torstai 10. maaliskuuta 2022

Maapallon kestokykyä koetellaan


Tukholman yliopiston kestävyystieteen keskus määritteli vuonna 2009 yhdeksän planetaarista rajaa, joiden sisäpuolella ihmiskunnan täytyy pystyä pysymään, jotta elinmahdollisuudet maapallolla säilyisivät. Nämä rajat koskevat hiilidioksidipäästöjä, luontokatoa, otsonikerrosta, maankäyttöä, juomavettä, merten happamoitumista, liikalannoitusta, ilman pienhiukkasia ja kemiallisia saasteita. Näistä yhdeksästä turvarajasta on ylitetty jo viisi. 


Rajojen ylittyessä maapallon elinolot muuttuvat epävakaiksi ja vaikeasti ennustettaviksi. Myös riski peruuttamattomiin muutoksiin kasvaa. 



Yksi näistä ylitetyistä turvarajoista on kemiallisen saasteen määrä. Kemiallinen saaste kattaa kaikki ihmisen luomat uudet yhdisteet, kuten esimerkiksi teollisuudessa ja kulutustuotteissa käytettävät kemikaalit, lääkkeet, muovit ja torjunta-aineet.

 


Kemikaalien tuotanto on vuoden 1950 jälkeen 50-kertaistunut ja vuoteen 2050 mennessä tuotannon arvioidaan vielä kolminkertaistuvan. Ihmiskunta on tuottanut noin 350 000 erilaista kemiallista yhdistettä. Niiden haitoista on olemassa kattavaa tietoa vain vähän. Uusia kemikaaleja tuotetaan nopeammin kuin niiden aiheuttamia riskejä voidaan seurata.



Kemikaalit koettelevat maapallon kantokykyä koko niiden elinkaaren ajan. Raaka-aineiden louhinta tuhoaa elinympäristöjä ja tuotantoon käytettävät fossiiliset polttoaineet nopeuttavat ilmastonmuutosta. Suuri osa kemikaaleista päätyy luontoon, missä ne aiheuttavat häiriöitä eläinten hormonitoiminnalle, aineenvaihdunnalle, kasvulle ja lisääntymiselle. Torjunta-aineet tuhoavat pölyttäjiä, jotka ovat elintärkeitä ekosysteemeille ja ruuantuotannolle. 



Muovit aiheuttavat suurimman yksittäisen kuorman. Niiden massa on jo kaksinkertainen kaikkien eläinten massaan verrattuna. Kemikaalien tuotantoa tulisi säädellä samalla tavalla kuin hiilidioksidipäästöjä ja kertakäyttöisistä materiaaleista pitäisi luopua ja siirtyä kemikaalien kierrätykseen.

Lähde: Tiede-lehti nro 3/2022

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


4 kommenttia:

  1. Muovin määrä alkanut ahdistaa, kaupassa tekee mieli sanoa ihmisille jotka pakkaavat banaaneja ja appelsiineja muovipuseihin että miksi? itse laitan ne punnituksesta suoraan kassiin, mitään puseja tarvita kuorellisiin tuotteisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Olet ihan oikeassa. Banaanit voi viedä sellaisenaan kassalle ja kotiin. Puntarin tarralappukin pysyy niissä hyvin kiinni. Meillä on pari kappaletta niitä kestopusseja, mutta onkohan nekin tulleet jo käyttöikänsä päähän, kun ei niissä tahdo pysyä ne tarralaput enää. Ne tarttuu muihin kärryssä oleviin tuotteisiin eikä niitä meinaa löytää enää sitten kassalla. Pari kertaa tehnyt niin, että limaankin ne johonkin teepaketin kylkeen ja kerron kassalla, että tämmönen tapaus.

      Poista
  2. Kemian tunneilta en muista mitään muuta kuin H2O.Joten en ymmärrä, enkä ole erik.kiinnostunut kemikaaleista,
    ihminen on tuhonnut luontoa, Miksi Amatzonin metsiä saa tuhota, ne kun on maailman keuhkot?
    samaan aikaan pieni suomi laittaa miljoonia ilmaston hyväksi rahaa, maalaisjärjellä sanon vain että "kankkulan" kaivoon ne miljoonat menee.
    Muuten minulla on samanlainen neitoperho kuva, katsoin kuvistani että onko tuo minun kuva, koska olen löytänyt kuviani yleisiltä sivuilta, joten ei tuo kuva ole minun.

    Maa murehtii, lakastuu, nääntyy, järkkyy ja horjuu, tässä turmeltuneessa maassa ihmiset itse turmelevat kaiken, eläimet kärsivät turmeluksen alla,
    oikeesti olen tämän päivää itkenyt, erik. pienten lasten puolesta ja eläinten, joita humalaiset venäläiset tappavat kuin kärpäsiä.

    "Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton"jesaja.
    "On synnytystuskien alkua, kansa nousee kansaa vastaan, tulee nälänhätää monin paikoin" Suuri venäjä on ollut nälänhädässä leninin aikaan, voi hyvinkin tuo nälänhätä tulla vielä sinne.
    Suomikaan ei voi välttyä siltä että se itse vetää Jumalan tuomiot ylleen,
    hyljätessään kaiken kauniin minkä Jumala on luonut, käskyjen lisäksi avioliiton miehen ja naisen välillä,/perheet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Se on se ihmisen ahneus, mikä pistää tuhoamaan Amazonin sademetsiäkin. Ikävä kyllä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!