ja pikku yllätyskin mahtuu mukaan.

Kun ei ajatella joulun alkuperää, mietin, että nykyisin joulu on ensisijaisesti monille perheiden yhdessäolon aikaa, lasten ja lapsenmielisten. Vietetään aikaa yhdessä omien ja uusien perinteiden mukaisesti. Silloin voi hetkeksi unohtaa arjen ja uskoa joulun taikaan; tonttuihin, lentäviin poroihin ja joulupukkiin. Joulumieli voi löytyä vaikka tällaisen elokuvan parissa.


Elokuva löytyy Netflixistä ja kirja kuunneltavaksi ainakin BookBeatista.


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat

2 kommenttia:

  1. En erik.ole välittänyt katsoa joulu elokuvia, musikki ohjelmia jonkin verran katsoin..
    Maailma on täynnä hyviäkin kirjoja, ja jokaiselle jotakin.
    Löysin aika vanhan cd.n anopin luota, siinä oli niitä iki vanhoja joululauluja, joita ei soiteta radiossa lähes ollenkaan, 2-3 kertaa sitä kuuntelin.
    On muuten tosi huonojakin joululauluja, ainakin nykyaikaiset, niissä ei ole joulun tunnelmaa mielestäni.
    Joulu rauhan julistus tulee aina katsottua, Tuo perinne pitää säilyttää..Julistettiin siis joulurauha, mutta todellisen rauhan vain Jumala voi antaa, Jeesus sanoi."Rauhan minä jätän teille, minun rauhani sen minä annan teille, en minä anna teille niinkuin maailma antaa...tiedämme mitä maailma antaa, en kuitenkaan luettele niitä.
    Joulun poika voisi olla Jeesus, mutta joulusta ei Raamattu puhu mitään, pääasia tietysti on että Jeesus syntyi kuollakseen puolestamme ristillä, mutta joulukuun kalenteriimme sopii hyvin tuo Jeesuksen syntymä.
    Hyvä ettei kielletty niitä joululauluja joissa laulettiin:"Tulkoon joulu todellinen, tulkoon Jeesus herraksi sen, silloin joulu aina luonamme on..." kun niin pelätään tuota Jeesus nimeä, ettei joissakin koulujen joulujuhlissa uskalleta laulaa "joulupuu on rakennettu" sen kolme viimeistä säkeistöä,
    minun koulu aikanani laulettiin kaikki säkeistöt, siksi muistan ne ulkoa vieläkin.
    kuka sanoisi minulle, miksi Jeesus nimi on joillekkin ihmisille pelottava nimi ?Miksi yleensäkkin pelätään Jeesus nimeä,?
    Hyvää loppu vuotta ja kaikkea hyvää ensi vuodelle -23,
    ja Onnittelut myös.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Olen tänäkin vuonna kuunnellut paljon Jouluradiota ja olen ihan samaa mieltä useimmista uusista joululauluista. Ne eivät ole jouluisia. Joitakin uusia, iloisia joululauluja kuulin kyllä - mutta vain muutamia. Vanhat, perinteiset, hieman surumieliset ja juhlavat joululaulut ovat minusta kaikkein parhaita.

    Niin, minusta on surkea juttu muuttaa omia perinteitämme esim. lasten joulujuhlan vietossa. "Maassa maan tavalla", ei pitäisi nöyrtyä tekemään asioita näennäisen suvaitsemisen nimissä. Suvaitsevaisuus on jotain ihan muuta ja sen pitää toteutua Pullin ja toisin.

    Hyvää pian alkavaa uutta vuotta sinulle! 🍀

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!