keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

Perintönimi - lahja vai riesa?



Tämäkin on asia, lukuisten muiden joukossa, josta jokaisella saa olla oma mielipiteensä ja näkemyksensä. Nimiasiasta nimittäin.

Aiemmin jo pohdimme nimenantoa postauksessa Ei nimi lasta pahenna.

Lueskelin aamulla paikallislehdestä kirkolliset ilmoitukset, niinkuin aina sunnuntaisin. Kuolleet ja kastetut. Tuttuja ei ollut kummassakaan. 

Kastettujen osalta on mielenkiintoista seurata miten nyt muodissa olevia nimiä on annettu monelle lapselle. Vuoden 2021 suosituimman pojan etunimen, joka on Leo, on saanut useampi poika, samoin Onni-nimen. Vuoden 2021 suosituinta tytön nimeä, Ainoa, ei ole kastetuissa tällä kertaa yhtään. 

Jos otetaan huomioon kaikki annetut nimet, niin suosituimmat nimet vuosi toisensa perään ovat Juhani ja Maria, usein juuri ns. toisina niminä tavallisimmin käytettyinä. Näitä nimiä oli nyt kastetuissa muutamia.

Miksi nyt taas yhytin itseni nimiä pohtimasta. No, tuosta Juhani-nimestä se tällä kertaa alkoi. Kun Keskimmäisellemme oli aika antaa nimi, oli lähipiirissä selvä näkemys, että ihan varmasti tulee toiseksi nimeksi Juhani. Onhan Ukon toinen nimi Juhani, kuten myös meidän molempien isänkin toinen nimi. Mutta meilläpä itsellä oli varma ajatus alusta asti, että ei todellakaan mitään Juhania anneta "ihan vaan siksi". Eikä annettu.

Minun mielestäni on tosi rasittava ajatus, että lapselle tulisi antaa nimi jonkun henkilön mukaan, ainakaan jos se ei itsestä tunnu hyvältä eikä lapsikaan sattuisi yhtään näyttämään tuon nimen kantajalta. 

Ja sitten, jos jonkun isovanhemman nimi annetaan, niin sitten myös sen toisen. Tytölle nimi molemmilta isoäideiltä ja pojalle isoisiltä. 

Päättelin tänään huvikseni nimiä lukiessani, että ainakin Daniel Pauli Alpo, Isla Matilda Maria, Joel Topi Kalervo, Viola Maria Kaarina, Kaamos Aarre Augusti ja Väinö-Antero Olavi ovat siunattuja isovanhempien nimillä. Tai sitten eivät ole. 

Toiset voivat pitää tapaa ihastuttavana ja isovanhemmat tai muut nimensä periyttäneet kokevat varmasti ylpeyttä asian tiimoilta. Minä taas ajattelen tätä enemmän taakkana, jos suvussa on ollut näin tapana tehdä ja ollaan ikäänkuin pakkorakosessa.

Muistan kuinka Esikoisemme kastejuhlassa nimenannon jälkeen alkoi kuhina. Esikoisen toisen nimen kolme ensimmäistä kirjainta ovat samat kuin äitini kutsumanimessä. Josta sitten osa veti johtopäätöstä ja hernettä nenään, että toinen naispuolinen isovanhempi oli huomioitu annetulla nimellä ja toinen ei. Mutta kun ei oltu huomioitu kumpaakaan. Nimi on aivan eri. 

Mietin samalla sisarusten nimiä. Että onhan se tavallaan hauskaa, jos kaikkien nimi alkaa vaikka A:lla tai rytmittyy samannäköisiksi kuten Tupu, Hupu ja Lupu. Onpa monta perhettäkin, jossa kaikkien perheenjäsenten nimi alkaa samalla alkukirjaimella. Jos perheenjäseniä on vaikkapa viisi ja viidennen nimi sitten alkaisi muulla kirjaimella, voisi herätä monenlaisia ajatuksia - eli kun on nimileikkiin lähdetty, niin vedetään loppuun asti.

Etunimen jälkeiset toiset nimet ovat tavallaan aika turhia. Vaikka mekin niitä lapsillemme mietimme parhaamme mukaan. Tietääkseni ainakaan virolaisilla eikä briteillä ole käytössään kuin yksi etunimi. En tiedä miten maailmalla muuten. Kuninkaallisillahan etunimiä taasen on pitkä litania ja nimirimpsuissa lienee mukana mummit, kummit ja kummin kaimat.


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

9 kommenttia:

  1. Tällaista pohdintaa olen itsekin harrastanut. Meidän suvussa on aika monen kohdalla ollut niin, että kutsumanimeksi tuleekin se toinen nimi. Inhoan tätä käytäntöä. Minutkin kastettiin Mirja Kristiinaksi, eikä noista nimistä kumpaakaan esiintynyt suvussamme aikaisemmin. Minua on kuitenkin aina kutsuttu Kristiinaksi, tai oikeastaan Krisseksi. Mutta kaikki viralliset tiedonannot tulivat Mirja-nimellä. Vuosien mittaan tämä rupesi harmittamaan enemmän ja enemmän ja niinpä hain muutosta nimeeni, eli halusin jättää tuon Mirja-nimen pois. Nyt olen pelkkä Kristiina ja vihdoinkin kaikki minulle tuleva posti tulee oikealla nimelläni, eikä jollekin tuntemattomalle Mirjalle. Omille lapsilleni en todellakaan antanut sellaisia nimiä, että toinen nimi olisi ollut kutsumanimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Meidän Kuopuksella on myös kutsumanimenä toinen nimi. Hänelle antamamme nimet vain rimmasivat yhteen paremmin "väärässä" järjestyksessä. Olemme tästä saaneet pientä ystävällismielistä palautetta häneltä. Ei tullut silloin nimeä antaessa mieleen, että asiasta saattaa aiheuttaa hankaluutta. Lääkäri kutsuu sisään väärällä nimellä...se on ehkä "pahinta" tähän mennessä. Mutta ymmärrän hyvin pointin!

      Poista
  2. I got nothing but my name, toteaa Iggy Pop eräällä levyllä. Siinä se. Itse olen ottanut lempinimen, uuden, kun velipoika törttöili ja leimasi minutkin niin kasvatin pitkän tukan ja vaihdoin lempinimeä. Veli siis pahensi nimeämme, minähän olin se jr, hän sr.

    Kommenttia saa kopioida vapaasti;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ehkäpä kopioimme sen arkistoihimme ja käytämme joskus jossain ;)
      Minä olen ajatellut, että lisäisin erään nimen kahden kasteessa minulle annetun nimen lisäksi. Mutta sitten olen miettinyt sitä kaikkea vaivaa, mitä nimen lisäys aiheuttaa.
      Niin toistaiseksi asia on jäissä!

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Kauniita, erikoisia nimiä sinun läheisilläsi!

      Raamatun nimiä on paljon käytössä nykyään, osa nimistä on hyvinkin ajattomia.

      Poista
  4. Minun veljelleni on annettu ukin mukaan nimi, toinen nimi on Juhani,
    hyvin on nimensä kunniallisesti säilyttänyt, tarkoitan että ei ole pilannut nimeään.Tyttärelläni on teini tytär jolla on sellainen nimi jota ei montaa ole suomessa, hänellä on kolme nimeä, samoin tyttären pojalla on kaikki 3 nimeä harvinaisempia.
    Serkkuni Tyttären nimi on Beda, joka tulee venäjän karjalaiselta mummoltaan.Oma mummoni oli Maria, siskoni antoi sen nimen vanhimmalle tyttärelleen.
    Joskus tunsin perheen joilla on ainakin 7 lasta, kaikkien
    lasten nimet oli otettu Raamatusta, kirjassa on oikeesti kauniita nimiä, yhden sieltä olen antanut omalle pojalle, ja poikani on antanut myös pojalleen nimen Raamatusta.
    **Poistin aikaisemman kommentin, koska poistin muutaman nimen, tässä sama kommentti uudestaan.**

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Minun mielestäni nimen pitää olla sellainen, ettei joka paikassa tarvitse selittää, onko siinä yksi vai kaksi aa:ta tai ii:tä. Ääkköset eivät ole myöskään hyvä juttu, koska silloin ulkomaalaisilla on vaikeaa nimien kanssa. Olen varmaan kertonutkin joskus täällä, kuinka Pariisin lentokentällä jouduin seisottamaan lähtöselvitysjonoa, kun virkailija juoksenteli pitkin ja poikin kollegoidensa luona apuja kyselemässä. Etunimessäni on ääkkönen. Ja se oli kirjoitettu lentolipussa eri tavalla kuin passissa.

      Poista
  5. Tyttäreni on tehnyt ihan vähäsen sukututkimusta. Karjalan sukulaisista, he jo tosi vanhoja ja heihin kuului myös äitini, kaikki todennäköisesti jo edesmenneet.
    Siellä oli äitini siskolla, joka kuoli jo pienenä, sellainen nimi kuin Eufemia. Joskus kirjoitettu myös Euphemia. Tykkäsin, että ihan kiva nimi ollut.
    Äitini oli evakko ja hän ei monestakaan syystä ollut läsnä edes vauvana ollessani. Ne olivat kylläkin hänestä riippumattomia syitä. Se siitä. Oli kuitenkin jännä vähän tuntea Karjalan taustojani.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!