maanantai 30. elokuuta 2021

Laktoositon ja gluteeniton kaikkien aikojen makaronilaatikko



Makaronilaatikkoon ei kovin äkkiä kyllästy. Se on sellaista perushuttua, jota varmasti syödään monessa huushollissa ainakin kerran kuussa.

Meidän huushollissa toinen on keliaakikko ja toinen laktoosi-intolerantikko. Lisäksi yritän itse välttää maitotuotteita ja punaista lihaa fibromyalgian vuoksi. Koska olen itse havainnut, että niiden välttämisellä on vaikutusta fibromyalgiakipuja vähentävästi.

No makaronilaatikossa nyt täytyy väkisinkin olla maitotuotetta ja punaista lihaa. Voisi kai sen jostain kaurakermastakin tehdä, eipä ole tullut kokeiltua. Ja syntyy se makaronilaatikko broileristakin ja soijarouheesta, mutta maku ei ole sama.

Makaronilaatikkoon käytetään tietysti gluteenittomia makaroneja, esimerkiksi Semperin, jossa on sopivan kokoinen pussillinen yhteen makaronilaatikkoon. Se keitetään ja keitinvettä saa jäädä vähän yli. Ota se talteen, koska sitä voidaan tarvita.

400g vähärasvaista naudan jauhelihaa ja puolikas pilkottu punasipuli ruskistetaan pannulla. Lisäksi olen pilkkonut ja pehmentänyt pannulla yhden suippopaprikan. Ja vielä lisäksi pannulla ruskistetaan 1 paketti kuutioiksi pilkottua Gourmet-pekonia. 



Sekoita ainekset isossa kulhossa ja mausta suolalla, mustapippurilla ja yrttisekoituksella. Kiehauta kattilassa vielä munamaito, johon tulee 1-2 kananmunaa ja pari-kolme desiä laktoositonta maitojuomaa.


Lisää kulhoon munamaito ja 3/4 purkillista Koskenlaskija Ruoka -valmistetta, mieluiten maustamatonta. Jos seos jää vielä liian kuivaksi, lisää sitten sitä makaronien keitinvettä.

Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Mikään ainesosahan ei ole tässä raakaa, joten uunissa paistaminen tapahtuu vain ruoan rakenteen saattamiseksi oikeanlaiseksi.

Suippopaprikasta tulee mukavaa makeutta ja Koskenlaskijahan nyt kuuluu ilman muuta makaronilaatikkoon. 

Kuvat: Valio Oy, Satokausi Oy ja Semper Ab

Ei kaupallista yhteistyötä.

1 kommentti:

  1. Makaroni laatikko on minunkin herkkuani. Lumimies on oikein erityishyvä valmistaja siihen, joten nyt sitä syödään huomenna taas eli kiva! Hän tekee sen vähän salaa, joten mausteista en ole varma, mutta meillä laktoositon maito ja minä haluan tavallista valkoista makaronia. Tästä käydään Isoa Keskustelua, mutta ainakaan spaghettia en syö muusta kuin valkoisesta...Sisarellani on keliakia ja kuopuksellamme oli 16 vuotiaaksi vilja-allergia, joten otan niitä vuosia nyt takaisin. Punainen liha on huushollissa puolitettu eli pääasiassa kanaa, kalaa tai jotain salaattiruokaa. Voisin puhua aina ruoasta...

    ♥♥

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!