maanantai 30. elokuuta 2021

Loppukesän puuhia osa 2


Hädin tuskin kun markiisi on saatu paikoilleen, tulee takapihalle toisenlainen tekele. Ylläoleva kuva ei liity tapaukseen. 

Teimme urakkasopimuksen kestopuisen, nykyistä laajemman terassin tekemisestä. Nykyinen on betonia, jonka päällä pehmennyksenä on yhtenäinen terassimatto. Uusi terassi tulee yhteen tasoon ja kahdelle sivulle tulee yksi porrasaskelma. Pinta-alaa kertyy kaiken kaikkiaan noin 25 m2, josta uutta pintaa tulee olemaan enemmän kuin nykyisen pinta-ala.

Edellä kerrottu markiisi tulee peittämään terassin lähes kokonaan. Terassi tehdään kestopuusta. Tarjousta pyydettiin kahdelta eri tekijältä ja ensimmäinen tarjous oli sellainen, jossa materiaalina olisi ollut komposiitti, joka on huoltovapaa. Se vaan on tuplasti kalliimpaa kestopuuhun verrattuna. Taas törmättiin siihen asiaan, että palveluja ja tavarantoimittajia kannattaa kilpailuttaa. No, sitä markiisihommaa ei kylläkään kilpailutettu. Sen toimittajiksi ja tekijöiksi ei ole monia vaihtoehtoja. 

Terassin suhteen ensimmäinen tarjous komposiitista tehtynä oli nimittäin täysin veret seisauttava (hinnaltaan). Tekijä on varmasti ammattitaitoinen ja hänestä oli hyvät suositukset, siinä ei ole "kahta sanaa". 

Samalta tekijältä pyydettiin toinen tarjous kestopuusta tehtynä, joka oli vähän siedettävämpi. Molemmissa oli työn osuus laskettu aika lailla yläkanttiin, jonka huomaisi ”sokea Reettakin”.  Saman asian vahvisti lähipiiriin kuuluva henkilö, joka tekee rakentamiseen liittyviä urakkalaskelmia työkseen, mutta paljon suurempia. 

Ehkä tämä urakoitsija ei halunnut /ehtinyt tehdä tällaista pientä näpertelyhommaa ja siksi hinnoitteli itsensä ulos. Myös materiaalin hinta oli tarjouksessa korkeahko. Ymmärrän, että puutavaran hinta on viime aikoina noussut, mutta ei sen silti tarvitse olla mitään tiibetiläisten munkkien käsin hiomaa ja läpikotaisin suutelemaa puutavaraa. Ihan tavallinen kestopuu käy. 

Halvinta ei kannata ostaa koskaan ihan periaatteesta, mutta toiseksi halvin jo saattaa hyvällä tuurilla menetellä. Toiseksi kallein menettelee silloin, jos kokee itsensä oikein äveriääksi (omalla kohdalla tapahtuu harvemmin) tai kohde vaatii jostain syystä kovasti korkeaa laatua. 

Kuten eräskin vuokrattavan asunnon omistaja valitsi kaksionsa lattiamateriaaliksi toiseksi parhaiten kulutusta kestävää laminaattia (ja siten toiseksi kalleinta), koska koirien tai kissojen kynnet pistävät pehmeämmät materiaalit ajan saatossa tikuiksi. 

Seuraavaksi kovin laminaatti olisi ollut sitä, jota käytetään julkisissa tiloissa, joissa kävellään ulkokengät jalassa. Laminaateissa on noin viisi erilaista kovuutta ja hinta on sen kovuuden/kestävyyden mukainen.

 


Toinen urakoitsija, jolta pyysimme tarjouksen kestopuusta tehtynä, teki sellaisen tarjouksen, jonka hinnan itsekin olimme arvelleet. Itse asiassa se jäi vähän sen allekin. Valitsimme tämän tekijän. Ja toteutus tapahtuu nopeammin kuin ensimmäisellä ehdokkaalla.

Työ alkaa maanantaina 30.8. ja on valmis viimeistään 2.9. Molempien referenssejä tutkittiin. Valitun urakoitsijan työn jälkeä pääsimme katsomaan ihan livenä, koska ainakin yksi tiedossamme oleva on suht koht julkisella paikalla samassa kaupungissa. Kävimme sitä vakoilemassa illan hämärtyessä.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Näiden muutosten ajoitus on nyt vähän huono, kun käyttöaika alkaa olla tältä kesältä ohitse. Mutta uusia kesiä tulee ja toivottavasti sitä aurinkoakin, jota voi piiloilla sitten siellä markiisin alla. 

Tässä torpassa olemme asuneet 20 vuotta, mutta vasta nyt saimme nämä muutokset aikaiseksi. Yksi parannus liittyy pihalampeen, josta tulee postaus erikseen. Ja kaikenlaista muuta pyörii mielessä, mutta niistä sitten tarkemmin, jos niitä aletaan toteuttamaan.

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!