sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Varo ettei hampaat tipu suusta

 


Aivan aluksi haluan ihmetellä tätä uudehkoa läppäriäni, johon en hankintavaiheessa ostanut Office-pakettia, koska en katso tarvitsevani niitä. PowerPointia, Exceliä ja Wordiä. Tätä kirjoitettaessa kävi ilmi, että Word-ohjelma tässä nyt kumminkin on. Se johtunee siitä, että ostin laitteen käytettynä (alle 50pv vanhana) ja ilmeisesti se väliaikainen uusi omistaja oli ehtinyt hankkia tähän Wordin, jota ei kuitenkaan liikkeessä oltu muun puhdistuksen yhteydessä poistettu. Tai jotain. Hyvä minulle.

Tätä postausta en kirjoita suoraan Bloggeriin, koska Isäntä on etätöissä ja tarvitsee paljon ”kaistaa” ainakin hetkittäin. Pari kertaa blogatessani on työkammiostaan ponnahtanut näkyviin kiukkuinen Isäntä kysymään, että käytänkö nettiä, kun hän ei ole saanut omia tiedostojaan eteenpäin riittävän nopeasti. No, ongelma poistunee, kun hankitaan lisää kaistaa jossain vaiheessa.



Varsinainen asiani koskee tällä kertaa yhtä kansansairautta, joka olisi helposti ehkäistävissä. Vanhoja tuttujahan ovat jo verenpainetauti, diabetes, sydänsairaudet, korkea kolesteroli, masennus sekä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ja mitä kaikkia niitä onkaan.

Uudeksi kansansairaudeksi on muodostumassa pitkälle edennyt hampaiden kiinnityskudossairaus nimeltään parodontiitti. Hampaiden reikiintymistä sinällään on saatu kuriin, mutta tämä parodontiitti etenee huonosti puhdistetuista ja niin ollen tulehtuneista ikenistä ja hammasväleistä. Se tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia. Sen kehittymiseen on monta syytä ja etenemisnopeus on myös yksilöllistä. Taustalla voi olla perinnölliset tekijät, hampaiden puutteellinen omahoito, tupakointi sekä diabetes. Diabetes ja parodontiitti toimivat ”symbioosissa” siten, että ne heikentävät toinen toisensa hoitotasapainoa. Tupakointi taas nostaa parodontiitin riskin jopa kymmenkertaiseksi.

Verta vuotavat ikenet hampaita harjatessa ovat jo selvä varoitusmerkki siitä, että ikeniä ja hammasvälejä tulisi hoitaa paremmin. Parodontiittia ei voi itse todeta, vaan sen voi tehdä vain alan ammattilainen. Pitkälle edennyt parodontiitti voi aiheuttaa hampaiden liikkumista ja voi johtaa jopa hampaiden menetyksiin. Tulehtuneista ikenistä voi päästä myös bakteereita verenkiertoon ja aiheuttaa mitä erilaisempia vaivoja ja tulehduksia ihan muualla kehossa. 



Minkäänlainen hammasharja ei pysty puhdistamaan hammasvälejä ja ientaskuja. Siihen tarkoitukseen on hankittavissa hammaslankaa ja hammaslankaimia sekä hammasväliharjoja. Kaikkia niitä voi ostaa marketin hyllystä. Suuvedet tai luontaistuotteetkaan eivät auta tähän, vaikka suuvesiä niin paljon mainostetaankin.

Hammaslankain on minun mielestäni helpompi käyttää kuin hammaslanka. Vastikään suuhygienistillä käydessäni hän kehotti käyttämään sen lisäksi hammasväliharjaa, koska se puhdistaa ientaskuja niiden suulta. Eli ensin harjaus, sitten hammaslankain ja lopuksi vielä hammasväliharja. Tällä hetkellä omat ikenet ovat kunnossa, mutta joskus vuosia sitten minulle paasattiin joka kerta hammaslääkärin vastaanotolla hammaslankaimen käytöstä. Koin sen vaivalloiseksi, puhumattakaan hammasväliharjasta.



Nyt on jo pitkään tullut käytettyä hammaslankainta vähintään kerran päivässä ja hammasväliharjaa silloin tällöin. Jos pesee hampaat kiireessä vain harjalla ja jättää hammaslankaimen käyttämättä, ei suu tunnu puhtaalta, vaan hampaiden pesu tuntuu jääneen puolitiehen. Melko äkkiä siihen (hammaslankaimen käyttöön) tottuu, eikä se tunnu enää ylimääräiseltä hommalta, vaan osalta hampaidenpesua.



Viimeksi hammaslääkärissä käydessäni (kolme vuotta oli edelliskerrasta) ei enää tarvinnutkaan kuunnella paasaamista hammaslangan/lankaimen käytöstä. Hammaskiven poistamiseen sen sijaan passitettiin ja samalla teetin hampaille soodapuhdistuksen, joka ei kustantanut hammaskiven poistamisen lisäksi kuin pari kymppiä. Ei se mikään varsinainen hampaidenvalkaisu ole, mutta hampaat tulivat joka puoleltaan selvästi puhtaammiksi, jopa niin, että sen tuntee. 

Soodapuhdistus tapahtuu vähän samalla tavalla kuin hiekkapuhallus jossain muussa tarkoituksessa, mutta puhallettavana aineena käytetään (ainakin nimestä päätellen) soodaa, jota ei tarvitse syödä, vaan se imetään saman tien suusta pois. Toimenpide kaikkineen hammaskiven poiston kanssa kesti noin tunnin verran.

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat 11.5.2022

Kuvat: Pixabay, kuvien henkilöt ja otukset eivät liity tapaukseen

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!