lauantai 21. toukokuuta 2022

Valta
Osallistumme taas Sus' ulvoo -blogin  runotorstaihin. Voit kurkata Sus'n ja muiden osallistujien runoja tästä linkistä Runotorstai: Valta ja lukea minun runoni tästä alta.


Valta

Valta voi tuntua ihanalta,

valtavan mahtavalta.

Vaan vallan alta,

saattaa löytyä jotain kamalalta,

kavalalta tuntuvaa,

vihaa, pahaa, sikalalta

haisevaa,  katkeruutta katalaa.Lauri Viidan hieno runo Alfhild alkaa seuraavin sanoin:

Äidit vain, nuo toivossa väkevät,

Jumalan näkevät.
Heille on annettu voima ja valta
kohota unessa pilvien alta
ja katsella korkeammalta.

Tässä Viidan runon alkusanoissa valta saa ihan toisen merkityksen kuin omassani. Minun mieleeni tulee tässä vallan synonyymeiksi sanat: oikeus, mahdollisuus, velvollisuus...

Valta tuo vastuuta ja velvollisuuksia, ja myös toisinpäin, vastuu ja velvollisuudet voivat antaa vallan tunnetta. Ja ihan väärissä käsissä valta voi saada paljon pahaa aikaan.


Kuvat: Pixabay


8 kommenttia:

 1. Vallan mainio vallan runo sinulta! Viidan mukaan äideillä on ylimaallinen kyky toivoa ja uskoa aina parasta lapsellensa. Se on henkistä pääomaa, mikä vetää vertaa rahalle, joka on aina ollut vallan mitta. Onpas kiinnostavat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kehuista!
   Näin minäkin tulkitsen tuon Viidan runossa, ja näinhän se on oikeassakin elämässä - lapsen paras on äidille niin tärkeää, tietysti isällekin!

   Poista
 2. Hienot riimittelyt runossasi. Sinähän voisit tehdä jollekin muusikolle sanoituksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja ideasta!
   Tiedätkö, minulla on pöytälaatikossa muutamat laulujen sanat lähipiiriin kuuluvalle muusikolle. Aika näyttää, jäävätkö ne pöytälaatikkoon ja pääsevätkö joskus eetteriin.

   Poista
 3. Tuo Viita toi mulle mieleen että kun kaikki toivo on mennyttä niin äideillä on vielä voimaa ja valtaa vaipua todellisuuspakoiseen positiohurmeeseen, kohtuuttomien plussien kera tilastotieteen tuolle puolen.
  Pidin sikalalta-sana käytöstä, voimakas efekti kun on mennyt 300 sian asumuksen ohitse, tuulettomana kesäpäivänä, se odöör hmmm..heh..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Uskon samoin, ja myös niin, että toivosta jää aina ihan pieni murunen, silloinkin, kun tuntuu että kaikki toivo on mennyttä. Siinä on sen toivon voima!

   Ihme juttu muuten, että mielestäni navetassa ja tallissa tuoksuu aika hyvältä, mutta sikalassa haisee pa...alta. Johtuuko se näiden eläinten erilaisesta ruokavaliosta?

   Poista
 4. Upeaa sanailua ja filosofiset mietteet Viidan kera tai ilman tuovat mieleen, että kolikolla on aina kaksi puolta, niin on sanalla VALTAkin!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!