sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Jos

 

Anna Karhusen esikoisromaani Jos

Mikään ei ole niin turhaa, kuin jälkikäteen jossittelu. Mutta kukapa sitä ei harrastaisi. Etukäteen jossittelulla voi saada jotain aikaiseksi, jos puntaroi vaihtoehtojen välillä ja sitten tekee päätöksen valita jonkun niistä.

Minä ainakin olen jälkikäteen jossitellut. Isoistakin asioista. Vaikka se onkin ihan hukkaan heitettyä ajankäyttöä. Itsensä kiusaamista -  tai saattaa se olla kehumistakin. Jos jossittelu kohdistuu valinnan tekemisen jälkeen sen huonomman vaihtoehdon puntarointiin, jota ei tullut valinneeksi. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan 🤔😬😉

Kirjan päähenkilön elämällä jossitellaan parisuhteen, sitoutumisen, eroamisen, pettämisen, sinkkuuden ja lapsenhankinnan karikoissa. Miltä elämä näyttäytyisi kunkin valinnan jälkeen. Ja miten hyvältä tuntuva valinta voi johtaa kuitenkin huonoimpaan lopputulokseen. Tai toiveiden kariutumiseen. Tai siihen huomioon, että elämä kuitenkin arpoo jossain määrin tai enimmäkseenkin miten meille lopulta käy. Kirja kertoo siis vaihtoehtoiset tarinat kunkin valinnan mukaisesti.

Kirjan teemat liittyvät elämänvaiheeseen, joka on omalta osaltani jo taakse jäänyttä. Tai mistä sitä varmaksi tietää. Jos puoliso saisi keski-iän kriisin tai jonkun hulluuskohtauksen. Tai minä itse. 

Joskus olen jossitellut, että jos suhde ensirakkauteen olisikin kestänyt. Olisi ihan toiset lapset ja erilainen elämä. Olisivatko tiet nykyisen puolison kanssa koskaan mitenkään ristenneet ja mitä silloin olisi tapahtunut. Rehellisyyden nimissä voin sanoa, että onneksi ensirakkauden huuma loppui ennenkuin suhde vakiintui. Tyyppi oli sairaalloisen mustasukkainen ja arvaamaton. Mutta jotain opin siitäkin suhteesta. Sen, että ketään ei voi omistaa ja kahlitsemalla vain karkoittaa.

Kirjan parasta antia on hyvinkin helposti totuudenmukaisilta tuntuvat tämän päivän ihmissuhdehaasteet. Ura vai lapset, tai ei lapsia ollenkaan. Parisuhteelle asetetut vaatimukset. Tinder, jonka toimintatavoista sai kirjan avulla hyvän kuvan. Ei se varmaankaan ole hullumpi vaihtoehto kumppanin etsinnässä - swaipata oikealle oikeantuntuisen osuessa ruudulle.


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

4 kommenttia:

 1. Sitä sanotaan, että jos joutuisi uudelleen johonkin elämänhistoriansa kiperään valintatilanteeseen samana entisenä itsenään, niin valitsisi aina juuri samoin, vaikka myöhemmin kuinka jossittelee, että väärä valinta ja nyt osaisi valita paremmin.
  No, itsekin olen onnitellut itseäni siitä, että hoksasin palata tietyiltä poluilta ja valita uudelleen, vaikka eihän sitä siinä tilanteessa tiennyt sitä, minkä nyt tietää. Olisi voinut käydä huonostikin.
  Kauheaa, millaista sattumaa tämä elämämme onkaan!
  Juuri juttelimme perheen kesken, että jos emme olisi asettuneet muuttaessa asumaan tähän vaan naapuritaajamaan, niin nuorin poikamme olisi mennyt eri lukioon eikä olisi tavannut nykyistä vaimoaan, jolloin meillä ei myöskään olisi maailman suloisinta lastenlasta vaan ehkä joku riiviö...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Se on juuri noin, niinkuin kirjoitat.
   Samassa tilanteessa sitä tekisi samana ihmisenä saman ratkaisun. Vain jälkikäteen on mukamas fiksumpi, jossitteleva jälkiviisas.
   Onneksi on kuitenkin tullut tehtyä parempaan vieviä valintoja, niinkuin sinäkin. Nämä mielikuvajossittelut on hauskoja ja dikälis harmittomia. Ne toiset lapset olisivat tietenkin olleet riiviöitä 🥴

   Poista
 2. Kun en itse osaa jossitella tämä kirja voisi olla viihdyttävää luettavaa.
  Uskon, että kussakin elämäntilanteessa tehdyt valinnat ovat olleet silloin oikeita. Siinäkin tapauksessa, ettei heti silloin ole siltä tuntunut. Kaikista tekemistäni vääristä valinnoista on seurannut myöhemmin aina jotain hyvääkin. Esimerkiksi ensimmäisestä avioliitostani mahtava tytär.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Se on juuri noin, kuten kirjoitat. Tehdyt valinnat ovat olleet kulloisessakin tilanteessa niitä oikeita. Ja vasta jälkikäteen voi viisastella, että teki väärän valinnan. Kaikella on kuitenkin kai tarkoituksensa - myös niillä väärillä valinnoilla.
   On viisautta nähdä hyvä eikä takertua vain huonoon.
   Hyvää pian alkavaa uutta viikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!