keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Viimeiset miehet


Christina Sweeney-Baird, esikoisromaani Viimeiset miehet. Englanninkielinen alkuteoksen The End of Men. Suomentanut Kirsi Luoma. Kustannusosakeyhtiö Otava 2021. 

Kirjan kirjoittaminen on ainakin aloitettu, ennen kuin koronapandemiasta tiedettiin mitään. Jos se olisi ehditty julkaistakin ennen pandemiaa ja jos olisi silloin tiedetty, että tämän tyyppinen pandemia on vielä tulossa, se olisi varmasti aiheuttanut paniikin.

Kirjan tarinalla on hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä koronapandemian kanssa rokotteen kehittelyä, odottelua ja keksimistä myöten. Rokotteen keksijät palkittiin Nobelin palkinnolla. Ja tämä kaikki siis tapahtuu tulevaisuudessa. Ei voi tietää, vaikka tämän kaltainen pandemia olisi sitten se seuraava. Tai vielä tätä kirjassa kerrottuakin pahempi.

Kirjan kertomuksen mukaan kaikki ihmiset ovat taudin kantajia ja siten levittäjiä, mutta siihen sairastuvat ja kuolevat vain miespuoliset henkilöt, koska taudin aiheuttaja liittyy y-kromosomiin. Tauti leviää todella nopeasti ja sairastuneet kuolevat siihen muutamassa tunnissa. Kymmenen prosenttia miehistä on taudille immuuneja jostain syystä, jota kukaan ei tiedä. 

Kaikki eivät aluksi usko taudin vaarallisuuteen ja muun muassa lentomatkustamisen annetaan jatkua entisellään, mikä levittää tautia tehokkaasti mantereelta toiselle. Salaliittoteorioitakin esiintyy. Kuulostaako tutulta? Eräässä maassa tapahtui niin, että saapuva lento sai laskeutua, mutta miespuoliset lentäjät ammuttiin ohjaamoon välittömästi koneen laskeuduttua.

Naiset eivät siis sairastu, mutta he levittävät tautia yhtä lailla kuin miehetkin. Moni menettää puolisonsa, poikansa, isänsä, veljensä ja ylipäätään melkein kaikki lähipiirin miehet. Pian on huutava pula monen alan työntekijöistä. Sairaaloissa esimerkiksi kirurgeista ja ortopedeista, joista suurin osa on miehiä. Sairaaloiden henkilökunta velvoitetaan verenluovuttajiksi. Raskaana olevat naiset toivovat, että syntymättömät vauvansa olisivat tyttöjä. Jos syntyykin poikavauva, se kuolee muutamassa tunnissa, koska saa tartunnan heti äidiltään tai naispuolisella hoitohenkilökunnalta.

Palomiehet ja jäteauton kuljettajat ovat usein miehiä ja niidenkin töiden hoitamiseksi on pikakoulutettava naisia. Ja mitä kaikkea muuta kuviteltavissa olevaa ja uskomatonta näin suuri mullistus sukupuolijakaumassa saakaan aikaan. Luulisi, että eloonjääneitä sinkkumiehistä olisi elämänsä tsäännssit naismaailmassa, mutta ei se välttämättä menekään niin. Naiset alkavat hakea kumppaneita oman sukupuolensa edustajista.

Oli koronan syytä tai ansiota, mutta minusta tämä kirja ei ansaitse sellaista hypetystä kuin monessa arvostelussa on kirjoitettu. Mielestäni se on aika sekava, koska siinä on 3-4 niin sanottua päähenkilöä, joista kukin vuorollaan kertoo tapahtumien kulusta omalta kannaltaan. Tarina ei mielestäni ”kasva” tarpeeksi nopeasti, vaan polkee vähän liikaa paikallaan. Se johtuu samasta syystä kuin edellä mainittu sekavuus. Lisäksi olisin odottanut jotain muutakin huipennusta ja vähän scifimäisempää lopputulosta kuin sen, että yksi päähenkilöistä onnistui lopulta saamaan tyttövauvan menetettyään ensin miehensä ja poikansa.

Pandemia kirjassa on siis hyvin koronan kaltainen ja onhan tarinaan voitu tehdäkin muutoksia koronan ilmaannuttua, koska ilmestymisvuosi on vasta 2021. Karmiva ajatus on se, että tällainen ja vielä pahempikin pandemia voi olla täysin mahdollinen. Eläimistä ihmisiin siirtymään pystyviä ja tautia aiheuttavia viruksia on kuitenkin olemassa satoja, ellei tuhansia ja kaikkia ei välttämättä vielä edes tunneta. Ja viruksia sekä niiden muunnoksia syntyy koko ajan lisää. Koronapandemia oli ja on ehkä vasta harjoittelua tulevaisuutta varten.

Ihmiskunnan tulevaisuus muuttuisi aika rajusti, jos vain 10% miehistä jäisi eloon. Vielä kohtalokkaampaa olisi, jos naisista vain 10% jäisi eloon. Lajin säilymisen kannalta (oli laji mikä tahansa) on välttämätöntä, että naaraita on paljon. Sen vuoksi ei pidä velvoittaa naisia asepalvelukseen ja edelleen tykinruuaksi.

Vaikka tämä tarina on suurimmalta osaltaan mielikuvituksen tuotetta, ei tekisi yhtään pahaa sen lukeminen varsinkin niille, jotka eivät usko aidosti koronapandemiaan tai ovat rokotusvastaisia..

Seuraavaksi voi tulla pandemiana joku rutto, joka tarttuu välittömästi kosketuspinnoilta ja hengitysilmasta. Tai korona kehittää uusia, pahempia muunnoksia. Sitähän rokottamattomat ihmiset ovat edesauttamassa.  

Kuvat: Kustannus Oy Otava

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kyllä me tykätään kaikista kommenteista, älä ole huolissasi. Olemme iloisia siitä, että postaukset herättävät ajatuksia ja tarvetta kommentoida. Jokainen kommenttihan julkaistaan vasta, kun jompi kumpi meistä on sen tarkistanut. Pääasiassa kumpikin tarkistaa omaan postaukseensa liittyvät kommentit, mutta ei aina. Joskus on niin paljon muuta kiirettä, ettei ehdi tarkistaa kommentteja. Sitähän sinäkin olet joskus ihmetellyt, kun kommenttia ei ole julkaistu. Vain epäasialliset jätetään hyväksymättä. Niitä on tähän mennessä ollut kaksi. Toisessa oli kiroilua ja toisessa haettiin seksiseuraa. Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!