torstai 24. kesäkuuta 2021

Ruokaboksi ja kolmen päivän makkarakeitto


Ei kaupallista yhteistyötä.

Olen postannut Ruokaboksista jo aikaisemminkin, mutta kerrataan pari juttua asiaa tuntemattomille:

Boksi tuodaan kotiovelle suurin piirtein toivomanani aikana, jonka olen ilmoittanut. Se sisältää (eri vaihtoehdoista valitsemamme boksi) ruoka-ainekset kolmeen ateriaan kahdelle hengelle. Kylmäkuljetusta vaativat ainekset ovat erillisessä pussissa, joka sisältää geelimäisen kylmäkallen tai kaksikin, jos tavaraa on paljon. Itsellä pitää olla vain tiettyjä perustarvikkeita, kuten mausteita, ruokaöljyä, jauhoja ja valkoviinietikkaa. Boksi sisältää myös reseptivihkosen, jossa on tarkat ohjeet kolmen aterian tekoon ja kerrottu kuinka paljon kunkin valmistamiseen menee aikaa. Erinomaisen hyvä puoli boksissa on se, että aterioihin saa vaihtelua. Ja meillä ainakin ruokavalio muuttui enemmän kasviksia sisältäväksi. Ruokaohjevihkoset kun säilyttää, voi niiden avulla tehdä myöhemminkin ruokaa ja varioida ohjeita ja maustamista oman mielensä mukaan. Jos jonakin/joinakin maanantaina ei halua boksia, sen voi edellisen viikon tiistaina perua netissä. Maanantaina tulevan boksin hinta veloitetaan suoraveloituksena tililtä edellisenä perjantaina. Samalla ilmoitetaan arvioitu kellonaika, milloin se saapuu. Ei tarvitse itse olla kotona, vaan silloin kuljettaja jättää boksin oven taakse. Siihen täytyy vaan antaa ennakkoon lupa. Boksista jää usein aineksia yli: valkosipulia, perunoita, riisiä, sitruunoita, lime-hedelmiä ja erilaisia pastoja. Jos ruokaan tarvitaan vain sitruunan mehu, en siihen muutenkaan osta kokonaista sitruunaa, vaan käytän pienessä keltaisessa pullossa myytävää sitruunamehua. Ja siinä nyt ei ole suurtakaan eroa, onko se sitruunan vai limen mehua. Boksin pastoja emme voi kokonaan käyttää (koska keliakia). Jakelen niitä tarvitseville lähipiirissä. Maitoa sisältävät tuotteet boksissa ovat laktoosittomia ja se on hyvä, koska Isännällä on laktoosi-intoleranssi ja itsekin vältän laktoosia. Tai maitotuotteita ylipäätään (koska fibromyalgia).


No nyt tuli kerrottua boksista vähän liiankin tarkasti ja pitkästi, tosin tässä ei ole vielä suinkaan kaikki, mitä siihen liittyy, mutta lopetan raportoinnin nyt näihin kuviin ja tunnelmiin.Huono puoli boksissa on se, että siitä kertyy pakkausjätettä jonkin verran enemmän kuin jos hakisi ainekset kaupasta isommissa erissä. Sen päällimmäisen laatikon saa antaa kuljettajalle mukaan seuraavalla kerralla. Mutta tuppaa se energiajäteastia silti pursuamaan nopeammin kuin ennen. Kun se tyhjennetään neljän viikon välein, on pakko laittaa energiajätteeseen kuuluvaa tavaraa sekajätteisiin. Palautetta Ruokaboksi ”Oy” ottaa mielellään vastaan ja kerran ilmoittelinkin, että ihan joka reseptissä ei tarvitsisi olla inkivääriä. No, ainahan sen voi tietysti jättää pois, pakkoko sitä on sinne ruokaan laittaa, jos/kun ei tykkää. Vaikuttaa vähän siltä, kuin inkiväärin käyttö resepteissä olisi nyt vähentynyt.Useamman kerran on myös käynyt niin, että yhdestä kahden hengen ateriasta riittäisi kolmannellekin. Soveltuvin osin olemme tehneet niin, että jämiä ”jatketaan” jollain aineksilla ja siten loihditaan ruoka seuraavaksi päiväksi. Usein se ei ole mahdollista. Silloin ruokaa päätyy vähäinen määrä biojätteeseen. Biojätteenkin määrä on lisääntynyt ruokaboksin aikana. Jos olisi koira, jolla olisi sisuskalut teräksestä, niin loput jämät voisi hyvin antaa sille. Meidän herkkävatsaiselle Haukkulille ei voi ajatellakaan antaa juuri muuta ihmisten ruokaa kuin keitettyä riisiä. Joskus harvoin se saa pienen palan pizzaa tai grillimakkaraa.Viime torstaina, kun oli ruokaboksi syöty, Isäntä sanoi melkein itku kurkussa (pilaili), että ”Mä haluaisin kyllä välillä ihan oikeaa makkarasoppaa.” Se on hänen lempiruokansa. No, hän sitten perjantaina valmisti sitä omalla reseptillään ja sitä jäi jäljelle pahimmoisesti, ettei voinut pois heittää, mutta ei olisi toiseksi kerraksikaan riittänyt. Tänään sitten jatkoin sitä perunoilla, makkaralla, ruokaboksista yli jääneillä fenkolilla ja kevätsipulilla. Kevätsipulia riitti vielä pakastettavaksikin pieni rasiallinen. Nyt keittoa on niin paljon, että samaa saa syödä vielä kolmantenakin päivänä. 


Boksin hinta on sen 59€, mutta en pidä sitä paljona. Ei tarvitse itse käydä niin usein kaupassa (koska korona), eikä jatkuvasti olla keksimässä aterioihin vaihtelua. Ja kyllä siihen yhteen kauppareissuun suunnitteluineen saa helposti tunnin tai enemmänkin kulumaan. Joku hinta se pitää olla vapaa-ajallakin.

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyöyä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


2 kommenttia:

 1. Tämä on kiinnostavaa, vaikka ei ehkä meidän talouden juttu.
  Vaan eihän sitä koskaan tiedä.
  Oikein hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 2. Makkarasta puheenollen, aina kun poika tulee kylään, pitää tehdä hänelle makkarakastike, vanhanaikaiseen tapaan en tee sitä näin:
  en paista jauhoja voissa, en laita suolaa, teen sen näin: liuotan lihaliemen veteen ja suurustan vehnäjauhon kylmään veteen, makkarat paistan ja sipulin, porkkanaa myös voin laittaa, eli maanantaina on tehtävä näin, kun poika tulee lasten kanssa hesasta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!