perjantai 20. toukokuuta 2022

Mitä uutta opittiin pihalammen hoidosta



Kenelläkään muulla ihmisellä ei voi olla yhtä outoa pihalampea kuin meillä. Viime kesänä alettiin (yritettiin) hoitamaan sitä vähän paremmin kuin tähän saakka näinä kahtenakymmenenä vuotena.

Hankin lammen tyhjentämistä varten uppopumpun. Lampi on välillä tyhjennettävä, jotta sen voi puhdistaa. Aikaisemmin sitä on tyhjennetty perinteisemmällä menetelmällä eli lapolla, mikä oli todella hidasta. Uppopumppu hörppäsee sen 8,5 kuutiota vettä pois kolmessa vartissa. Muuten hyvä, mutta pumppu on vääränlainen. Olisi pitänyt ostaa sellainen uppopumppu, joka on tarkoitettu likaveden tyhjentämiseen. Tämä on puhtaan veden uppopumppu. No mutta kyllä se asiansa ajaa silti. Mutta saattaa rikkoutua helpommin jostain töhnästä tai kivistä, mitä sen läpi kulkee. 

Kuvassa suodatin näkyy vasemmassa yläkulmassa.

Sitä ennen olin jo hankkinut skimmerin, eli pintaroskien kerääjän, joka kelluu ja vetää pintavettä puoleensa ja samalla pientä roskaa pinnalta. Sähköllä toimii sekin. Ihan soiva peli sinänsä, mutta tuohon vesistöön liian tehoton. Sitä saa olla tyhjentämässä vähintään kerran päivässä. 

Seuraavaksi hommasin suodatinjärjestelmän, johon kuuluu lammen pohjaan upotettava pumppu sekä lammen laidalle sijoitettava suodatinpömpeli. Sen vetoisuus on muistaakseni 15 litraa. Ja jos en väärin muista, niin sen suodatusteho on 10m3 vettä vuorokaudessa. Suodatus on sekä mekaanista että biologista. Mekaanisuus on järjestetty niin, että vesi kulkee 15 litran pöntössä useamman suodatussienen läpi. Sienet ovat vaahtomuovin kaltaista ainetta.



Biologinen puhdistus tulee siitä, että pöntön keskellä on UVC -lamppu, joka tappaa mikrobeja. Kyseinen valo on ilmeisesti vaarallista silmille, koska ohjeissa moneen kertaan varoitetaan avaamasta suodatinta, jos UVC -lamppu on käynnissä. No ei tulis kyllä mieleenkään, mutta kaikestahan kuluttajia on varoitettava, ettei valmistaja tai maahantuoja joudu typeriin korvausvastuisiin. Tässä kohtaa tulee aina mieleen ilmalämpöpumppu, kun sen ohjeissa kielletään käyttämästä ilmalämpöpumppua taiteen tai elintarvikkeiden säilyttämiseen. 🙄

Viime syksynä hankin sitten vielä jumalattoman suuren (vähän liian suuren, 10 x 12 m) verkon, joka viritettiin lammen päälle ja sillä pyydystettiin syksyn lehdet joutumasta lampeen mätänemään. Se olikin hyvä keksintö. Verkko näkyy tämän postauksen ylimmässä kuvassa. 

Sekä skimmerin moottori että suodattimen moottori piti säilyttää talven yli vesiastiassa. No ne olivat autotallissa vesisaavissa, joka oli lähes täynnä vettä. Ilmeisesti sen vuoksi, etteivät tiivisteet ja mahdolliset muut osat pääse liikaa kuivumaan. 

Tämä tarina jatkuu toisessa postauksessa myöhemmin. Kerron mitä alkoi tapahtua, kun viritettiin lumien sulamisen jälkeen pumppua ja suodatinta toimintaan. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!