lauantai 19. helmikuuta 2022

Vakooja

 


Paulo Coelho on kirjoittanut tositapahtumiin perustuvan romaanin 7.8.1876 Alankomaissa syntyneestä Margaretha Geertruida Zellestä, joka paremmin tuli tunnetuksi nimellä Mata Hari.

En tuntenut Mata Harin tarinaa ennen kirjan kuuntelemista kuin ylimalkaisesti, mutta kiinnostus heräsi tutustua häneen lisää tämän kirjan myötä.

Margaretha syntyi esikoiseksi kauppiasisän ja ylemmän keskiluokkaisen äidin lopulta nelilapsiseen perheeseen. Keinottelun myötä vararikkoon joutunut perheenisä Adrum muutti erilleen muusta perheestään ja lopulta vanhemmat erosivat. Äidin kuoltua vuoden kuluttua erosta Margaretha muutti sukulaisten luo ja aloitti lastentarhanopettajan opinnot, joissa menestyi aina siihen saakka, kunnes päätyi 16-vuotiaana seksisuhteeseen koulun rehtorin kanssa ja saattoi tulla suhteen aluksi raiskatuksi. Suhde paljastui ja päättyi. Parin vuoden kuluttua Margaretha avioitui itseään parikymmentä vuotta vanhemman miehen kanssa ja pariskunta sai kaksi lasta, joista toinen kuoli todennäköisesti myrkytyksen uhrina.

Margaretha alkaa kertoa tarinaansa viikkoa ennen tiedossa olevaa mahdollista teloitustaan. Hän alkaa kirjoittaa tyttärelleen elämänsä vaiheista ja oman totuutensa. Kuinka Margarethasta tuli ensin Mata Hari ja lopulta vakooja. Miten hän kehitti itselleen taustatarinan jaavalaisnaisena, jonka puoliso oli menehtynyt ja alkoi esiintyä itämaisena tanssijana, ja saavutti tanssien valtavan suosion. Monien vaiheiden jälkeen ja ensimmäisen maailmansodan sytyttyä hän palasi kotimaahansa Alankomaihin, jolloin hänet värvättiin Saksan vakoojaksi koodinimellä H21. Mata Harin monin tavoin vaiherikas elämä värittyi ilmeisesti vielä hurjemmaksi hänen itsensä värittäessä sitä lisää. 

Mata Hari teloitettiin 15.10.1917 Pariisin lähellä teloituskomppanian edessä. Hän kohtasi kuolemansa pystypäin ja silmät avoimena.

Surmattiinko hänet lopulta syyttömänä?
Kuolemansa jälkeen häntä on joka tapauksessa näihin päiviin asti pidetty seksisymbolina ja kohtalokkaana naisena, femme fatalena.


Kirjan luki ääneen Sanna Majuri, jonka intensiivinen ääni ja ranskankielisten nimien ja paikkojen taidokas ääntäminen kruunasivat kuuntelukokemuksen. Kuuntelin kirjan BookBeatin valikoimista. Mata Harin tarina oli lumoavaa kuultavaa sen traagisuudesta huolimatta. Paolo Coelhon luomat kuvitteelliset dialogit täydensivät tosielämään pohjautuvan tarinan kuuntelunautinnoksi. Jotenkin mieleeni tuli Johanna Venhon kirjoittama, samaan tyyliin elävöitetty tarina Sylvi Kekkosesta, josta myös pidin kovasti ja kirjoitin siitä myös blogiin postauksessa Ensimmäinen nainen



Lähde: Wikipedia

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat /BookBeat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!