perjantai 19. elokuuta 2022

Paljain jaloin


 

Olen tänä kesänä kävellyt paljain jaloin enemmän kuin monena viime kesänä yhteensä. Tässäkin asiassa trendit ja suositukset tulevat ja menevät. Niistä en ole tietävinäänikään - teen niinkuin itse tykkään.

Nurmikko tuntuu helteelläkin viileältä. Mistähän se muuten johtuu? Kasvien sisältämästä nesteestäkö? Ruskeaksi paahtunut kuiva nurmi nimittäin kyllä tuntuu kuumalta jalkapohjaa vasten. Ei niin kuumalta kuin asfaltti. Lapsena talomme kotipihalla talon eteläisen seinustan edessä oleva asfaltti kuumeni niin, että paljain varpain hädin tuskin pystyi kävelemään. Ja itse asiassa, kuumin reitti pitikin juosta. Aikuiset sanoivat, että asfaltti on niin kuuma, että siinä voisi paistaa kananmunan. Mutta kuka sen pikisen munan sitten söisi - kysyn vaan. No, tietenkin kyse oli vertauskuvasta. Mutta tässä kohtaa oli ihan pakko kysyä Googlelta: "Missä lämpötilassa kananmuna hyytyy?" Ja vastausta pukkasi saman tien: valkuaisen hyytyminen alkaa 60 asteessa ja keltuaisen 70 asteessa. Enpä osaa nyt äkkiseltään sanoa oliko asfaltti noin kuuma. Vesihanasta tuleva kuuma vesi lienee suunnilleen 70 asteista ja se on niin kuumaa, että näpit palavat.

Keitinkin tänään kananmunia tonnikalasalaattiini. Suoritan munien keiton epäammattimaisesti laittamalla munat kylmään veteen ja sitten kattilan munineen tulille. Kun vesi alkaa kiehua, munat ovat valmiit noin seitsemän minuutin kuluttua. Näin tehden olen välttynyt munien kuorten rikkoutumisilta.

Takaisin jalkoihin. Olen Punaisella Tuvalla ollessamme aamusta iltaan ulkosalla niin paljon kuin mahdollista. Tänä kesänä aina sään salliessa paljain jaloin. Olen tehnyt kuminauhajumppaa ja venytysliikkeitä ulkosalla, välillä nurmikolla ja välillä terassilla seisten. Olen yrittänyt saada 1,5 kilon painovanteen pysymään lanteilla aina pikkuisen kauemmin ja kauemmin. Se ei ole ollenkaan helppoa, ainakaan minulle. Mutta sitkeä harjoittelu on tässäkin auttanut.

Olen tähän mennessä löytänyt vasta yhden neliapilan. Lapsena niitä etsittiin oikein urakalla ja löytyneet kuivatettiin kirjan välissä. Minä en tällä kertaa napsaissut neliapilaa talteen, ihailin vain. 🍀


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat 

1 kommentti:

  1. En ole biologi, mutta luulen, että ruohon viileys johtuu siitä, että kasvit haihduttavat vettä. Ihan kuin jossain etelänmailla kuumalla esim. terassit saatetaan viilentää vesisumulla.

    Lapsuuden kodissani oli takapihalla ihan älyttömästi neliapiloita. Joskus kun esim. ripusti siellä pyykkiä kuivumaan telineeseen, saattoi syrjäsilmällä bongata vaikka 10, ja kerät ne sitten kun ripustushomman oli hoitanut. Niitä on vieläkin kotonani eri kirjojen väliin litistettynä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!