tiistai 8. maaliskuuta 2022

Ukrainalaisten auttamisesta


Koko Eurooppa ja vähintään puoli muuta maailmaa on koko sydämestään ukrainalaisten puolella ja halu auttaa heitä on suuri. Mediassa nähtyjen kuvien ja artikkelien mukaan on monenlaista keräystä ja kampanjaa ja pakolaisten noutoretkeä suunnitteilla. 

Kaikki tarkoittavat pelkästään hyvää ja osoittavat auttamisenhalua ja siinä sivussa helpottavat omaakin ahdistustaan. Silti sanoisin tässä kohtaa typerästi englanninkielistä, muodikasta ilmaisua käyttäen: ”Hold your horses!” Monelta suunnalta on neuvottu, että paras apu tällä hetkellä on lahjoittaa selvää rahaa tunnetun, rekisteröidyn ja luotettavan avustusjärjestön kautta. Esimerkiksi SPR, Unicef, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset ja mitä näitä onkaan. Huijareita on ihan varmasti liikkeellä, jotka yrittävät käyttää hyväkseen hyväuskoisia ihmisiä ja ukrainalaisten hätää. Mihin tahansa keräyslippaaseen tai tilille ei pidä mennä rahojaan työntämään. 

Se mitä Ukrainassa tällä hetkellä varmasti kipeimmin tarvitaan, on hätämajoitus, juomavesi, tilanteeseen sopiva ruoka ja välttämätön terveyden- ja sairaanhoito. Näitä pystyvät viralliset auttamisjärjestöt tehokkaimmin ja asiantuntemuksellaan parhaiten järjestämään ja jakelua organisoimaan. Ja siihen auttaa parhaiten raha, joka lahjoitetaan rekisteröityneen organisaation kautta. On nähty, että kansalaiset ovat lähettämässä vaatepussukoita, mitkä todennäköisimmin sisältävät kirpputorikuntoista käytettyä vaatetta. Hyvä ehkä sekin, mutta tuskinpa niiden vastaanottoa ja jakelua eteenpäin siellä paikan päällä kovin tehokkaasti on organisoitu. Sellaiseen ei ole resursseja eikä jakelukanaviakaan. Lehtitiedon mukaan vaatteet lajitellaan kyllä Suomessa ja varastoidaan Virossa Finnmarin tehtaan varastossa.

Toinen, edellistä parempi keino auttaa, on lähteä bussilla tai pakettiautolla hakemaan Puolasta pakolaisia Suomeen. Toivottavasti vastaanottaminen täällä päässä on organisoitu hyvin. Somessa on kehotettu oma-aloitteisesti hakemaan Ukrainasta orpolapsia Suomeen, mitä taas maalaisjärki ja viranomaiset kieltävät tekemästä.

Ja toisaalta lähtöpäädyssä: miten siellä ratkaistaan tai on ratkaistu, kuka pääsee noutobussin kyytiin ja kuka jää ”pysäkille”? Minkälaisen selkkauksen se voi aiheuttaa? Onko se  järjestetty Puolan päässä niin, että se tapahtuisi siististi eikä synny mitään käsirysyä tai muuta sekasortoa. Ihmiset eivät tule siinä tilanteessa tasavertaisesti kohdelluiksi. Joka tapauksessa pääasia on, että autetaan, kunhan se tapahtuisi niin, ettei aiheuteta lisää haittaa ja harmia autettaville. Vaatteita voidaan hommata ja lahjoittaa myös sitten, kun ollaan ensin saatu heidät tänne. Puolasta on tullut jo viestiä, että älkää lähettäkö enempää tavaraa. Meidän pitäisi pohtia autettavien tarpeita eikä omia tarpeitamme. Ei ole järkevää siivota omaa vaatekaappia ja kipata kaikki tarpeeton Ukrainaan, jos vähän kärjistetään.

Nyt on kuitenkin oikea ”kohderyhmä” lähtenyt pakolaisiksi, nimittäin naiset, lapset ja vanhukset.  Miehet ovat jääneet kotimaataan puolustamaan. Sairaat, kehitysvammaiset,vastasynnyttäneet naiset ja muut huonommin liikkeelle pääsevät ovat yhä siellä. On tässä nähty pakolaisaaltoja, joissa tänne on tullut muuta väkeä ja heikoimmassa asemassa olevat on jätetty sodan jalkoihin itsekseen selviytymään. 

Jokainen sotaa paennut tietenkin kaipaa takaisin omaan kotiinsa, mutta pakolaisissa on varmasti niitäkin, jotka haluavat jäädä tänne. Nyt ei pidä tehdä sitä virhettä, että sullotaan heidät johonkin lähiöön tai pakolaiskeskukseen keskenään ihmettelemään. Tänne jäävät ihmiset pitäisi pystyä integroimaan yhteiskuntaan mahdollisimman pian. 

Lapset heti kouluun ja aikuiset kielikurssille ja työllistymään. Se hyödyttäisi sekä pakolaisia että vastaanottavaa maata. Ukrainalaisten joukossa on kuitenkin jo valmiiksi osaavaa ja koulutettua väkeä, jota meillä tarvitaan.Puolan antamaa panosta arvostan. Siellä oli selvästikin osattu ennakoida tuleva tilanne ja pakolaisten tuloon oli varauduttu. Puolalaisillehan ukrainalaiset ovat melkein maanmiehiä. Ehkä enemmän veljeskansaa kuin venäläisille. Vladelle ukrainalaiset muuttuivat hetkessä serkuista natseiksi. He ovat eurooppalaisia. Aikaisempia pakolaisaaltojahan Puola ei ottanut vastaan. Niinpä heillä on nyt onneksi resurssit paremmassa kunnossa kuin joillain muilla mailla.

Kuvat: Pixabay

Kuvissa esiintyvät henkilöt ja rakennukset eivät tiettävästi liity Ukrainan tilanteeseen.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


8 kommenttia:

 1. Näitä maailman selittäjiä on joka päivä TV:ssä jos jonkinlaista virkamiestä ja naista, mitkä ei johda mihinkään.
  Mutta muutaman kerran olen kuullut Mikkosen puhuvan että vastaanottokeskuksia on paljon, ja niihin täytyykin ekaksi mennä, niistä on hyvä organisoida asunnot ja työpaikat, työtähän suomessa on paljon, kun on työvoimapula.
  Kiitos järjestöille / kirkoille jotka runsaasti ovat auttaneet myös rahavaroin.
  Ei voi välttyä kyynelehtimättä kun katselee ja kuuntelee Ukrainalaisten kommentteja, erit.kun haastatellaan pieniä lapsia,
  ja kun sota on vain 1000km. päässä meiltä, joka päivä ajattelen Ukrainalais ystävä perhettäni, joiden vanhemmat eivät jaksa lähteä, haluavat olla loppuun asti omassa kodissa ja maassa,ja siinä toivossa jos sota kuitenkin loppuisi pian.
  Jokin rohkeus on saanut monet sadat nuoret naiset taistelemaan henkensä uhalla, juuret ovat lujasti kiinni Ukrainan maaperällä.
  Arvostan valtavasti niitä suomalaisia lottia, jotka myös henkensä uhalla olivat vaarallisissa paikoissa palvelemassa, olisiko nykyajan nuoret aikuiset valmiita samaan,? nyt kun uhkailuja yks jos toinenkin kertoo että silloin ja silloin venäjä hyökkää suomeen,
  jotkut nauttivat peloittelusta, tai luulevat tietävänsä.
  Vaikka suomi on hyvä maa elää, niin oikeesti on hävettävää se mihin suomea on viety.

  (Raamatun pohjalta on selkeä viesti: Jumala nopeuttaa omaa aikataulua,
  koska pahuus lisääntyy, Jumalan kuva on vääristetty, ihmisten ahdistus ja kärsimys on suurta kaikkialla maailmassa, niin etteivät he kestä sen alla, kaikki käskyt on rikottu, ihmiskunta on kääntänyt selkänsä Jumalan antamasta armosta ja rakkaudesta.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Juu hyvähän se on, että meillä on tilaa ja rauhaa ottaa Ukrainan sotapakolaisia vastaan. Nyt oli jo tv:ssä ihmettelyä siitä, miten eri pakolaisia kohdellaan eriarvoisesti. Siinäpä pulma.

   Poista
 2. Voisiko olla niin että kun kirjoitan tänne, sori pitkiä kommentteja, niin lähes kukaan ei halua sen takia kommentoida?, tuli vain yks kaks mieleen,mut en oikein usko.
  Mutta nyt on niin että vain ja ainoastaan tänne olen kirjoittanut tuntojani, henk.koht. kertomuksia aika avoimesti, minua vain on surettanut tämä kaikki mitä maailmassa, ja lähellä tapahtuu.
  Kun näkee ihmisten kärsimykset Ukrainassa, ei pysty itse oikein mistään iloitsemaan, ei auta vaikka vähän sisustaa kotia uusilla verhoilla, värikkäillä kukilla ja uusilla viherkasveilla,
  sotia on aina ollut, mutta nyt se on niin lähellä, niin se enempi satuttaa.
  Tänään vasta hoksasin että minullahan on aika vanha valistu maapallo,
  jossa vielä Neuvostoliitto omisti Ukrainan, ja Pietari ei ollut Pietari, aloin lukemaan Ukrainan historiaa, niin Ukrainaan on hyökätty ennenkin toisen maailman sodan aikana, ja ihmisiä sieltä on paennut miljoonia silloinkin,voi miksi nyt taas!! ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Ehkä kannattaa kuitenkin vähän rajoittaa sitä uutistulvan seuraamista. Ja paljon tulee disinformaatiota, jota on vaikea erottaa oikeasta.

   Poista
  2. Ja siis jatka ihmeessä kommentointia. Tuskin se kenenkään muun osallistumista kommentointiin jarruttaa. En ainakaan usko.

   Poista
 3. Oli tänään tuo konsertti koskettava, erikoisemmin en lauluista välittänyt, ihmisten kertomukset oli koskettavia, Finlandia hymni Ukrainalle sai tunne ryöpyn, ja se auttamisen halu, melkein 6 miljoonaa, samalla katsoin TV7 jotain lähetystä, siinä kerrotut asiat on totta, kun pahuus riehuu, ihmiset siellä kääntyvät srk.ssa Jumalan puoleen, niin ihmis henkiä on yliluonnollisella tavalla myös säästynyt, Jumala on sekoittanut venäläisiä sotilaita niin että he on luulleet omia venäläisiä vihollisiksi, niin he on ampuneet toisiaan, Jumala on tuhonnut heidän panssari vaunujaan, media onkin ihmetellyt sitä miksi venäjäläisten eteneminen on ollut hidasta.
  Kuitenkin sota koskettaa niin paljon meitä nyt, kun se on lähellä, koronaa käytettiin pelon välineenä, nyt ihmiset pelkää taas,
  samalla pahuus lisäntyy suomessa, ja minkä Jumala on luonut kauniiksi, on se nyt kauhistus hänelle.
  Tänään yx politikko sanoi uutisissa että ruokakassin hinta tuplaantuu, Raamatun mukaan on myös nälänhätä tänä lopun aikana, sitä on ollutkin köyhissä maissa, mutta se voi tulla maailman laajuiseksi, että olisi hyvä jos jokaisella suomessa olisi pieni takapiha jossa voisi viljellä perunaa, ja yksi lehmä ja kanoja, mutta tätä maataloutta on alettu ajamaan alas, maataloutta ei tueta niinkuin pitäisi, eikä arvosteta.
  Tiedän mitä on kun ei ole ruokaa kotona, lapsena olimme oikeasti nälässä, äiti oli kotona, isä joi palkkansa, lapsena jopa kerjäsimme ruokaa, söimme multaa, heinää, ja mustaa pikeä ulkoseinien välistä, koulussa ei saanut marjapuuroa, jos et tuonut puolukoita, sossusta saimme yhdet kumisaappaat, niitä vuoronperään kolmestaan käytimme.
  Muistan kun kerran jouluna kirkon apu toi meille korin jossa oli riisiä, sekahedelmiä, pipareita, suklaarasia, koskaan emme saaneet karamellejä tai jäätelöä, sain markan säästettyä jostain, niin äidin piti se ottaa possusta että sai maitolitran, naapurin mummo kasvatti kanoja, niin hän tappoi joskus kanan ja toi sen äidilleni, ehkäpä siksi vieläkin syön mieluummin kanaa kuin muuta lihaa.
  No tuliphan kirjoitettua, jos ketä kiinnostaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Osa lauluista oli valittu hyvin, mutta kaikista en minäkään pitänyt erityisemmin. Kylläpä on sinulla ollut haasteellinen lapsuus. Ei noin rankkaa saisi olla kenelläkään. Siihen aikaan ei paljon sosiaaliapuja ollut.

   Poista
 4. Luin tuosta että orpolapsien tuonti ukrainasta olisi kielletty, ei mun järkeen mahu sellainen, jos nyt orpolapsia on viety ties minne ihmiskaupan uhreiksi satoja, ja heitä raiskataan, en usko että tuo väite on keksitty, vaan se on totisinta totta, sodassa tapahtuu kaikkea mielipuolista.
  Miksi heitä ei saisi tuoda pois sodan keskeltä, mistä se tieto on peräisin.?
  Aamun uutisia kuunnellessani, niin jo sanottiin että "on liian varhaista sanoa että Ukrainassa olisi tapahtunut kansanmurha", voi hyvä ihme mitä mielistelyä, eikö tuo ole kansanmurha jos 21.000 ihmistä on tapettu, ja koko ajan lisää löytyy joukkohautoja, entä sit kun sama jatkuu ties miten pitkään, vai eikö kukaan uskalla sanoa?
  Baiden nyt oli sanonut kansanmurhaksi, heti toppuutellaan että :älä nyt sano ihan mitä sylki suuhun tuo, helppoa se on tuolla kaukana huudellakkin,
  auttaisi enempi Ukrainaa mesomisen sijasta.
  Tekisi mieleni huutaa että: älkää nyt alkako digtaattorin päätä silittämään, ja tekemään sankaria hänestä !!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!