torstai 27. toukokuuta 2021

Pahan oma

 

Peter James: Pahan oma
Julkaistu aiemmin suomeksi v. 1989 nimellä Kylmä kosketus

Peter James on brittikirjailija, joka tunnetaan parhaiten rikoskirjoistaan, joissa ylikomisario Roy Grace ratkoo sattuneita ja tapahtuneita. Peter James on kirjoittanut myös kauhua. Luin häneltä v. 2015 ilmestyneen Kirotun talon jo aiemmin ja nyt kuuntelin BookBeatin valikoimista tämän Pahan Oman.

Pahan oma -romaani edustaa perinteistä, osin ennalta-arvattavia käänteitä sisältävää kauhutarinaa. Elokuvana tämä tarina sisältäisi salamyhkäisiä katseita ja kuvakulmia, hämäriä huoneita ja sateisia iltahämäriä, hiljaisia hetkiä, jotka yhtäkkinen räsähdys keskeyttäisi. Päähenkilöinä on kolmihenkinen ex-perhe. Vanhemmat ovat eronneet ja poika Fabian kuolee auto-onnettomuudessa. Fabian-nimessä on muuten jokin pahaenteisen pirullinen enteellisyys, vähän niinkuin Ennustus (The Omen) -elokuvan kauhealla pikkupojalla Damienilla. Jos kauhutarinan jonkun henkilön nimi on Fabian tai Damien, voi jo alkuun päätellä kuka on riivaaja.

Takaisin tarinaan. Fabian, joka kohtaa äkkikuoleman onnettomuudessa ilmaantuu kuolinhetkellään äidilleen ja isälleen. Jonka jälkeen alkaa tapahtua yhtä ja toista. Fabian ilmaantuu valituille eläville erilaisin keinoin, turvautuupa äiti spiritistiseen istuntoon ja manaajaankin. Tarinan edetessä Fabianin ja muidenkin lähipiiriläisten menneisyydestä nousee esiin salaisuuksia ja syitä Fabianin näyttäytymisille. Jysäyttelyt ja yllätyskäänteet ennen loppuratkaisua kuuluvat asiaan tässäkin tarinassa. 
Ihan kelpo kauhutarina tämä on!

Paljon on päiviä kulunut siitä, kun tämä tarina on kirjoitettu. Kuolleiden henkien esiintymiset, manaamiset ja riivattujen raivoamiset ovat tarinoiden aiheita, jotka ovat ja pysyvät. Kertoohan ja Raamattukin aiheesta. Kuinka itse Perkele koetteli Jeesusta erämaassa ja että Juudaskin kavaltaessaan Jeesuksen olisi rahanahneuksissaan avannut sydämensä pahuuden astua sisään.

Mikä näissä tarinoissa kiehtoo. Ehkä lopulta on kyse ihmisessä itsessään olevasta hyvän ja pahan loputtomasta taistelusta. Eihän kukaan meistä ole täysin hyvä, jos ei täysin pahakaan. Ihmisessä oleva pahuus ja sen syöverit kaiketi kiinnostavat pääosin hyvänä esiintyvää ihmistä.

Peter James on kirjoittanut enimmäkseen dekkareita, joista en ole vielä lukenut ainuttakaan. Ehkäpä pian luenkin!


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!