torstai 7. heinäkuuta 2022

Tienvarsitaidetta

 


Tienpientareet ovat nyt kauneimmillaan, kun keskikesän kellot ja kakkarat ovat kukassa. Heinätkin kukkivat parhaillaan ja mikä onkaan kauniimpaa kuin tuulessa heiluvat heinänkorret. Ja timotein korteen pistellyt metsämansikat.

Mökkitiellä kasvaa tienvierustalla ainakin kissankelloja ja kurjenkelloja, ohdakkeita, kaunokkeja, ruusuruohoa, puna-apiloita, mesiangervoja. Ohdakkeet ja kaunokit ovat oikeita perhosmagneetteja. Välillä perhosia on yhtäaikaa näkyvillä useita kymmeniä, pihlajaperhosia on liikkeellä erityisen paljon. 



Olin jälleen kerran kävelyllä ihastelemassa tienvierustan kukkia. Sillä ihan kohta näytös on ohi. Niittokone tulee ja katkaisee kukkaystäviltä kaulan. Ymmärrän, että näin tehdään ja se liittyy ajoturvallisuuteen ja pälä pälä, mutta silti joka kerta sydämeni itkee verta, kun niittokoneen jäljiltä tienvierustan kukkaloisto vaihtuu pian ruskettuviin tienpientareella retkottaviin kukkavarsiin  ja heinien ja ruohojen korsiin.

Käyn aina keräämässä niitetyt kissankellot maljakkoon, jos vain olemme paikalla, kun niitto tapahtuu. Kissankelloja kun kasvaa mökkitiellä vain yhdessä kohdassa. 

Tätä kirjoittaessani niittokonetta ei ole vielä näkynyt ja hyvä niin. Silloin niittoon mennessä kasvit ehtivät tarjota mettä  perhosille ja pörriäisille mahdollisimman pitkään ja ilahduttaa myös mökkitiellä kulkijoita.



Ihastelin tänään myös kasvien upeita varjoja. Saniaiset heittävät hiekkatien pintaan hienoa varjotaidetta. Näitä taideteoksia ihailin ja kuuntelin heinäsirkkojen siritystä ja ilahduin, että tänä kesänä ainakin kuulen vielä sirityksen. Uko ei enää kuule.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat 

6 kommenttia:

  1. Olen niin samaa mieltä tienvarsitaiteesta ja niittokoneista. Perhosia ja kimalaisia olen nähnyt entistä vähemmän- vai luulenko vaan. Ihanaa, kun olet huomioinut myös varjot. Ei varjoja ilman valoa 🌤️.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Niittokone oli tänään käynyt ja kävin keräämässä kissankellot maljakkoon. Taidan yrittää siirtää sitä kasvustoa hieman kauemmas tiestä, kunhan näen kyseisen metsätontin omistajan ja kysyn luvan.
      Niin, joskus varjo voi olla melkein kauniimpi kuin sen luonut asia tai esine tai kasvi. Varjoissa on omaa viehätystään!

      Poista
  2. Ihania ovat luonnonkukkaset, mutta minä odotan aina että mökkitieltämme tienvierustat leikataan. Nyt kun niitä ei ole vielä leikattu, niin tie on niin kapea ja saa pelätä että joku auto tulee vastaan, koska silloin on jomman kumman väistettävä syrjempään. Nyt kun heinät ovat pitkät niin ei tiedä varmaksi kuinka paljon väistämistilaa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Niin, tämä on se asia kääntöpuoli ja syy, miksi niitetään. Tällä mökkitiellämme näkyvyys ei niiton avulla juurikaan parane, pitäisi ennemmin karsia tielle pyrkivää pajukkoa.
      Mutta en sikäli valita, kun jokainen hoitaa oman hommansa!

      Poista
  3. Ahdistaako se äkillisyys, eli jos ajan kanssa ruskettuisivat niin sit ei kuolema olisi niin kyyneleinen, se on se viikate kun vi..ketuttaa? ;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Taidat olla ihan asian ytimessä. Tässä on ikäänkuin kyseessä ruma äkkikuolema rauhallisen ja ennalta-arvattavan hiipumisen sijaan.
      Niittokone kävi tänään! 😢

      Poista

Kiitos kommentistasi!