tiistai 16. elokuuta 2022

Mysteerikiisseli


Pensasmustikoita on jo pakko kerätä pakkaseen. Niitä kypsyy nyt niin hurjaa vauhtia, ettei ehdi eikä jaksa syödä niin paljon kuin pitäisi. Sehän oli alkuperäinen suunnitelma ja niin on tehtykin monena kesänä, kun sato on ollut kahdesta pensaasta kohtalaisen vähäinen.

Parina keväänä pensaille on annettu kompostimultaa ja syksyllä sadonkorjuun jälkeen syyslannoitetta. Tänä kesänä niitä on kasteltu aika ahkerasti letkulla, mikä ei tietenkään vaikuta marjojen määrään, mutta kokoon se vaikuttaa ja ehkä siihenkin, kuinka nopeasti ne kypsyvät. 

Löysin pakkasesta häpeäkseni kaksi pientä rasiallista vielä viimevuotisiakin pensasmustikoita. Pyöräytin niistä äkkiä kiisselin. Pensasmustikathan ovat todella miedon makuisia verrattuna metsämustikoihin, joten jotain lisämakua oli saatava. 

Niinpä tein liemen sunnuntaina keitetystä punaherukkamehusta. Siihen kumosin toisen rasiallisen jäisiä pensasmustikoita. Sokeria pari desiä ja 1/2-1 tl suolaa jo ennen kiehumista, ettei soppa maistu vedeltä. Lisäksi keksin laittaa joukkoon ripauksen vanilliinisokeria. Ehkä teelusikallisen (2,5 litraa oli nestettä). 

Kiisselistä tuli hyvää. Väitän, että ei monikaan pystyisi arvaamaan, mistä aineksista se on tehty, ellei tietäisi. Tuota vanilliinisokeria kokeilen toistekin. Siitä tuli aika mielenkiintoinen maku marjakiisseliin. 

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!