lauantai 9. huhtikuuta 2022

Usko, toivo ja huijaus


Suuresti arvostamani monialainen asiantuntija Hannu Lauerma on julkaissut vuonna 2015 kirjan Usko, toivo ja huijaus - Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin. Kustannus Oy Duodecim. 

Lauerman kirjoittama kirja on taas niin täynnä tanakkaa asiaa, että sitä ei sanoin pysty kuvailemaan. Se pitää lukea itse. Sen lukeminen vie aikaa, koska jokainen lause on taattua ja tuttua Lauermaa, silloin tällöin sopivasti ja hienolla huumorilla höystettynä. Ja niitä on pureskeltava mielessään pitkään. 

Miten voikaan ihminen olla noin perusteellisesti ja laajasti perehtynyt oman tieteenalansa ohessa uskomushoitoihin, sensaatiouutisiin, väkivaltaisiin kultteihin ja kaikenlaisiin noitatohtoreihin. 

Kylmäävimpiä juttuja kirjassa ovat tarinat erilaisten uskonnollisten lahkojen ja sellaisiksi itsensä kuvittelevien yhteisöjen touhuista. Niitä löytyy historiasta ja nykyisyydestä sekä ulkomailta että ihan omilta nurkiltakin. 

Ja jokainen meistä voi joutua huijatuksi tavalla tai toisella riippumatta koulutustaustasta tai mistä tahansa lahjakkuudesta. 

Huijareita on ollut olemassa niin kauan kuin on ollut ihmisiäkin ja jotkut älykkäimmät eläimetkin osaavat huijata lajitovereitaan. Se ole mikään uusi ilmiö, päinvastoin. Keinot vaan muuttuvat. 

Miten ihmeessä tietyissä uskonnollisissa piireissä on onnistuttu vuosikymmenistä ja -sadoista toiseen käyttämään lapsia seksuaalisesti hyväksi, ilman että siihen on pystytty puuttumaan? Huijarit ovat olleet asialla ja taitavat sellaiset. Uhritkin ovat tajunneet koko asian kunnolla ehkä vasta aikuisina. Muu lähipiiri on sulkenut silmänsä ja korvansa ja/tai tulleet hekin huijatuiksi. Veikkaisin kuitenkin ensimmäistä vaihtoehtoa. Aikuisena uhreilla ei ole enää ollut halua eikä keinoa puuttua menneisiin, koska ne on jo ”annettu anteeksi”. 

Suggestion ja hypnoosin osaajia, väärinkäyttäjiä ja uhreja on historiankirjat mustanaan. Selvänäkijät, vaihtoehtohoidot ja luontaistuotteet Lauerma ulkoistaisi tästä maailmasta kokonaan. Hypnoosi voi olla hyödyllinen joissain tapauksissa, jos sitä osataan käyttää oikein ja sopiviin tarkoituksiin. Psykoterapiastakin voi olla haittaa, vaikka se nähdään yleensä parantavana hoitomuotona. 

Kirjan luettuani jäin miettimään, että olikohan siinä mitään mainintaa akupunktiosta. Mitä mahtaa Lauerma tuumata siitä? Pitääkö huuhaana, kuten muutakin kiinalaista lääketiedettä ja niin sanottuja vaihtoehtohoitoja. Löysin jälkeen päin vain tämän kuvan. 


Kuvateksti kertoo paljon: ”Akupunktiossa ja sen johdannaisissa tehdään oletuksia ihmisruumiin erilaisista pisteistä, kanavista ja energioista.”

Kyllähän akupunktiohoitoa antavat jotkut lääkäritkin. Itsekin olen saanut sitä kahdeltakin eri lääkäriltä migreeniin. Enpä kyllä osaa sanoa, auttoiko se mainittavasti. Kerran kävin akupunktiohoidossa kesken työpäivän ja pieni neula pistettiin otsaan silmien väliin. Sen sai jättää siihen vähäksi aikaa vielä vaikuttamaan ja menin takaisin töihin asiakaspalveluun neula otsassani. Kyllähän se vähän kiinnitti huomiota. Mutta ei siitä kukaan asiakas mitään kysynyt.

Siihen aikaan kävin vielä silloin tällöin verenluovutuksessa ja siellä esitietolomakkeella kysytään, onko ottanut äskettäin lävistyksiä tai akupunktiohoitoa. Lääkärin antama akupunktio kelpasi, mutta ei muiden. Kyse on kuulemma hygieniasta. No en millekään poppamiehelle menisikään akupunktiota ottamaan. 

Migreeniin olen joskus hakenut apua myös vyöhyketerapiasta, mikä lienee edellä kuvatekstissä mainittu ”akupunktion johdannainen”. Siinä hierottiin ja paineltiin jalkapohjassa ja selässä olevia pisteitä. En muista, että siitäkään olisi mitään ratkaisevaa apua migreeniin tullut. Paras lääke siihen taitaa olla aika ja ikääntyminen. Mutta eivät täsmälääkkeet vieläkään ole ihan tarpeettomiksi käyneet. Yöpöydän kaapissa on vielä jäljellä kaksi nestemäistä täsmälääkettä, jollaisen piikitän reiteen sitten, jos oikein paha särky iskee. Se on sellainen myrkky, että saapi sanoa: ”Kyllä lähtee!”

Kirjassa on seksuaalivähemmistöistä lyhyt kappale, jossa on mielenkiintoinen näkökulma asiaan. Aihehan on erittäin arka ja blogissa emme siitä juurikaan kirjoita. Se on sovittu blogin perustuslaissa. Mutta tulipahan tässä mainituksi.

Lauermalla on myös unilääketieteen erityispätevyys ja seuraavaksi olisin unettomuushäiriöineni hankkiutunut hänen vastaanotolleen, ellei asia olisi tullut hoidetuksi omalla paikkakunnalla hänen loistavan kollegansa toimesta, mistä olen ikuisesti kiitollinen.

Ei kaupallista yhteistyötä. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


2 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa. Nykyään pitää olla medialukutaidon lisäksi kaikkea muutakin tervettä epäilyä, ettei tule huijatuksi. Usko ihmiseen on todellakin koetuksella.

    VastaaPoista
  2. Minä luulen heti alkuun että tästä kommenttistani tulee taas aika pitkä, koska teillä on pitkä postauskin jossa on monipuolista tekstiä, kaikesta voi kirjoittaa kirja.
    ok.Ensinnäkin uskonnollisilla kulteilla, ja uskonnollisilla lahkoilla, hypnoosilla,suggestioilla,
    ei ole mitään tekemistä todellisen Raamatun uskon kanssa.
    Ihmiset sekoittavat uskon ja uskonnollisuuden, jotka on kaksi eriasiaa,
    tutkimatta sitä.
    Raamatusta:
    Apt.24:.."minä sitä tietä vaellan jota he lahkoksi sanovat" ne jotka uskoivat/uskovat ja seuraavat Jeesuksen opin mukaan, ja palvelivat Raamatun Jumalaa, niitä fariseukset ynm. ihmiset sanoivat/sanovat Jeesusksesta myös että hän on: "Nasaretilaisen lahkon päämieheksi"apt.24

    Maailma on täynnä uskomuksia jos jonkinlaisia, lääkkeitä ja sairauden parantajia erilaisin menoin. Ihmiset etsivät vastauksia vääristä paikoista, mutta ei todelliselta Jumalalta joka on vastaus kaikkiin ongelmiin ja sairauksiin.
    *Tässä vaiheessa muuten mainitsen Viekin mummon Pölösen Annin, (se mummo asui mieheni lapsuudessa naapurina, sieltä kun mies on kotoisin).
    hän on ollut "kansanparantaja" Googlesta voit lukea mummosta,
    uskon että luonnon yrteissä on parantavia vaikutuksia, mies kertoi yhden tapauksen joka paransi pikku veljensä 'Annin antamalla luonnon yrtillä piharatamolla,
    ei ihan turhia luonnon yrtit ole, kun niitä voi syödäkkin.

    Lasten hyväksi käyttö on pimeyden voimista, usein se on mies joka on seksuaalisesti sairas, häiriintynyt, tunne vammainen,
    lähes joka päivä voi lukea (IS)sivuilta näistä seksuaalisesti häiriintuneistä aikuisista miehistä, jotka ei voi himoaan hallita.
    kyllähän he jotain rangaistuksi saavat, mutta lapsen elämä on jo särkynyt.

    Muuten luin rivien välistä tuon "annettu anteeksi" tiedän keitä sillä tarkoitetaan, heidän ajattelutapa ei ole Raamatullinen,(ei kaikki) ja koko Jumalan kuva on heissä vääristynyt, myös kun he kysyvät toisiltaan että "saanko minä uskoa" ei sitä tarvitse keneltäkään kysyä, heidän mielestä saa tehdä mitä syntiä vain, ja itse kuittaamalla sen, se olisi ohi joksikin aikaa, syntiä ei taivaaseen viedä, sitä siellä ei ole. "joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat Jumalaan, olisi parempi että myllynkivi olisi ripustettu hänen kaulaan, ja upotettu meren syvyyteen"(matt.)
    Lapsi tarvitsee myös isän ja äidin, se on Raamatun linja.
    Kuten huomaatte että innostun kirjoittamaan, mutta kahdella sanalla ei voi millään kommentoida.
    Onkos se kuppaaminen uskomus, vai onko siitä apua, sitä aikoinaan oli paljon ja vieläkin on, olisi mielenkiintoista kokeilla, mutta mulla ei ole mitään vaivoja, ei kipuja missään, vain tämä 2-tyypin diabetes ja verenpaine.
    En tuomitse,voi olla että akupnktiosta ja vyöhyketerapiasta on apua, en ole perehtynyt itse niihin.
    Noitatohtorien ja kristallipallosta + kortista katsojat ovat pimeydestä lähtöisin olevia tekoja.
    Aurinkoista lauantaita!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!