perjantai 8. huhtikuuta 2022

Lihapullia vähäks aikaa ilman gluteenia ja laktoosia


Sunnuntaipäivän ratoksi, pizzataikinan nousemista odotellessa, pyöräytin lihapullia vararavinnoksi pakastimeen. Meillä kaikki ruoka on gluteenitonta ja laktoositonta, niin nämäkin pullat. Onneksi ei kuitenkaan kokonaan maidotonta tai munatonta, koska se lisäisi vaikeuskerrointa huomattavasti. Näiden ruokavammojen kanssa nyt vielä pärjää, tosin gluteenittomuus aiheuttaa lisäkustannuksia. Gluteenittomat raaka-aineet ja valmiit tuotteet ovat välillä sikakalliita ns. tavallisiin verrattuna, tuotteesta riippuen. Pullansyönnin olen lopettanut käytännössä kokonaan. Isäntä on laktoositon ja minä gluteeniton. Syömme pääasiassa samaa ruokaa, en ala erikseen tekemään Isännälle tavallista tai itselleni laktoosipitoista. Keliakiavatsalle saattaa olla muutenkin hyväksi käyttää laktoosittomia tuotteita.

Näihin lihapulliin käytin 1,4 kg naudan vähärasvaista jauhelihaa, kolme kananmunaa, 1prk laktoositonta ruokakermaa, n. 2,5 dl gluteenittomia korppujauhoja. Mausteita voi jokainen käyttää miten tahtoo. Tähän laitoin mustapippuria, paprikajauhetta, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, timjamia, umamia ja yrttisekoitusta. Piti laittaa vielä härkäfondia, mutta se unohtui tällä kerralla. Sipulit laitoin jauheena sen vuoksi, ettei niissä valmiissa pullissa sitten pilkistä sipulin paloja. Muutenkin pullista tulee sileämpiä. 

Pyörittelin pullat kertakäyttöhanskat käsissä, niin ei tarvinnut käsiään sotkea. Ja pyörittelin ne ennen paistoa vielä gluteenittomissa korppujauhoissa, joihin lisäsin vähän suolaa ja valkosipulijauhetta. Näin lihapulliin tulee maukas ja rapea pinta. Ja lihapullathan paistetaan tietysti pannulla. Otin ”kehiin” talon paistinpannuista kolme suurinta, enempää ei olisi liedelle mahtunutkaan. Niille kaikki pullat mahtuivat yhdellä kertaa sopivasti paistumaan. Paistoin ne rypsiöljyssä.



Ja paistoin kerralla siis koko satsin aikaa säästääkseni. Porrastin vähän pannujen kuumennuksessa, ettei kaikki pannulliset olleet samaan aikaan samassa kypsymisen vaiheessa. Taikinassa olisi voinut olla vielä loraus maitoa (laktoositonta maitojuomaa) tai vettä, koska se tuntui aika jämäkältä. Pullista ei silti tullut mitenkään kuivia. On se kokkaaminen aina vähän arpapeliä, koska harvemmin mittaan aineksia ihan millintarkasti. Esimerkiksi korppujauhoja pistin vähän mutu-tuntumalla. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!