lauantai 25. syyskuuta 2021

Se sano

 


Petri Tammisen kirjaan Se sano on koottu kansalaisten lausahduksia ja tölväisyjä, jotka ovat joko kannatelleet elämässä tai painaneet matalaksi melkein maata vasten koko loppuelämäksi.

Surullista on, että ikäviä, teräväkielisiä sutkautuksia - ehkä huumoriksi tarkoitettuja - on paljon enemmän kuin mieleenpainuneita kannustavia sanomisia. Näinhän se taitaa olla ihan oikeassakin elämässä. Kehuhan on luonnollisesti aina jotenkin itseltä pois ja toisen mollaaminen lisää omanarvontuntoa - vai miten se nyt menikään.

Ihan yhtä hauskoja ja samalla kauheita sanallisia lipsahduksia löytyy hurmaavien nukkekuvien kera Instagram-tililtä:

_oorava_


Sivusto on jopa kirjaa hauskempi kuvineen, vaikka lausahdukset eivät kaikki ole ollenkaan mukavia. Käykää ihmeessä kurkkaamassa sivustoa. 

Tästä kaikesta tulee mieleen auttamatta se, että kyllä suomalainen murjoa osaa, vaan kehut on vähissä ja huumorintajukin varmaan kieroutunutta.

Mieleen jääneitä lausahduksia löytyy omastakin muistista muutamia. Tässä parhaita eli pahimpia.

"Oi ihanaa, teille on tulossa taas perheenlisäystä!" (No ei ollut tulossa - olin vielä pulskassa kunnossa edellisen raskauden jäljiltä.)

"Minä toivon sitten tyttöä!"
(Koko raskauden ajan jännäsin, jos syntyykin poika eikä anoppi sitten tykkääkään hänestä.)

"Sinä harrastat selvästi uintia!"
(Sanoi eräs naapuri ja taputti toista leveistä hartioistani. En harrastanut uintia.)

"Ihana se sinun yksi paita, jossa on olkatoppaukset".
(Eikä ollut myöskään olkatoppauksia, kuten varmaan arvasitte.)

"Miten sinun hampaat näyttää ihan likaisilta?"
(Etuhampaissani on kiillevaurio ja ne ovat laikukkaat. Lakkasin pitkäksi aikaa nauramasta, melkein puhumastakin.)

"Näytät niin urheilullisesta, kun pohkeesi on tuollaiset pampulat!"
(Lakkasin käyttämästä shortseja ja puolihameita.)

"Mulle tulee susta mieleen joku Tamara, kun sun pohkeet on noin pontevat"
(Eräs poikaystäväni päätti tuhota tyttömäisyyteni pitkäksi aikaa. Vaatekaapistani löytyi pitkään vain paitoja ja housuja.)

"Älä laula!"
(Lapseni alle 2-vuotiaana. Lopetin laulamisen.)

Viimeisenä ainoa kannustava:

"Kirjoita - sinä osaat!"
(Ja sitähän tässä on tehty. Tämän lausui äidinkielen opettajani, kun olin yläasteella. Hän oli opettajani myös lukiossa ja kannusti minua koulun loppuun saakka.)


Muistatko sinä jonkun erityisen kurjan tai kivan lausahduksen, joka on jäänyt mieleesi? Ja onko se vaikuttanut elämääsi.


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

8 kommenttia:

 1. Tämän kirjan tuokiot on kyllä mieleen jääviä. Joissain on kivan ironinen sävy, kuten sen jutun otsikossa, jossa opettaja kysyy, voiko oppilas kuvitella mitään itseään tyhmempää ja muistelija toteaa, ettei voinut. Tekstin otsikko on Kuvittelukyky.
  Erilaisia lausahduksia on tullut itsekin annetuksi itselleen, yleensä nämä rohkaisun puolella tyyliin "Kaikesta selvitään".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Ironiaakin löytyi tai sellaiseksi tarkoitettua. Kuulijalta ei välttämättä kyseisenä hetkenä löydy ymmärrystä ironiseksi tarkoitetulle lohkaisulle. Tuo mainitsemasi oli kyllä parhaasta päästä ironisia lausahduksia.
   Kirjalle on kyllä paikkansa tämän sammakoita lipsauttelevan kansan parissa 😬

   Poista
 2. Hurjia nuo sinuun kohdennetut lausahdukset. Minulle on joskus sanottu: Hiljaa hyvä tulee. Olen kärsimätön ihminen, ja muutkin sen huomaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   On ne olleet hurjia ja kurjia aikanaan - osa tuntuu pahalta vielä tänäkin päivänä, kun ne putkahtavat mieleen. Varsinkin, jos lausuja on ollut sellainen henkilö, jolle ei ole vastaan sanomista. Yritän itse parhaani mukaan olla loukkaamatta ketään sanomalla ajattelemattomuuksia - mutta niitä pääsee varmasti tahattomasti joskus jokaisen suusta.

   Poista
 3. Onneksi oli tuo "Kirjoita-sinä osaat". ja 2-vuotiaan lausahdus. Muuten listasi olisi ollut masentava.
  Mitä opin tästä? Kannattaa ajatella, mitä sanoo, ennen kuin sanoo, mitä kenties ajattelee. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Se on juuri noin - saahan sitä ajatella mitä tahtoo, kunhan pitää pahimmat ajatukset omana tietonaan 😁 Ja olen minä onneksi kuullut paljon muitakin kehuja ja kannustuksia, mutta ei sitä kehtaa ruveta niillä retostelemaan 😉

   Poista
  2. Niin ja vielä kenelle sanoo mitäkin. On harvoja ihmisiä, jotka eivät koskaan missään seurassa puhu kenestäkään mitään negatiivista. Onko sellainen edes mahdollista? Mutta suoraan päin pläsiä sanotut "totuudet" sekä kaikille jollain somekanaville levitellyt mielipideilmaisut pitäisi kyllä karsia.

   Poista
  3. Kiitos kommentistasi!
   Samaa mieltä olen - tuskin on olemassa niin täydellisen hyvää ihmistä, joka ei koskaan eikä missään tilanteessa sanoisi jotain negatiivista toisista ihmisistä. Jos tällainen ihmeellinen ihminen olisi olemassa, hän olisi ehkä epätodellisuudessaan jopa hieman pelottava.
   Some-maailma on tuonut mukanaan uudenlaisen tavan kivittää toisia ihmisiä julkisesti. Ihan hirveitä juttuja näkee ja kuulee ja aikuisilta ihmisiltä! Monesti huomaa, että joku provosoi tahallaan ja sitten muutamat herkästi kiihtyvät aloittavat sanallisen loan heiton.
   Kaipa tätä on aina ollut - nyt ilmiö on helpommin useiden nähtävillä. Sitä paitsi, ruudun takaa näppäillen ikävyyksien laukomiseen on kynnys paljon matalampi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!